«Φωτιά» στις διεθνείς αγορές πετρελαίου έβαλε, την περασμένη Παρασκευή, η επέλαση των ισλαμιστών του ISIS στο Ιράκ και η απειλή νέας στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Μέσης Ανατολής προκάλεσαν την άνοδο των τιμών του αργού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών

«Φωτιά» στις διεθνείς αγορές πετρελαίου έβαλε, την περασμένη Παρασκευή, η επέλαση των ισλαμιστών του ISIS στο Ιράκ και η απειλή νέας στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Μέσης Ανατολής προκάλεσαν την άνοδο των τιμών του αργού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

Η άνοδος επηρεάστηκε και από τις φήμες για εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, γεγονός που οδήγησε σε εκτίναξη της στερλίνας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν την Παρασκευή με υποχώρηση μολονότι διένυαν την ένατη εβδομάδα ανόδου, ενώ η ανησυχία για το ενδεχόμενο να διακοπεί η προσφορά πετρελαίου από το Ιράκ οδήγησε το Brent στα 115 δολάρια το βαρέλι και το αργό Νέας Υόρκης στα 107,68 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνταν ανοδικά όλη την περασμένη εβδομάδα και το Brent είχε ενισχυθεί κατά 5% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ενώ το αργό ΗΠΑ τη μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο. Οι ίδιοι παράγοντες είχαν αναζωπυρώσει στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Μολονότι την Παρασκευή ο χρυσός δεν σημείωσε μεταβολή και κινείτο στα επίπεδα της Πέμπτης γύρω από τα 1.273 δολάρια η ουγγιά, είχε εκτιναχθεί νωρίτερα στα 1.277,25 δολάρια η ουγγιά.

Αναφορικά με την στερλίνα, την Πέμπτη το βράδυ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να στραφεί σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική πριν από το τέλος του έτους, καθώς δήλωσε πως ίσως η Τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια της στερλίνας νωρίτερα από όσο περιμένουν οι αγορές. Έτσι, η στερλίνα πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών έναντι του δολαρίου και στα υψηλότερα του τελευταίου ενάμισι έτους έναντι του ευρώ και κυμαινόταν το απόγευμα της Παρασκευής στα 1,6953 δολάρια και στα 1,2527 ευρώ.