Εκλογές 2015: «Ο Κύβος Ερρίφθη» και για την Αγορά Ενέργειας

Ο κύβος ερρίφθη. Όχι χθες. Αλλά από τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε την πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή. Ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, και ως τέτοια έχει αναλυθεί όλο αυτό το διάστημα και στην αρνητική και στη θετική εκδοχή της. Τώρα πάμε σε εκλογές. Με την ελπίδα ότι η επόμενη ημέρα για την όποια διαδοχή της εξουσίας θα έρθει σύντομα για να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Όποιο κι αν είναι αυτό. Σε αυτήν την ενδιάμεση πορεία ευχόμαστε να επικρατήσει σωφροσύνη, πολιτικό ήθος, ανάδειξη των προβλημάτων με προτεινόμενες λύσεις και απουσία κραυγών και ψιθύρων
energia.gr
Τρι, 30 Δεκεμβρίου 2014 - 09:50

Ο κύβος ερρίφθη. Όχι χθες. Αλλά από τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε την πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή. Ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, και ως τέτοια έχει αναλυθεί όλο αυτό το διάστημα και στην αρνητική και στη θετική εκδοχή της. Τώρα πάμε σε εκλογές. Με την ελπίδα ότι η επόμενη ημέρα για την όποια διαδοχή της εξουσίας θα έρθει σύντομα για να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Όποιο κι αν είναι αυτό.

Σε αυτήν την ενδιάμεση πορεία ευχόμαστε να επικρατήσει σωφροσύνη, πολιτικό ήθος, ανάδειξη των προβλημάτων με προτεινόμενες λύσεις και απουσία κραυγών και ψιθύρων. Το μόνο σίγουρο για τις εκλογές αυτές είναι ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερα χρόνια μετά την πρόσδεση μας στο άρμα των δανειστών, συνεπώς, οι πολίτες έχουν σαφή εικόνα των συνεπειών που υπήρξαν, των προσπαθειών που έγιναν ή δεν έγιναν για την αποκατάσταση της τραυματισμένης εικόνας της χώρας, των διαθέσεων και απειλών της τρόικας. Υπό αυτό το πρίσμα, η εκλογική μάχη που θα δοθεί στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να κριθεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προτάσεις και όχι στην ανταλλαγή άσφαιρων πολιτικών πυρών. Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον και δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν ως «ινδιάνοι», με γυάλινα μπιχλιμπίδια. Από αυτήν την άποψη, ο συνεπής, στοιχειοθετημένος, υπεύθυνος πολιτικός λόγος θα πρέπει να είναι μέλημα των παρατάξεων που θα διεκδικήσουν μια θέση στην αυριανή Βουλή, και, κυρίως, το κριτήριο ψήφου για τον κάθε πολίτη.

Οι εκλογές βρίσκουν την ενεργειακή αγορά στο πιο κρίσιμο σημείο της. Σημαντικές αποφάσεις, ρυθμίσεις, αλλαγές, παρεμβάσεις, ανεστάλησαν εξαιτίας του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού των προηγούμενων ημερών και τώρα παραπέμπονται για την επόμενη κυβέρνηση. Στον τομέα των υδρογονανθράκων και υπό το φως των εξελίξεων των τιμών των πετρελαίων, εκκρεμούν οι προκηρύξεις για νέες έρευνες στο θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να έχει συνέχεια, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, για να μη σημειωθούν βήματα προς τα πίσω. Έχει γίνει ήδη πολύ δουλειά στον τομέα αυτό και η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να εγγυάται τη συνέχιση της. Η χώρα διαθέτει στρατηγικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα, στο πλαίσιο και της κοινοτικής πολιτικής, το οποίο δεν θα πρέπει να αφεθεί να πάει χαμένο.

Στην ηλεκτρική αγορά, ανοικτά παραμένουν πολλά μέτωπα. Από τις ιδιωτικοποιήσεις θεσμικών φορέων και εταιριών, την πλήρη απελευθέρωση της, έως την προετοιμασία για την προσαρμογή της στα δεδομένα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Εδώ όλα παίζονται. Είναι σαφές ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κόμμα που θα λάβει την εξουσία. Εκτός από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινοτική πολιτική και στα οποία η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει. Έτσι, οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΗ, της ΕΛ.ΠΕ, της Λάρκο, αποκτούν ήδη ένα μεγάλο ερωτηματικό. Το τι θα γίνει θα φανεί στην κάλπη. Το θέμα των ΑΔΙ έχει κλείσει ήδη και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αλλαγή. Οι δημοπρασίες ενέργειας, τύπου ΝΟΜΕ, είναι σαφές ότι ακουμπά στις υποχρεώσεις μας έναντι της κοινοτικής πολιτικής, ωστόσο, κι αυτές είναι άγνωστο το πώς θα οργανωθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις. Ίσως, πιο βατά να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις για την προσαρμογή μας στο target model, αν και σε αυτό το θέμα χωρούν, επίσης, διαφορετικές οπτικές, κάτι το οποίο διαφάνηκε και στα σχόλια για τη δημόσια διαβούλευση που ολοκλήρωσε η ΡΑΕ. Ένα ακόμη ζητούμενο, είναι η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού. Θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι η ΔΕΗ ή θα ανοίξει και υπό ποιες προϋποθέσεις, η ισότιμη δραστηριοποίηση ιδιωτών προμηθευτών;

Εκκρεμότητα υφίσταται και στον τομέα του φυσικού αερίου. Το σχετικό νομοσχέδιο-«φαντομάς» τελικά δεν κατατέθηκε στη Βουλή και τώρα είναι άγνωστη η τύχη του.

Και κοντά σε όλα αυτά να προσθέσουμε τη διόρθωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, που σαφώς μπαίνει στην εκλογική ατζέντα, το καθεστώς των ΑΠΕ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ουκ έσται τέλος.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, λοιπόν. Σε 27 ημέρες θα ξέρουμε (;).