Μηνύματα και Διαπραγμάτευση

Υπό τη σκιά των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές και έντονα συναισθηματικά φορτισμένος ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Και καλώς ή κακώς εκεί όπου κυρίως εστιάστηκε το ενδιαφέρον ήταν στα μηνύματα που έμμεσα ή και απερίφραστα έστειλε προς τους θεσμικούς συνομιλητές του εν όψει των δύο κορυφαίων επαφών των επόμενων ημερών στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής. Σίγουρα δεν έδωσε το δικαίωμα να υποθέσει κανείς ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχωρήσει αποδεχόμενος να ζητήσει παράταση του Μνημονίου. Αλλά παράλληλα απέφυγε να εμφανιστεί και αδιάλλακτος, μια και αναπτύσσοντας το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ναι μεν επαναβεβαίωσε την υπόσχεσή του ότι θα εφαρμοστεί πλήρως, πλην όμως απέφυγε να δεσμευτεί χρονικά ως προς την εφαρμογή των επιμέρους μέτρων
energia.gr
Δευ, 9 Φεβρουαρίου 2015 - 09:27

Υπό τη σκιά των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές και έντονα συναισθηματικά φορτισμένος ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Και καλώς ή κακώς εκεί όπου κυρίως εστιάστηκε το ενδιαφέρον ήταν στα μηνύματα που έμμεσα ή και απερίφραστα έστειλε προς τους θεσμικούς συνομιλητές του εν όψει των δύο κορυφαίων επαφών των επόμενων ημερών στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Σίγουρα δεν έδωσε το δικαίωμα να υποθέσει κανείς ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχωρήσει αποδεχόμενος να ζητήσει παράταση του Μνημονίου. Αλλά παράλληλα απέφυγε να εμφανιστεί και αδιάλλακτος, μια και αναπτύσσοντας το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ναι μεν επαναβεβαίωσε την υπόσχεσή του ότι θα εφαρμοστεί πλήρως, πλην όμως απέφυγε να δεσμευτεί χρονικά ως προς την εφαρμογή των επιμέρους μέτρων.

Οπως και να έχει, πάντως, το βέβαιο είναι ότι το περιεχόμενο των χθεσινών δηλώσεων θα αξιολογηθεί αυθεντικότερα μετά τις κρίσιμες επαφές που αναμένονται τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τη θετική ή την αρνητική έκβασή τους θα οδηγήσουν και σε εξελίξεις αντίστοιχα θετικές ή αρνητικές.

Αντιμέτωποι με αυτή την ιδιαιτερότητα έχουν βρεθεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Οι χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις ήταν οι λιγότερο κρίσιμες, γιατί η υπερψήφισή τους είναι ούτως ή άλλως δεδομένη. Οι δύσκολες θα είναι εκείνες που θα αναπτυχθούν από τον ίδιο και τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής και θα πρέπει να υπερψηφιστούν από τους δύσπιστους μέχρι στιγμής εταίρους και δανειστές μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η ιδιαιτερότητα έχει ληφθεί υπόψη και θα συντρέξουν όλες οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στο επιτυχέστερο δυνατό αποτέλεσμα.

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 09/02/2015)