Και στην Αγορά Ενέργειας «Είμαστε Μια Ωραία Ατμόσφαιρα» …

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο ΛΑΓΗΕ προειδοποιεί ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά της ΔΕΗ, γιατί δεν του αποδίδει τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά τα συμψηφίζει με τις πληρωμές προς τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών σε στέγες. Ο ΠΟΣΠΗΕΦ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Άλλοι επτά σύνδεσμοι φωτοβολταϊκών, με κοινή επιστολή τους προς ΥΠΕΚΑ και ΛΑΓΗΕ, δίνουν ασφυκτικές διορίες για τις πληρωμές ως και του Σεπτεμβρίου, διαφορετικά, απειλούν με ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί βρίσκονται με το όπλο παρά πόδας για τα νέα ΑΔΙ. Το υπουργείο Οικονομικών κρατά ακόμη στα συρτάρια του την υπουργική απόφαση για την αντιστάθμιση, που ενδιαφέρει σφόδρα την ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία. Η ΔΕΠΑ απειλείται με ρήτρες take or pay γιατί δεν κατανάλωσε για φέτος τις συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου, αφού η ηλεκτροπαραγωγή δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει. Και το κερασάκι στην τούρτα: Η τρόικα, που έχει στυλώσει τα πόδια της για τις μεταρρυθμίσεις στην ηλεκτρική αγορά, επιμένοντας στη δική της ατζέντα
energia.gr
Τρι, 9 Δεκεμβρίου 2014 - 10:15

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο ΛΑΓΗΕ προειδοποιεί ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά της ΔΕΗ, γιατί δεν του αποδίδει τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά τα συμψηφίζει με τις πληρωμές προς τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών σε στέγες. Ο ΠΟΣΠΗΕΦ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Άλλοι επτά σύνδεσμοι φωτοβολταϊκών, με κοινή επιστολή τους προς ΥΠΕΚΑ και ΛΑΓΗΕ, δίνουν ασφυκτικές διορίες για τις πληρωμές ως και του Σεπτεμβρίου, διαφορετικά, απειλούν με ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί βρίσκονται με το όπλο παρά πόδας για τα νέα ΑΔΙ. Το υπουργείο Οικονομικών κρατά ακόμη στα συρτάρια του την υπουργική απόφαση για την αντιστάθμιση, που ενδιαφέρει σφόδρα την ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία. Η ΔΕΠΑ απειλείται με ρήτρες take or pay γιατί δεν κατανάλωσε για φέτος τις συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου, αφού η ηλεκτροπαραγωγή δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει. Και το κερασάκι στην τούρτα: Η τρόικα, που έχει στυλώσει τα πόδια της για τις μεταρρυθμίσεις στην ηλεκτρική αγορά, επιμένοντας στη δική της ατζέντα.

Εξαιρετικά. Αντί να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, πηγαίνουμε σταθερά με την όπισθεν. Χωρίς καμία επικριτική διάθεση, φαίνεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν λύνουν προβλήματα, αντίθετα, καταλήγουν να τα διαιωνίζουν. Προφανώς, γιατί έχουν επιφανειακή στόχευση, σβήνουν μια φωτιά, αλλά ανάβουν γύρω άλλες. Ας δούμε το περιβόητο θέμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ. Αποφασίσθηκε και έγινε γενναίο κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών. Πολύ σωστά. Για ένα μικρό διάστημα φάνηκε ότι οι πληρωμές των συγκεκριμένων παραγωγών γίνονται ομαλά, υπήρξαν και δηλώσεις ότι το έλλειμμα θα μηδενισθεί ως τα τέλη του 2014, δημιουργήθηκε αισιοδοξία και ξαφνικά ξανάγινε το μπουμ. Αναμενόμενο, αφού κανείς δεν υποχρέωσε τη ΔΕΗ να αποδίδει στο ΛΑΓΗΕ τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ και άλλα τέλη στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, που προορίζονται για τον Ειδικό Λογαριασμό. Αλλά και τι να κάνει και η ΔΕΗ; Όταν το ίδιο το δημόσιο της χρωστά 180 εκατ. ευρώ, οι πελάτες της δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και η ρευστότητα της είναι στο κόκκινο;

Δίκιο έχει και ο ΛΑΓΗΕ. Διότι πρέπει να πληρώσει τους παραγωγούς. Πού να τα βρει; Τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ δεν φθάνει που δεν καταλήγουν σε αυτόν, είναι και πιεσμένα, εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ελέω κρίσης. Αναζητήθηκαν άλλες πηγές. Τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων. Αλλά κι αυτά πρέπει να τα μοιραστεί με τη βιομηχανία, για να συμπιέσει η τελευταία το ενεργειακό κόστος της.

Έχουν λόγο να φωνάζουν και οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών. Τους υποσχέθηκαν ότι το κούρεμα έγινε για να πληρώνονται έγκαιρα. Ούτε κι αυτό συνέβη, με τις καθυστερήσεις απλά να έχουν μειωθεί, αλλά όχι και να έχουν εξαλειφθεί.

Ακόμη μεγαλύτερο δίκιο έχουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί. Προσκλήθηκαν να κάνουν επενδύσεις, για να ανοίξει η αγορά, τις ολοκλήρωσαν και τώρα βλέπουν τις μονάδες τους ανενεργές τον περισσότερο καιρό, μετά την κατάργηση μιας σειράς ρυθμίσεων που υποτίθεται έγιναν γιατί επέρχεται το άνοιγμα του ανταγωνισμού, με τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, την υιοθέτηση του target model και την πώληση της μικρής ΔΕΗ. Τζίφος και εδώ. Άλλα βούλεται η τρόικα κι εμείς ας κόψουμε το λαιμό μας. Το αν θα χρειασθεί να πληρώσει για φέτος η ΔΕΠΑ ένα σεβαστό ποσό από τα ταμεία της για ρήτρες take or pay, αφού έπαθε καθίζηση η ηλεκτροπαραγωγή, ελάχιστα την ενδιαφέρει.

Και ιδού το θαύμα. Στην Ευρώπη να συζητούν για νέα μοντέλα αγοράς κι εμείς ακόμη να διαπραγματευόμαστε το αν θέλουμε να έχουμε αγορά, αν χρειαζόμαστε τον ανταγωνισμό, αν επιδιώκουμε την πραγματική απελευθέρωση της, αν, αν, αν. Είναι σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι τα ίδια προβλήματα ανακυκλώνονται τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, χωρίς να έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια για να επιλυθούν και να συντονιστούμε κι εμείς με τα τεκταινόμενα της ευρωπαϊκής αγοράς, στην οποία ανήκουμε κατ’ όνομα. Εύγε! Ακόμη και οι ερασιτέχνες θα γνώριζαν πολύ καλύτερα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να σχεδιάσουν μια αποτελεσματική πολιτική.

ΥΓ. Όταν γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχαν γνωστοποιηθεί οι πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή του ΠτΔ. Καθώς εισερχόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και ρευστό σκηνικό, είναι σαφές ότι τα προβλήματα στην ενεργειακή αγορά θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο, με την προοπτική λύσεων να παίρνει άγνωστη παράταση.