Στις Βρυξέλλες την Επόμενη Εβδομάδα οι Συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας - Ε.Ε. για το Φυσικό Αέριο

Στις Βρυξέλλες την Επόμενη Εβδομάδα οι Συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας - Ε.Ε. για το Φυσικό Αέριο
energia.gr
Πεμ, 16 Οκτωβρίου 2014 - 18:36
Οι συνομιλίες γύρω από το ζήτημα της παροχής και της αποπληρωμής του φυσικού αερίου, που έχει ενσκήψει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε, έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Οκτωβρίου και κατά πάσα πιθανότατα, θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι συνομιλίες γύρω από το ζήτημα της παροχής και της αποπληρωμής του φυσικού αερίου, που έχει ενσκήψει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε, έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Οκτωβρίου και κατά πάσα πιθανότατα, θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέταζε μέχρι πρότινος, ως πιθανούς χώρους για την διεξαγωγή των συνομιλιών το Βερολίνο και αναμένει τις απαντήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη . Η προγραμματισμένη ημερομηνία της 21ης ​​Οκτωβρίου έχει πάντως επιβεβαιωθεί , όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δήλωνε πάντως την περασμένη εβδομάδα, ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας - Ε.Ε. για το ζήτημα του φυσικού αερίου, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου στο Βερολίνο .

Οι προηγούμενες συνομιλίες διεξήχθησαν στις 26 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και τότε η Ρωσία , η Ουκρανία και η Ε.Ε. ετοίμασαν ένα νέο πακέτο για την επίλυση της διαφοράς των δύο χωρών γύρω από το φυσικό αέριο, το οποίο έπρεπε να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών .

Λεπτομέρειες γύρω από το πακέτο της νέας αυτής συμφωνίας ανακοινώθηκαν από τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. GuntherOettinger .

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία λοιπόν, η Ουκρανία θα πρέπει να αποπληρώσει για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στην πρώην σοβιετική δημοκρατία 3.1 δισεκατομμύρια δολάρια για το χρέος της προς την Gazprom από το τέλος του τρέχοντος έτους. Με τη σειρά της , η Gazprom θα προμηθεύσει 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και παράλληλα θα προσφέρει μια επιλογή για άλλα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Gazprom θα προμηθεύσει 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ουκρανία στην τιμή των 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Αυτή η τιμή περιλαμβάνει 100 δολάρια έκπτωση και θα ισχύει μόνο για έξι μήνες.

Στη συνέχεια προβλέπεται ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποπληρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος και κατόπιν η Gazprom θα προμηθεύσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια cu m στην Ουκρανία ενώ η τήρηση των ως άνω όρων, θα είναι υποχρεωτική και για τις δύο πλευρές .

Ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom ωστόσο δήλωσε ότι παραμένει αμφίβολο ότι η Ουκρανία θα αποπληρώσει έγκαιρα το χρέος της για το φυσικό αέριο που εισήγαγε από τη Ρωσία.