Ιδιαίτερα έντονο είναι τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση θέρμανσης φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Πολλά νοικοκυριά σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, για επιδότηση έως και 60% για την αντικατάσταση πετρελαϊκών συστημάτων θέρμανσης στα σπίτια, με συστήματα φυσικού αερίου

Ιδιαίτερα έντονο είναι τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση θέρμανσης φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Πολλά νοικοκυριά σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, για επιδότηση έως και 60% για την αντικατάσταση πετρελαϊκών συστημάτων θέρμανσης στα σπίτια, με συστήματα φυσικού αερίου.

Το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης «βομβαρδίστηκε» με κλήσεις, ενώ τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Κοινού ήταν κατάμεστα από κόσμο, που ενδιαφερόταν να ενημερωθεί για το Πρόγραμμα. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την ένταξη του κόσμου στο φυσικό αέριο, θα ανακουφίσει οικονομικά τις οικογένειες που δυσκολεύονται με τον ανεφοδιασμό πετρελαίου, ενώ θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Δέλεαρ αποτελεί και η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, που είναι φθηνότερη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και μετά τη μείωση του ΕΦΚ. Συγκεκριμένα το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 1,15 ευρώ ανά λίτρο φέτος, ενώ αντίστοιχα, μια κιλοβατώρα φυσικού αερίου, στοιχίζει με βάση το τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου 0,068 ευρώ.

Όσοι θέλουν να επωφεληθούν θα πρέπει να βιαστούν, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το ενδιαφέρον του κόσμου, κρίνεται πως τα ποσά της χρηματοδότησης που αντιστοιχούν στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας θα εξαντληθούν σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους 2 μήνες, μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την έναρξη υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως ήδη πάνω από 680.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης είναι χρήστες φυσικού αερίου με τον βαθμό διείσδυσης να ανέρχεται σε ποσοστό 52,6% του πληθυσμού.

(voria.gr, 5/10/2014)