Το Φθηνό Πετρέλαιο και η Οικονομία

Αυτή τη φορά τα νέα από τις διεθνείς αγορές είναι καλά για την ελληνική οικονομία, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ακολουθούν καθοδική πορεία και χθες καταγράφθηκε χαμηλό ρεκόρ τετραετίας για το Brent. Οι επιδράσεις θα είναι θετικές τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Οι λιανικές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης «κατέβηκαν» στα επίπεδα του ενός ευρώ, αυξάνοντας πάνω από 15% τις πωλήσεις και ανακουφίζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σημειωτέον ότι, εκτός απροόπτου, είναι πιθανόν να μειωθούν και οι τιμές στις οποίες η Ελλάδα αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, καθώς είναι συνδεδεμένες με τις τιμές του πετρελαίου
energia.gr
Πεμ, 6 Νοεμβρίου 2014 - 09:38

Αυτή τη φορά τα νέα από τις διεθνείς αγορές είναι καλά για την ελληνική οικονομία, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ακολουθούν καθοδική πορεία και χθες καταγράφθηκε χαμηλό ρεκόρ τετραετίας για το Brent.

Οι επιδράσεις θα είναι θετικές τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Οι λιανικές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης «κατέβηκαν» στα επίπεδα του ενός ευρώ, αυξάνοντας πάνω από 15% τις πωλήσεις και ανακουφίζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σημειωτέον ότι, εκτός απροόπτου, είναι πιθανόν να μειωθούν και οι τιμές στις οποίες η Ελλάδα αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, καθώς είναι συνδεδεμένες με τις τιμές του πετρελαίου.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους έρχεται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η προωθητική ορμή των εξαγωγών εξασθενεί. Το ενεργειακό κόστος μειώνεται και μαζί του το συνολικό κόστος παραγωγής, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Τόσο για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες όσο και για τις μικρές βιοτεχνίες. Επιπλέον το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί περαιτέρω για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για τη λεγόμενη «διακοψιμότητα».

Παράλληλα θα ενισχυθεί η αποσυμπίεση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αν και εν μέρει θα αντισταθμιστεί από την αναμενόμενη μείωση εισροών κεφαλαίων από τη μείωση των εξαγωγών προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Τέλος, ακόμη και ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει οφέλη. Θα αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε όλα τα είδη των καυσίμων.

Ομως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η εδραίωσή τους, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών, ώστε να απορροφούν τυχόν κραδασμούς στις ξένες αγορές, απαιτούν μόνιμης διάρκειας «καταλύτες». Το φθηνό πετρέλαιο μπορεί να υποβοηθήσει, αλλά καταλύτης είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας και τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ας μην καλλιεργούνται αυταπάτες.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")