Φυσικό Αέριο και Αυτονομία - Πολυκατοικίες Θερμαινόμενες ή Εν Θερμώ;

Φυσικό Αέριο και Αυτονομία - Πολυκατοικίες Θερμαινόμενες ή Εν Θερμώ;
της Μίρκας Γιαννούλη
Δευ, 20 Οκτωβρίου 2014 - 09:00
Δυνατότητα αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση για κάθε ιδιοκτήτη, που αποφασίζει να περάσει στην χρήση φυσικού αερίου, παρέχει το νέο νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς έγκριση στη Βουλή

Δυνατότητα αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση για κάθε ιδιοκτήτη, που αποφασίζει να περάσει στην χρήση φυσικού αερίου, παρέχει το νέο νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς έγκριση στη Βουλή.

Αυτή είναι η επίσημη άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ), που διευκρινίζει, ότι αυτή η δυνατότητα αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση παρέχεται αφότου στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών προηγηθεί πλήρης ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου και μόνο στην περίπτωση, που οι συνιδιοκτήτες δεν συμφωνήσουν στην αλλαγή του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου.

Η άποψη της ΠΟΜΙΔΑ συμπίπτει σε γενικές γραμμές με εκείνη του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναφέρει ότι η δυνατότητα αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση πετρελαίου γίνεται με την τοποθέτηση σε κάθε διαμέρισμα, που επιλέγει να αυτονομηθεί ενός ατομικού λέβητα με φυσικό αέριο.

Υπάρχουν ωστόσο ζητήματα που ενσκήπτουν και προβληματίζουν ιδιοκτήτες και ΥΠΕΚΑ. Το κυριότερο και ίσως το πιο δυσεπίλυτο, είναι πως εάν η δυνατότητα αυτονόμησης δοθεί ανεξέλεγκτα και χωρίς προϋποθέσεις, (χωρίς τη συναίνεση του 51%, που ισχύει έως σήμερα), τότε τα πιο εύρωστα οικονομικά νοικοκυριά, βάζοντας ατομικούς λέβητες, αποδεσμεύονται αυτόματα από την υποχρέωση να πληρώνουν το πάγιο που αναλογεί στα χιλιοστά τους και συνεπώς αυτό επιμερίζεται στους υπόλοιπους επιβαρύνοντας κατά πολύ τα έξοδά τους. Αυτό είναι ένα σχετικά δυσεπίλυτο ζήτημα.

Ένα άλλο θέμα είναι αν θα προλάβουν την αυτονομία, αυτόν τον χειμώνα, όσοι εκ των ιδιοκτητών το επιθυμούν. Οι αρμόδιοι πάνω σε αυτό απαντούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου είναι θέμα χρόνου, με πιθανότερη ημερομηνία την σημερινή, εκτός εάν το υπουργείο αποφασίσει να το ενσωματώσει σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, χωρίς πάντως κάτι τέτοιο, να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις.

Αναλυτικότερα η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ είναι να συγκαλείται γενική συνέλευση των ιδιοκτητών θερμαινόμενων διαμερισμάτων σε κάθε ενδιαφερόμενο κτίριο μπροστά από το οποίο διέρχεται αγωγός, για το ζήτημα της αντικατάστασης του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου, από εκείνον του φυσικού αερίου.

Αν η γενική συνέλευση αρνηθεί ή δεν αποφασίσει σε σύντομο διάστημα εφαρμογής ή ακόμη και εάν αποφασίσει μεν θετικά, αλλά δεν προχωρήσει σε άμεση υλοποίηση της σύνδεσης, ο δρόμος για όσους συνιδιοκτήτες το επιθυμούν να ανοίγει, ώστε να προχωρούν σε ανεξάρτητη σύνδεσή τους με το δίκτυο φυσικού αερίου, γνωστοποιώντας το απλά στον διαχειριστή του κτιρίου, για την διευκόλυνσή τους κατά την εκτέλεση των σχετικών εργασιών.

Το 51% δηλαδή απλώς παύει να ισχύει, αλλά αφού πρώτα δοθεί μέσω γενικής συνέλευσης επαρκής ενημέρωση καθώς και η δυνατότητα να ληφθεί απόφαση, για πιθανή αλλαγή του κεντρικού καυστήρα της πολυκατοικίας από πετρελαίου σε καυστήρα φυσικού αερίου.

Το υπουργείο γνωρίζοντας τις πιθανότητες να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών πεδία έντονων αντιπαραθέσεων, δίνει έμφαση στο θέμα και τονίζει, ότι η τελική ρύθμιση για την αυτονομία στη θέρμανση τελεί υπό διαμόρφωση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί.

Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν την συγκεκριμένη αλλαγή του ενεργειακού στάτους των διαμερισμάτων τους, από την πλευρά τους, αδημονούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις για το επιδοτούμενο πρόγραμμα που εξήγγειλε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ για την αντικατάσταση καυστήρα πετρελαίου με αερίου, ξεπέρασαν κατά πολύ τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Επομένως το κίνητρο για πολυκατοικίες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο έξοδο και επομένως να λάβουν μια θετική προς την αλλαγή των καυστήρων τους, απόφαση, δεν είναι πια αξιοποιήσιμο. Η ζήτηση μάλιστα για συνδέσεις στο φυσικό αέριο στις τρεις περιοχές, που αφορά το πρόγραμμα, Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, έχει ξεπεράσει το 300% .

Υπουργείο και ιδιοκτήτες έχουν μπροστά τους την επίλυση των προαναφερόμενων ζητημάτων και βεβαίως την πιθανότητα αναζήτησης επιπλέον κονδυλίων, ώστε ο χειμώνας, που πλησιάζει να βρει τις πολυκατοικίες θερμαινόμενες και όχι… εν θερμώ.