Ευκαιρία για την Οικονομία

Μια μεγάλη «ανάσα» για την οικονομία της Ελλάδας δίνει η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι οι τιμές μπορούν να μειωθούν, επί μακρόν, στα επίπεδα των 60 δολ. ανά βαρέλι, θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία θα έχει το μεγαλύτερο όφελος απ' όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο, το οποίο συμμετέχει με πάνω από 70% στο εθνικό ενεργειακό μείγμα. Οι άμεσες θετικές επιδράσεις θα είναι πολλαπλές: Από το ενεργειακό κόστος των βιομηχανικών επιχειρήσεων, και ειδικά των ενεργοβόρων, έως την οικιακή κατανάλωση και τα τιμολόγια της ΔΕΗ
energia.gr
Παρ, 5 Δεκεμβρίου 2014 - 08:53

Μια μεγάλη «ανάσα» για την οικονομία της Ελλάδας δίνει η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι οι τιμές μπορούν να μειωθούν, επί μακρόν, στα επίπεδα των 60 δολ. ανά βαρέλι, θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η ελληνική οικονομία θα έχει το μεγαλύτερο όφελος απ' όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο, το οποίο συμμετέχει με πάνω από 70% στο εθνικό ενεργειακό μείγμα. Οι άμεσες θετικές επιδράσεις θα είναι πολλαπλές: Από το ενεργειακό κόστος των βιομηχανικών επιχειρήσεων, και ειδικά των ενεργοβόρων, έως την οικιακή κατανάλωση και τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει από τις αρχές του 2015 μείωση και των τιμολογίων του φυσικού αερίου τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς η τιμή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τιμές του πετρελαίου.

Ήδη έχουν γίνει αισθητές οι θετικές επιπτώσεις. Από το καλοκαίρι έως χθες η πτώση των λιανικών τιμών στα καύσιμα στην ελληνική αγορά είναι σημαντική. Ωστόσο, ένα ερώτημα προβάλλει: Η μείωση των τιμών στο Brent περνά, αμέσως και πλήρως, στις λιανικές ή υπάρχει... χρονοκαθυστέρηση, δηλαδή εμφανίζονται κερδοσκοπικά «παιγνίδια» και αισχροκέρδεια;

Πολλές φορές στο παρελθόν τα στοιχεία έδειξαν ότι στην άνοδο των διεθνών τιμών αναπροσαρμόζονται αμέσως οι λιανικές, ενώ στην πτώση... καθυστερούν και ορισμένοι κρίκοι της «πετρελαϊκής αλυσίδας» κερδοσκοπούν.

Χθες υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για τις λιανικές τιμές στα καύσιμα. Ελπίζουμε η έρευνα να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η παρέμβαση να ωφελήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και η ελληνική οικονομία να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από την πτώση των τιμών στον «μαύρο χρυσό».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 04/12/2014)