Η Συνεργασία Αθήνας - Πεκίνου και το Επόμενο Βήμα

Η ​​σχέση με την Κίνα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Για να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν αποτελέσματα απαιτούνται οργάνωση, συνέπεια και συνέχεια. Με σωστούς χειρισμούς, και χωρίς να αμφισβητείται ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας, έχουμε τη δυνατότητα να μετεξελιχθούμε σε γέφυρα ανάμεσα σε δύο από τις τρεις ισχυρότερες οικονομικές οντότητες του πλανήτη, της Ε.Ε. και της Κίνας
energia.gr
Παρ, 20 Ιουνίου 2014 - 09:25
Η ​​σχέση με την Κίνα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Για να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν αποτελέσματα απαιτούνται οργάνωση, συνέπεια και συνέχεια. Με σωστούς χειρισμούς, και χωρίς να αμφισβητείται ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας, έχουμε τη δυνατότητα να μετεξελιχθούμε σε γέφυρα ανάμεσα σε δύο από τις τρεις ισχυρότερες οικονομικές οντότητες του πλανήτη, της Ε.Ε. και της Κίνας.

Ξεκινάμε με δύο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να αποκτήσει: τη γεωγραφία μας και την ιδιαίτερη θέση που έχει ο ελληνισμός στα μάτια των Κινέζων, οι οποίοι μας βλέπουν ως τον «άλλο μεγάλο πολιτισμό». Φυσικά, από μόνα τους δεν αρκούν αυτά. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με συγκεκριμένες κινήσεις.

Εχοντας βρεθεί στο Πεκίνο και στη Σαγκάη κατά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, τον Μάιο του 2013, μπορώ αβίαστα να πω ότι η αμοιβαία επωφελής οικοδόμηση και εμβάθυνση της συνεργασίας εναπόκειται σ’ εμάς. Αυτό που θέλουν ο Κινέζοι είναι η συνεχής παρακολούθηση και προώθηση των όποιων συμφωνιών υπογράφονται -το λεγόμενο follow up- και φυσικά η υλοποίησή τους. Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που δεν στηρίζονται σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, αλλά εξαντλούνται σε αόριστες μη δεσμευτικές υποσχέσεις που εκ των πραγμάτων έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενίοτε αποδεικνύονται χρήσιμα στο εσωτερικό, αλλά όταν έχεις να κάνεις με μεγάλους και σοβαρούς παίκτες του διεθνούς συστήματος, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν. Ειδικά η Ελλάδα, με την τραυματισμένη αξιοπιστία, χρειάζεται πρωτίστως σοβαρότητα και πράξεις. Οι Κινέζοι, και όχι μόνον αυτοί, δεν συγχωρούν την ανακολουθία, ενώ σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, δεν είναι «αναγκασμένοι» από καμία συνθήκη ή άλλη υποχρέωση να συμβιώσουν μαζί μας. Πρέπει να τους πείσουμε για τη φερεγγυότητά μας. Οτι κάνουμε πράξη το περίφημο «we delivered», που αποτελεί και το προσφιλές σύνθημα του Αντώνη Σαμαρά.

Η αλήθεια είναι πως σε σχέση με άλλες απόπειρες κατά το παρελθόν, η μέχρι τώρα προσπάθεια κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Το θερμό κλίμα που διαπίστωσα στην περυσινή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα και οι εξαγγελίες προθέσεων που ακολούθησαν έχουν δημιουργήσει προσδοκίες. Καθώς εισερχόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης, οικοδομώντας στη θετική εμπειρία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, πρέπει να διευρύνουμε τους ορίζοντες της συνεργασίας. Ελπίζει κανείς ότι η δικαίωση της επιμονής της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει στην παραχώρηση μέρους του λιμένα, παρά τις διαστρεβλωτικές αντιδράσεις όχι μόνο των γνωστών άγνωστων των συνδικαλιστικών συντεχνιών, αλλά και της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, θα λειτουργήσει διδακτικά για όλους.

Παρά τη διαφορά μεγεθών, είναι γεγονός ότι η τεράστια κινεζική και η μικρή ελληνική οικονομία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Η ταχεία προώθηση και ολοκλήρωση της δημιουργίας νέας υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων θα επιτρέψουν την προσέλκυση μεγάλων κινεζικών επενδύσεων. Το Πεκίνο διαμηνύει ευθέως το ενδιαφέρον του για τις υπό εξέλιξη ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων και των οδικών δικτύων, ενώ κομβικής σημασίας παραμένουν οι θαλάσσιες μεταφορές. Βρισκόμαστε στο καθοριστικό σημείο όπου αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, η χώρα μας θα μετεξελιχθεί σε πύλη εισόδου των εξαγωγών της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του κόσμου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο Σινικό Τείχος, ο τότε πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα υπογράμμισε στον γράφοντα ότι το Πεκίνο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην παρακολούθηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων, και στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τον κ. Σαμαρά ως ηγέτη που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση (follow up guy). Αλλά πέραν των όποιων θετικών αναφορών και προσδοκιών, αυτό που έχει, τελικά, σημασία είναι τι γίνεται στην πράξη.

Το άνοιγμα στο Πεκίνο και η προσέλκυση της κινεζικής επενδυτικής δραστηριότητας πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα, με ακόμη μεγαλύτερη οργάνωση και συνέπεια. Η αρχή έχει γίνει. Το διήμερο που ακολουθεί μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το επόμενο κρίσιμο βήμα.

(του Αθανάσιου Έλλις, από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/06/2014)