Λύση στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των πολυκατοικιών για την αυτονομία θέρμανσης των διαμερισμάτων με φυσικό αέριο επιδιώκει να δώσει σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ που ετοίμασε ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου.

Λύση στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των πολυκατοικιών για την αυτονομία θέρμανσης των διαμερισμάτων με φυσικό αέριο επιδιώκει να δώσει σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ που ετοίμασε ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου.

Επίσης, με άλλες διατάξεις απελευθερώνεται η αγορά λιανικής του φυσικού αερίου, δίνοντας τη δυνατότητα εισόδου και άλλων προμηθευτών, πλην δηλαδή της ΔΕΠΑ, της Shell και της Eni, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα πάψουν να έχουν το μονοπώλιο της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε κι έμεινε χθες το μεσημέρι για λίγη ώρα σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα «opengov.gr», αλλά στη συνέχεια για... τεχνικούς λόγους αποσύρθηκε από το Διαδίκτυο, καθορίζονται μέτρα για τη διευκόλυνση της επέκτασης της χρήσης του φυσικού αερίου. Ουσιαστικά θεσπίζονται τα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πολυκατοικία με σύστημα κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου ή φυσικού αερίου προκειμένου να αποσυνδεθεί από αυτό και να κάνει αυτόνομη σύνδεση.

Ετσι, σε περιπτώσεις οικοδομών με πρόσοψη σε οδούς από όπου διέρχονται αγωγοί φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης, κάθε ενδιαφερόμενος συνιδιοκτήτης, μόνος ή ομαδικά και ανεξάρτητα από τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, μπορεί εγγράφως να ζητήσει από τον διαχειριστή τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με μοναδικό θέμα την αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου με αντίστοιχο φυσικού αερίου. Η συνέλευση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης. Αν δεν συγκληθεί εμπρόθεσμα ή δεν υπάρχει διαχειριστής, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης μπορεί να συγκαλέσει ο ίδιος γενική συνέλευση με πρόσκληση που θα αναρτήσει στην είσοδο του κτιρίου 10 μέρες πριν από την ημέρα που θα ορίσει. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει τουλάχιστον δύο προσφορές εγκαταστατών με το κόστος αντικατάστασης.

Αν η γενική συνέλευση απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση του ιδιοκτήτη που ζήτησε τη συνέλευση ή για οποιονδήποτε λόγο δεν λάβει θετική απόφαση σε έναν μήνα από την πρώτη σύγκληση της γενικής συνέλευσης, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε σύνδεση της ιδιοκτησίας του με το δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο θα τροφοδοτεί ατομικό καυστήρα και λέβητα φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο αλλά που με απόφαση της γενικής συνέλευσης ή στην πράξη έχει διακοπεί ή περιοριστεί στο ελάχιστο η λειτουργία, τότε ο κάθε ενδιαφερόμενος συνιδιοκτήτης μπορεί να αποσυνδέσει τα θερμαντικά σώματά του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης και να προχωρήσει σε αυτόνομη σύνδεση. Αρκεί βέβαια να συγκαλέσει και πάλι γενική συνέλευση.

Το ίδιο ισχύει και για την αυτόνομη θέρμανση με συστήματα ηλεκτρικών αντλιών αέρος-νερού. Πάντως, όσοι προχωρήσουν σε αυτόνομη θέρμανση απαλλάσσονται από τις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου και ίσως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο το νομοσχέδιο δεν έμεινε στην ιστοσελίδα για δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Μανιάτης φέρεται να διαφωνεί με την προτεινόμενη διάταξη.

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 21/10/2014)