ΙΕΑ: Και Πέραν της Β. Αμερικής η «Επανάσταση» του Πετρελαίου Από Μη Συμβατικές Πηγές ως το 2019

ΙΕΑ: Και Πέραν της Β. Αμερικής η «Επανάσταση» του Πετρελαίου Από Μη Συμβατικές Πηγές ως το 2019
energia.gr
Τρι, 17 Ιουνίου 2014 - 13:56
Και πέρα από τα όρια της Βόρειας Αμερικής αναμένει ο ΙΕΑ να επεκταθεί η «επανάσταση» των μη συμβατικών πρώτων υλών ενέργειας και, μάλιστα, πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Όπως αναφέρει η μεσοπρόθεσμη ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το 2014 (Medium-Term Oil Market Report 2014), που δημοσιεύθηκε σήμερα, η σημερινή επιτυχής επίδοση των ΗΠΑ στο shale oil σύντομα θα βρει μιμητές, παρ’ ό, τι οι – οικονομικές αλλά και γεωλογικές - συνθήκες που επικρατούν στην υπερδύναμη δύσκολα θα βρουν όμοιό τους αλλού στον κόσμο

Και πέρα από τα όρια της Βόρειας Αμερικής αναμένει ο ΙΕΑ να επεκταθεί η «επανάσταση» των μη συμβατικών πρώτων υλών ενέργειας και, μάλιστα, πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Όπως αναφέρει η μεσοπρόθεσμη ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το 2014 (Medium-Term Oil Market Report 2014), που δημοσιεύθηκε σήμερα, η σημερινή επιτυχής επίδοση των ΗΠΑ στο shale oil σύντομα θα βρει μιμητές, παρ’ ό, τι οι – οικονομικές αλλά και γεωλογικές - συνθήκες που επικρατούν στην υπερδύναμη δύσκολα θα βρουν όμοιό τους αλλού στον κόσμο.

Στην ίδια έκθεση, ο ΙΕΑ προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης, ενώ εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του OPEC θα συναντήσει εμπόδιο. Παράλληλα, κάνει λόγο για μελλοντικές ανισορροπίες στις περιφερειακές αγορές βενζίνη και ντήζελ.

Ο ΙΕΑ θεωρεί, επίσης, ότι ως το 2019, η παραγωγή ελαφρού πετρελαίου από σχιστά πετρώματα ( light tight oil) εκτός ΗΠΑ μπορεί να αγγίξει τα 650.000 βαρέλια την ημέρα, περιλαμβανομένων 390 χιλιάδων βαρελιών από τον Καναδά, 100 χιλιάδων από την Ρωσία και 100 χιλιάδων βαρελιών από την Αργεντινή. kb/ d from Russia and 90 kb/ d from Argentina. Ταυτόχρονα, η παραγωγή των ΗΠΑ προβλέπεται να διπλασιαστεί το 2019 σε σχέση με τα επίπεδα του 2013, φτάνοντας τα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε πρωτοφανή αύξηση της παραγωγής από την Βόρεια Αμερική, και ειδικότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Βόρεια Αμερική θα έχει την δυνατότητα να γίνει καθαρός εξαγωγέας των υγρών πετρελαϊκών καυσίμων», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΕΑ κ. Maria van der Hoeven, κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης στο Παρίσι. «Την ίδια στιγμή, ενώ ο OPEC παραμένει ζωτικός προμηθευτής της αγοράς, αντιμετωπίζει σημαντικές αντιξοότητες στην επέκταση της παραγωγικής ικανότητάς του», συμπλήρωσε.

Τα γηράσκοντα πετρελαϊκά πεδία αποτελούν σημαντικό θέμα για όλες σχεδόν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες-μέλη του OPEC, ωστόσο, τελευταία πληθαίνουν οι πηγές ανησυχίας που έχουν να κάνουν με άλλους παράγοντες, και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας και το επενδυτικό ρίσκο, που αποτρέπουν κάποιες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με την “Medium-Term Oil Market Report 2014” του ΙΕΑ, τα τρία πέμπτα της αναμενόμενης ως το 2019 αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του OPEC θα προέλθει από το Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόβλεψη για αύξηση της ιρακινής παραγωγής κατά 1,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ως το 2019, αν και αποτελεί συντηρητική εκτίμηση, πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, μόλις μία εβδομάδα πριν τις πρόσφατες μεγάλης κλίμακας επιθέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο και κεντρικό Ιράκ, με αποκορύφωμα την κατάληψη της Μοσούλης. Συνεπώς, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω.

Η ετήσια έκθεση του ΙΕΑ, η οποία προχωρά σε λεπτομερή ανάλυση και πενταετείς προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου, την παραγωγή, το εμπόριο αργού, την διυλιστική ικανότητα και την προσφορά προϊόντων διύλισης, προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξάνεται κατά 1,3% ετησίως, φτάνοντας τα 99,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019. Ωστόσο, η έκθεση επίσης αναμένει ότι η αγορά θα φτάσει σε «σημείο καμπής», μετά την οποία η αύξηση της ζήτησης μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου, περιβαλλοντικών ανησυχιών και φθηνότερων εναλλακτικών καυσίμων. Αυτό θα οδηγήσει σε χρήση καυσίμων εναλλακτικών, καθώς και σε συνολική εξοικονόμηση καυσίμων. Με λίγα λόγια, ενώ η «ζήτηση αιχμής» για το πετρέλαιο - εκτός από τις ώριμες οικονομίες - μπορεί να απέχει ακόμη χρόνια μακριά, και μολονότι υπάρχουν περιφερειακές διαφορές, η μέγιστη αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου για την αγορά στο σύνολό της είναι ήδη στον ορίζοντα.

Η μεσοπρόθεσμη ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το 2014 περιλαμβάνει μια ενημερωμένη πρόβλεψη για την προσφορά προϊόντων, που προδιαγράφει τις συνέπειες από τις αλλαγές στη ζήτηση, την προσφορά πρώτων υλών και την διυλιστική ικανότητα. Δεδομένης της προγραμματισμένης κατασκευής διυλιστηρίων και της αύξησης της προσφοράς πέραν του τομέα της διύλισης, όπως στα NGL και τα βιοκαύσιμα, η βιομηχανία διύλισης αντιμετωπίζει ένα νέο κύκλο αδύναμων περιθωρίων και μία «φούσκα» σε ελαφρά αποστάγματα, όπως η βενζίνη και η νάφθα ως υποπροϊόν του ντίζελ και των καυσίμων αεριωθούμενων, σημειώνει η νέα έκθεση του ΙΕΑ.