Κράτος και Τράπεζες

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, τις παρεμβάσεις που χρειάζονται για να δοθεί ώθηση σε ένα ανταγωνιστικό παραγωγικό πρότυπο, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και επενδύσεις. Την ίδια ώρα, όμως, το τραπεζικό σύστημα, ο βασικός αιμοδότης της οικονομικής δραστηριότητας, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του κράτους, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας έτσι στρεβλώσεις στη λειτουργία τόσο των τραπεζών όσο και της αγοράς
energia.gr
Πεμ, 3 Ιουλίου 2014 - 09:27

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, τις παρεμβάσεις που χρειάζονται για να δοθεί ώθηση σε ένα ανταγωνιστικό παραγωγικό πρότυπο, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, το τραπεζικό σύστημα, ο βασικός αιμοδότης της οικονομικής δραστηριότητας, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του κράτους, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας έτσι στρεβλώσεις στη λειτουργία τόσο των τραπεζών όσο και της αγοράς.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τις έως τώρα εξετάσεις, τα stress tests. Επιτυχώς βγήκαν στις αγορές πριν από το Δημόσιο. Οι κάθε είδους Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν. Οι συστημικές τράπεζες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μεγάλων και μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών.

Ωστόσο, παρά το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σήμερα, το κράτος μέσω του ΤΧΣ συνεχίζει να έχει ισχυρή παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, καθώς «τρέχουν» και τα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ.

Το «κλειδί» που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ολοκληρωτική επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, για να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία προσέλκυσης σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων, είναι τα warrants.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η διοίκηση μεγάλης τράπεζας, «είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες να επισπευσθεί η διαδικασία ανταλλαγής των warrants και κατ' επέκτασιν να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι τράπεζες. Οι αγορές διψούν για τα ελληνικά χαρτιά και τώρα είναι η ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε.

Η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών δεν είναι κάποια θεωρητική - ιδεολογική προσέγγιση. Η επανιδιωτικοποίηση σηματοδοτεί εμπράκτως τη βελτίωση της «αξιολόγησης» των διεθνών αγορών στις προοπτικές των τραπεζών και διευκολύνει την πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα, που οδηγεί και στην παροχή ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Συνεπώς το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη «μετά τρόικα» εποχή πρέπει να έχει στο επίκεντρο το τραπεζικό σύστημα. Χωρίς κεφαλαιακά ισχυρές τράπεζες δεν μπορούν να προωθηθούν οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί.

Το bank run που αυτές τις ημέρες σημειώνεται στη Βουλγαρία, όπως άλλωστε συνέβη και στην Ελλάδα στην κορύφωση της κρίσης, αποδεικνύει την αναγκαιότητα των ισχυρών και αξιόπιστων τραπεζών?

Η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει τη με­τάβαση των τραπεζών στην επόμενη ημέρα, που με τη σειρά τους θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 28-29/06/2014)