Το Μεγάλο Στοίχημα

Ο κύβος ερρίφθη. Και ο ελληνικός λαός ανέδειξε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχε αποσαφηνιστεί αν το αποτέλεσμα του εξασφάλιζε ή του στερούσε οριακά την απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά και στη μία και στην άλλη περίπτωση εκείνο που προέχει είναι ότι η άποψη πως υπάρχει και δεύτερος δρόμος εξόδου από την κρίση αποδείχθηκε κοινοβουλευτικά πλειοψηφική. Είναι προφανές ότι αυτός ο «δεύτερος δρόμος» αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα της υπό σχηματισμό κυβέρνησης, που καλείται ν' αποδείξει όχι μόνο πως υπάρχει, αλλά πως μπορούμε και να τον διαβούμε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που επίμονα προβάλλουν ο Α. Τσίπρας και οι συνεργάτες του
energia.gr
Δευ, 26 Ιανουαρίου 2015 - 09:33

Ο κύβος ερρίφθη. Και ο ελληνικός λαός ανέδειξε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχε αποσαφηνιστεί αν το αποτέλεσμα του εξασφάλιζε ή του στερούσε οριακά την απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά και στη μία και στην άλλη περίπτωση εκείνο που προέχει είναι ότι η άποψη πως υπάρχει και δεύτερος δρόμος εξόδου από την κρίση αποδείχθηκε κοινοβουλευτικά πλειοψηφική.

Είναι προφανές ότι αυτός ο «δεύτερος δρόμος» αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα της υπό σχηματισμό κυβέρνησης, που καλείται ν' αποδείξει όχι μόνο πως υπάρχει, αλλά πως μπορούμε και να τον διαβούμε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που επίμονα προβάλλουν ο Α. Τσίπρας και οι συνεργάτες του.

Δεν είναι εύκολο το έργο που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι προφανές ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να έχει αν όχι τη στήριξη, τουλάχιστον την ανοχή των προσκείμενων στην Ευρώπη πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να οργανώσει τις πρωτοβουλίες του και να προωθήσει το σχέδιό του για τη χάραξη του δεύτερου δρόμου.

Που εν προκειμένω, όσο ειρωνικά κι αν ηχεί, είναι μονόδρομος. Γιατί στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Αρα εκείνο που χρειάζεται είναι αυξημένο αίσθημα ευθύνης από όλους. Η πρώτη στην ελληνική ιστορία κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να χειριστεί ένα κολοσσιαίας σημασίας για τη χώρα πρόβλημα. Κι αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή. Αν όλοι σταθούν στο ύψος της κρισιμότητας των στιγμών, τότε η χθεσινή ετυμηγορία του ελληνικού λαού θ' αποτελέσει τη βάση για μια νέα πολιτική πραγματικότητα.

(www.ethnos.gr, 26/01/2015)