Ουκρανία: Εξοικονομήσαμε Μισό Δις Χάρη στην Αντίστροφή Ροή - Αμφισβητεί τη Νόμιμότητά της η Gazprom

Ουκρανία: Εξοικονομήσαμε Μισό Δις Χάρη στην Αντίστροφή Ροή - Αμφισβητεί τη Νόμιμότητά της η Gazprom
energia.gr
Δευ, 6 Οκτωβρίου 2014 - 14:54
Η Ουκρανία εξοικονόμησε 500 εκατ. ευρώ αγοράζοντας φυσικό αέριο από την Ευρώπη μέσω αντίστροφης ροής, αντί από την Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Υπουργικού Συμβουλίου Όσταπ Σέμερακ την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του ρωσικού ομίλου Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, την ίδια ημέρα, τόνισε ότι «η νομιμότητα αυτής της πρακτικής είναι αμφισβητούμενη»

Η Ουκρανία εξοικονόμησε 500 εκατ. ευρώ αγοράζοντας φυσικό αέριο από την Ευρώπη μέσω αντίστροφης ροής, αντί από την Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Υπουργικού Συμβουλίου Όσταπ Σέμερακ την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του ρωσικού ομίλου Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, την ίδια ημέρα, τόνισε ότι «η νομιμότητα αυτής της πρακτικής είναι αμφισβητούμενη».

Σε συνέντευξή του στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Telekanal24, ο Σέμερακ δήλωσε, επίσης, ότι το Κίεβο μπορεί να βασίζεται στις συμφωνίες αντίστροφης ροής που έχει υπογράψει, ώστε να αντεπεξέλθει στο επερχόμενο χειμώνα σε περίπτωση που η Μόσχα δεν ανανεώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Ιούνιο.

Την ίδια ημέρα, η αρχή διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς αερίου της χώρας, Ukrtransgas, ανακοίνωσε ότι από 1ης Οκτωβρίου οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας ήταν γεμάτες κατά το ήμισυ και τώρα περιέχουν 16,7 bcm φυσικού αερίου. Όπως είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ο CEO της ρωσικής Gazprom, η χώρα χρειάζεται 18 bcm για να καλύψει τις ανάγκες της τον χειμώνα που έρχεται. Από την πλευρά της, η Gazprom, σύμφωνα με τις δηλώσεις Μεντβέντεφ, υπολογίζει ότι η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής 1,7 bcm φυσικού αερίου φέτος μέσω της αντίστροφης ροής από τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Οι πρώτες παραδόσεις αντίστροφης ροής προς την Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο από την γερμανική RWE, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι παραδόσεις και από την σλοβακική Eustream. Οι παραδόσεις αυτές έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Gazprom, ενώ χώρες-μέλη της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες και η Σλοβακία, έχουν καταγγείλει σποραδικές διαλείψεις στην παροχή ρωσικού αερίου.

Όπως τονίζει ο Μεντβέντεφ, η Ουκρανία, αλλά και οι διαχειριστές των δικτύων φυσικού αερίου στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία αναδόμησαν τα συστήματα αγωγών τους, ώστε να επιτύχουν την αντίστροφή ροή του αερίου και να υπολογίζουν τις καταναλώσεις. Από την πρακτική αυτή η Gazprom συνάγει το συμπέρασμα ότι το ρωσικό αέριο που εξάγεται στις παραπάνω χώρες καταλήγει με έμμεσο τρόπο στην Ουκρανία, πρακτική «αμφισβητούμενης νομιμότητας», σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου.