Η Μεγάλη Πρόκληση

Πριν η νέα κυβέρνηση προχωρήσει σε υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών για οικονομικά και κοινωνικά θέματα, καλείται να δώσει απάντηση στο επείγον θέμα που άπτεται των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Το μήνυμα που εστάλη χθες στην Ελλάδα από το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, σε σχέση με όσα διαμηνύονταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι δανειστές επιμένουν ότι για να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος και κατόπιν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τελικός στόχος η διαμόρφωση της νέας σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της
energia.gr
Τετ, 28 Ιανουαρίου 2015 - 09:18

Πριν η νέα κυβέρνηση προχωρήσει σε υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών για οικονομικά και κοινωνικά θέματα, καλείται να δώσει απάντηση στο επείγον θέμα που άπτεται των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Το μήνυμα που εστάλη χθες στην Ελλάδα από το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, σε σχέση με όσα διαμηνύονταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι δανειστές επιμένουν ότι για να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος και κατόπιν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τελικός στόχος η διαμόρφωση της νέας σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της.

Η επίσκεψη στην Αθήνα του Μ. Σουλτς, προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και του Γ. Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, προφανώς εντάσσονται στην προσπάθεια ανίχνευσης των ελληνικών θέσεων.

Ο Αλ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί «καταστροφική ρήξη» και επιδιώκει μια νέα συμφωνία απορρίπτοντας υφεσιακές πολιτικές λιτότητας. Για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την απομείωση του δημοσίου χρέους σχεδιάζεται η σύσταση ειδικής εθνικής επιτροπής, στην οποία επιδιώκεται να συμμετάσχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις και γνωστές προσωπικότητες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα του χρέους, αλλά και το κατοχικό δάνειο...

Παράλληλα στο νέο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις νέου τύπου, με στόχο, για παράδειγμα, τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και θα περιγράφει τις κατευθύνσεις για την αναπτυξιακή διαδικασία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές, ώστε να είναι αποτελεσματικές οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ταυτόχρονα, πρέπει να εμπνέουν εμπιστοσύνη στις αγορές.

(Πηγή: Ημερησία)