Ο Δρόμος με τις... Νάρκες

Ολοι συμφωνούν ότι μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα είναι η ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Στόχος δεν είναι απλά και μόνον η μείωση των συντελεστών, είναι κυρίως η ανάγκη να εφαρμοστεί ένα σύστημα που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με προοπτική, που να λειτουργεί ως βασικός παράγοντας προσέλκυσης επενδύσεων και το οποίο ταυτόχρονα θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, θα κρατά την ισορροπία μεταξύ άμεσης και έμμεσης φορολογίας
energia.gr
Πεμ, 12 Φεβρουαρίου 2015 - 09:38

Ολοι συμφωνούν ότι μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα είναι η ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Στόχος δεν είναι απλά και μόνον η μείωση των συντελεστών, είναι κυρίως η ανάγκη να εφαρμοστεί ένα σύστημα που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με προοπτική, που να λειτουργεί ως βασικός παράγοντας προσέλκυσης επενδύσεων και το οποίο ταυτόχρονα θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, θα κρατά την ισορροπία μεταξύ άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Χθες η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή περιέγραψε σε γενικές γραμμές το πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και μάλιστα ανακοίνωσε και τις προθεσμίες μέσα στις οποίες θα προωθηθούν στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις. Καθώς οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα, όπως και στη φορολογία ακινήτων, πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

Οι αλλαγές στους φόρους δημιουργούν «κλίμα» στην αγορά και... τετελεσμένα, καθώς αυτές ουσιαστικά ισχύουν αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους. Ετσι με τις ανακοινώσεις έως το καλοκαίρι θα «παγώσει» η κτηματαγορά, δεν θα γίνει ούτε μια μεταβίβαση ακινήτου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα περιμένουν την εφαρμογή της μείωσης των αντικειμενικών τιμών, ώστε να επωφεληθούν από τη μειωμένη φορολογία.

Στο ίδιο «πνεύμα» είναι και η έκκληση της υπουργού σε οφειλέτες της εφορίας να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, προφανώς για να ενισχυθεί η ροή των εισπράξεων δημοσίων εσόδων, τα οποία από τον Δεκέμβριο παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση. Ομως η υπουργός ανακοίνωσε αλλαγή της ρύθμισης επί το ευνοϊκότερον, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να τηρούν, ως είθισται, στάση αναμονής.Οντως, πρέπει πολλά να αλλάξουν στο φορολογικό. Αλλά έως τότε καλό είναι να μην ναρκοθετείται ο δρόμος με άστοχες κινήσεις. Γιατί έτσι εμποδίζονται οι όποιες αλλαγές για αύξηση των φορολογικών εσόδων.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 11/02/2015)