Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έφτασε τον Απρίλιο και πάλι κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του 1970 και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 44 ετών, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έφτασε τον Απρίλιο και πάλι κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του 1970 και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 44 ετών, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αμερικανική παραγωγή τελούσε σε πτώση επί τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες και παρόλα αυτά χρειάστηκαν μόλις 5 χρόνια ανάπτυξης για να επανέλθει στα επίπεδα αυτά. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή όλων των ειδών πετρελαίου άγγιξε τα 11,27 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα τον Απρίλιο, αν και η παραγωγή αργού πετρελαίου κυμάνθηκε στα 8,3 εκατ. βαρέλια τον ίδιο μήνα και υπολείπεται των 10 εκατ. βαρελιών που παράγονταν το 1970. Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι οι αμερικανικές αρχές αναμένουν αύξηση και της συμβατικής παραγωγής αργού στα επίπεδα του 1970 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίου και πετρελαίου στον κόσμο, αν συνυπολογιστούν και τα δύο, ενώ συγκαταλέγεται στους πρώτους τρεις στο πετρέλαιο συγκεκριμένα.

Όπως είναι φυσικό, ο λόγος για τις παραπάνω εξελίξεις ακούει στο όνομα «μη συμβατική παραγωγή», καθώς οι νέες μέθοδοι εξόρυξης που ανέπτυξαν μικρομεσαίες πετρελαϊκές στις ΗΠΑ την περασμένη δεκαετία έφεραν επανάσταση στην παραγωγή, αν και προκάλεσαν αρκετές περιβαλλοντικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στις συγκεκριμένες περιοχές όπου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις.

Ιδίως στην περίπτωση του πετρελαίου, οι νέες μέθοδοι είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες, καθώς σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο αέριο, η τιμή του βαρελιού είναι αρκετά υψηλή τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, όσον αφορά το μέλλον, η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας, ΕΙΑ, προβλέπει ότι η παραγωγή της χώρας θα κορυφωθεί εκ νέου γύρω στο 2020, προτού υποχωρήσει και πάλι λόγω της εξάντλησης των κοιτασμάτων.