Να Μη Χαθεί η Μεγάλη Ευκαιρία

«Πάνω στο κύμα» βρίσκεται η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια καταστρεπτικής ύφεσης. Το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς και η χώρα επιστρέφει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη διεκδικώντας επίζηλη θέση. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα προβάλλει ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός
energia.gr
Δευ, 23 Ιουνίου 2014 - 09:10

«Πάνω στο κύμα» βρίσκεται η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια καταστρεπτικής ύφεσης. Το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς και η χώρα επιστρέφει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη διεκδικώντας επίζηλη θέση.

Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα προβάλλει ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Αρκεί να αξιοποιηθεί το momentum και να μη χαθεί η ευκαιρία, όπως πολλές φορές συνέβη στο παρελθόν.

Εκεί όπου γίνεται δουλειά με συστηματικό τρόπο τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το λιμάνι του Πειραιά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η είσοδος της Cosco άλλαξε τα δεδομένα. Κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν πλέον τον Πειραιά ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους και μέσω των ελληνικών σιδηροδρόμων τα προωθούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μειώνεται σημαντικά το συνολικό κόστος μεταφοράς. Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι πρωτόγνωρες.

Οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ είναι αποκαλυπτικές: Η Κίνα επιδιώκει να κάνει την Ελλάδα πύλη εισόδου για όλα τα προϊόντα της προς την Ευρώπη. «Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Η Κίνα και η Ευρώπη είναι οι μεγαλύτεροι εταίροι. Το 80% μεταφέρεται από θαλάσσης. Το λιμάνι έχει μειώσει το κόστος και τη διάρκεια μεταφοράς των εμπορευμάτων κατά 7 έως 11 ημέρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Κίνας.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά και ενεργειακό κόμβο με τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ. Ρωσικές εταιρείες εκφράζουν επίσης έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Την ίδια ώρα οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κέρδισαν ήδη τους μακροπρόθεσμους διεθνείς επενδυτές.

Είναι προφανές ότι στον βαθμό που το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στην αγορά ενέργειας και η αναβάθμιση όλων των υποδομών της χώρας προχωρήσουν, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εκδηλώνεται έντονα. Είναι προς το συμφέρον της χώρας, λοιπόν, οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να γίνει δυνατή η αξιοποίηση, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μόνον έτσι θα διασφαλιστούν τα επόμενα χρόνια υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και φορολογικά έσοδα για την κάλυψη των αναγκών αποπληρωμής του δημοσίου χρέους. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας ώστε να μειωθεί η ανεργία, που σήμερα έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί πλούτος, θα αναπληρωθούν και θα αυξηθούν τα εισοδήματα και ταυτόχρονα θα υπάρξουν πόροι για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αυτά είναι τα δεδομένα που πρέπει να αξιοποιηθούν με υπευθυνότητα για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο. Η «αντιμετώπιση» της πραγματικότητας με λαϊκισμούς και ολοκληρωτικές αρνήσεις επιτείνει το πρόβλημα...

(από την εφημερίδα "Ημερησία")