Διπλή Ανάσα στην Οικονομία

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τα stress tests που επιβεβαίωσαν την κεφαλαιακή του επάρκεια, περνά σε μια νέα περίοδο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «σφράγισε» τον υψηλό βαθμό αξιοπιστίας του. Σε πρώτο πλάνο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προβάλλει τώρα η οριστική επίλυση του «καυτού» προβλήματος των «κόκκινων δανείων», ώστε να «καθαρίσουν» οριστικά τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες για την εφαρμογή του
energia.gr
Παρ, 14 Νοεμβρίου 2014 - 08:46

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τα stress tests που επιβεβαίωσαν την κεφαλαιακή του επάρκεια, περνά σε μια νέα περίοδο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «σφράγισε» τον υψηλό βαθμό αξιοπιστίας του.

Σε πρώτο πλάνο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προβάλλει τώρα η οριστική επίλυση του «καυτού» προβλήματος των «κόκκινων δανείων», ώστε να «καθαρίσουν» οριστικά τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες για την εφαρμογή του.

Η οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» έχει καθοριστική σημασία για τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια καίριας σημασίας αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς θα απεγκλωβιστούν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία μπορούν να κατευθυνθούν στην τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Οι επιχειρήσεις θα απαλλαχθούν από τον «βρόχο» που προκαλεί η αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων, θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα των δανείων και παράλληλα θα διευκολυνθούν να προχωρούν σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Οι ίδιες ευεργετικές επιδράσεις θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά, τα εισοδήματα των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά μετά την εξαετή ύφεση.

Με την ελληνική οικονομία που προσπαθεί να αφήσει πίσω της τον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της υποχώρησης της ανταγωνιστικότητάς της, το τραπεζικό σύστημα καλείται να στηρίξει τη νέα πορεία προς την ανάπτυξη. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά τα stress tests είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν την αναπτυξιακή διαδικασία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας, μετά τη σύσκεψη, χθες, υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναγκαία προϋπόθεση, όμως, για να ανταποκριθεί στον ρόλο του το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η πλήρης επανιδιωτικοποίησή του, στοιχείο το οποίο θα ενισχύσει τη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή του επάρκεια και την αξιοπιστία του. Οι «σκέψεις» ορισμένων ομάδων του πολιτικού συστήματος περί? ολοκληρωτικής κρατικοποίησης των τραπεζών αντανακλούν νοοτροπίες και πρακτικές ενός πολύ μακρινού και νοσηρού παρελθόντος, που κόστισε πολύ στη χώρα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 12/11/2014)