Η Ελληνική Δικαιοσύνη Πρέπει Να Είναι Τυφλή. Ελπίζουμε Να Μην Είναι Θεόστραβη ...

Σε αυτήν τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όποιος χρωστά εκατομμύρια στο δημόσιο μπορεί να τη βγάλει καθαρή. Αλλοίμονο σε όσους οφείλουν μικροποσά. Δεν έχουν καμία τύχη. Καταλήγουν, τυλιγμένοι σε ένα χαρτί, στη φυλακή. Χώρια οι κατασχέσεις και ο εξευτελισμός. Ο νέος νόμος για τα «κλεμμένα», που αποτελεί ελληνική πατέντα, επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση σε όσους διώκονται για απιστία κατά του δημοσίου. Επιστρέφεις, λέει, τα χρήματα που χρωστάς και καθαρίζεις. Επανέρχεσαι «τζάμι» στην κοινωνία, για να συνεχίσεις το θεάρεστο έργο σου. Κάτι ανάλογο προσπαθούν να κάνουν οι υπεύθυνοι της Hellas Power και της Energa, που χάρη στη μεγαλοκαρδία τους, προτείνουν να δώσουν πίσω 103 εκατ. ευρώ, όταν οι πραγματικές οφειλές τους είναι πολλαπλάσιες. Και γιατί όχι; Αφού διαθέτουν και νόμο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους
energia.gr
Τρι, 20 Ιανουαρίου 2015 - 09:09

Σε αυτήν τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όποιος χρωστά εκατομμύρια στο δημόσιο μπορεί να τη βγάλει καθαρή. Αλλοίμονο σε όσους οφείλουν μικροποσά. Δεν έχουν καμία τύχη. Καταλήγουν, τυλιγμένοι σε ένα χαρτί, στη φυλακή. Χώρια οι κατασχέσεις και ο εξευτελισμός.

Ο νέος νόμος για τα «κλεμμένα», που αποτελεί ελληνική πατέντα, επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση σε όσους διώκονται για απιστία κατά του δημοσίου. Επιστρέφεις, λέει, τα χρήματα που χρωστάς και καθαρίζεις. Επανέρχεσαι «τζάμι» στην κοινωνία, για να συνεχίσεις το θεάρεστο έργο σου. Κάτι ανάλογο προσπαθούν να κάνουν οι υπεύθυνοι της Hellas Power και της Energa, που χάρη στη μεγαλοκαρδία τους, προτείνουν να δώσουν πίσω 103 εκατ. ευρώ, όταν οι πραγματικές οφειλές τους είναι πολλαπλάσιες. Και γιατί όχι; Αφού διαθέτουν και νόμο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

Και στο μεταξύ απολαμβάνουν την ελευθερία τους. Και τι ελευθερία; Ζωή χλιδάτη σε τρέντι νησιά, όπου μάλιστα δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν και να δημοσιοποιήσουν τα κατορθώματα τους. Ποιος μικροεπαγγελματίας ή νοικοκυραίος, που ελέω κρίσης έφθασε σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του μπορεί να κάνει το ίδιο; Ποιος συνταξιούχος μπορεί να ζήσει με την κατακρεουργημένη σύνταξη του; Αυτά είναι ψιλά γράμματα, θα πείτε. Και σωστά θα κάνετε.

Όταν η ηλεκτρική αγορά στέναζε –και στενάζει- κάτω από τις «τρύπες» που άφησαν οι δύο εταιρίες και έφθασε να κινδυνεύσει με μπλακ άουτ, οι υπεύθυνοι τους ήταν ελεύθεροι να συνεχίζουν τη ζωή τους. Και πιθανόν να σχεδιάζουν τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα τους. Όταν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που είδαν τις ταρίφες τους να μειώνονται για να συμμαζευθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, εξακολουθούν και πληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, οι υπεύθυνοι των δύο εταιριών ετοίμαζαν το νομικό οπλοστάσιο τους.

Δεν είναι τυχαίο που η Δικαιοσύνη απεικονίζεται τυφλή. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα ανοίξει ορθάνοιχτα τα μάτια και θα δει το νέο σκάνδαλο που ετοιμάζεται να ξεσπάσει. Τις δύο εταιρίες να πληρώνουν «ψίχουλα», να γλυτώνουν με ελάχιστες ποινές και να επανέρχονται δριμύτερες στο προσκήνιο. Είναι, επιτέλους, μια χρυσή ευκαιρία η ελληνική δικαιοσύνη να τιμωρήσει με παραδειγματισμό τους παρανομούντες, για να μην τολμήσει κανείς στο μέλλον να σκεφθεί να πράξει αντίστοιχα. Το ευχόμαστε και το ελπίζουμε.