Επιστροφή στον Ρεαλισμό

Σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη περί επιστροφής σ’ ένα αμιγώς κρατικό μοντέλο διακυβερνήσης στο ενεργειακό τομέα, ο τομέας των ερευνών υδρογονανθράκων φαίνεται ότι έχει εξαιρεθεί αφού σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων τόσο ο διαγωνισμός που τρέχει για τις έρευνες σε χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα όσο και υπογραφείσες συμφωνίες με τις εταιρείες (βλέπε Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil & Gas) δεν πρόκειται να επηρεασθούν. Διότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης, όπως τονίζουν οι ανωτέρω παράγοντες , παραμένει η έρευνα και αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού πλούτου της χώρας με δεδομένη την σημαντική συμβολή του στην αναπτυξιακή πορεία
energia.gr
Πεμ, 5 Φεβρουαρίου 2015 - 11:21

Σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη περί επιστροφής σ’ ένα αμιγώς κρατικό μοντέλο διακυβερνήσης στο ενεργειακό τομέα, ο τομέας των ερευνών υδρογονανθράκων φαίνεται ότι έχει εξαιρεθεί αφού σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων τόσο ο διαγωνισμός που τρέχει για τις έρευνες σε χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα όσο και υπογραφείσες συμφωνίες με τις εταιρείες (βλέπε Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil & Gas) δεν πρόκειται να επηρεασθούν. Διότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης, όπως τονίζουν οι ανωτέρω παράγοντες , παραμένει η έρευνα και αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού πλούτου της χώρας με δεδομένη την σημαντική συμβολή του στην αναπτυξιακή πορεία. Ακόμη η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει συνεκτιμήσει την δύσκολη διεθνή συγκυρία στον πετρελαϊκό τομέα, όπου οι διεθνείς τιμές έχουν απολέσει το 60% της αξίας τους τούς τελευταίους 8 μήνες, πράγμα που έχει ανατρέψει άρδην τα επενδυτικά σχέδια πολλών εταιρειών και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στην Ελλάδα εάν εστέλλετο ένα λάθος μήνυμα.

Με την διαβεβαίωση ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν κανονικά εντός του ισχύοντος σημερινού πλαισίου έχει αρθεί κάθε αβεβαιότητα στον τομέα του upstream και έτσι οι εταιρείες που συμμετέχουν στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό στην Δυτική Στερεά, ο οποίος λήγει αύριο, 6 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Έτσι αύριο το απόγευμα θα έχουμε μια σαφή εικόνα για το ποιες εταιρείες ενδιαφέρθηκαν για ν’ αναλάβουν έρευνες στα τρία χερσαία οικόπεδα που βρίσκονται στις περιοχές Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, και ΒΔ Πελοπόννησο. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr στον διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον τρείς (3) κοινοπραξίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων γενικότερα.

Παράλληλα εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει από τις εταιρείες, τουλάχιστον σε επίπεδο σεισμικών και εδαφικής ανάλυσης στις περιοχές του Κατάκολου, Πατραϊκού και Ιωαννίνων με στόχο την προετοιμασία για έναρξη γεωτρητικών προγραμμάτων εντός του 2016. Έτσι οι χειρισμοί που γίνονται αυτήν την εποχή από το Υπουργείο, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στον εξωτερικό τομέα, αποβλέπουν στο να καταδείξουν στους επενδυτές ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική ανοίγματος του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Η στάση αυτή έχει ήδη χαρακτηριστεί από την αγορά ως μία πρώτη θετική εξέλιξη, ανεξάρτητα από το εάν: (α) τελικά θα δώσουν το «παρών» στον αυριανό διαγωνισμό αρκετές εταιρείες και (β) εξελιχθεί ομαλά και χωρίς σοβαρές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο ο μεγάλος διαγωνισμός για τις παραχωρήσεις στα 20 θαλάσσια block στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης που λήγει στις 14 Μάιου.

Όπως παρατηρούν κύκλοι πετρελαϊκών εταιρειών του εξωτερικού με ενδιαφέροντα στον ελληνικό χώρο, το κρίσιμο test για τις εταιρείες είναι τόσο ο αυριανός διαγωνισμός όσο και η δέσμευση της κυβέρνησης για ομαλή διεξαγωγή των ερευνών στις ήδη υπογραφείσες τρεις παραχωρήσεις στην Δυτική Ελλάδα. Αναφορικά με την έκβαση του μεγάλου διαγωνισμού για τις θαλάσσιες περιοχές οι περισσότερες εταιρείες αναμένουν ορισμένες αλλαγές που θα έχουν όμως κυρίως να κάνουν με την απότομη μείωση της τιμής του αργού και άρα την ανάγκη βελτίωσης των όρων ή και παράτασης, ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Είναι προφανές, όπως δηλώνουν οι ανωτέρω κύκλοι, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων με ρεαλισμό, σύνεση και λογική αποβλέποντας σε μακροπρόθεσμα οφέλη και επιχειρώντας να αναστρέψει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.