Μην Πυροβολείτε την Οικονομία

Η αγορά απεχθάνεται το χάος. Σε συνθήκες γενικευμένης αβεβαιότητας η οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί καθώς ο ορίζοντας είναι θολός, δεδομένο που λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση. Η ελληνική οικονομία δέχθηκε πλήγματα από τη μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τη διενέργεια των εκλογών. Το «σεισμογενές» περιβάλλον που δημιουργήθηκε, με ευθύνη των πολιτικών κομμάτων, με «παραινέσεις» για μη πληρωμή φόρων και με εξαγγελίες που προκάλεσαν προσδοκίες για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επέδρασε αρνητικά και στον κρατικό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων
energia.gr
Σαβ, 14 Φεβρουαρίου 2015 - 16:51

Η αγορά απεχθάνεται το χάος. Σε συνθήκες γενικευμένης αβεβαιότητας η οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί καθώς ο ορίζοντας είναι θολός, δεδομένο που λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.

Η ελληνική οικονομία δέχθηκε πλήγματα από τη μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τη διενέργεια των εκλογών. Το «σεισμογενές» περιβάλλον που δημιουργήθηκε, με ευθύνη των πολιτικών κομμάτων, με «παραινέσεις» για μη πληρωμή φόρων και με εξαγγελίες που προκάλεσαν προσδοκίες για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επέδρασε αρνητικά και στον κρατικό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η αρνητική πορεία συνεχίστηκε ακόμη και τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί υστέρηση εσόδων ενός δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα, κατά 50% μικρότερο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014...

Είναι θετική η παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που κάλεσε τους φορολογουμένους να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014, καθώς και τις άλλες υποχρεώσεις τους προς την εφορία, ενώ παράλληλα έδωσε το περίγραμμα των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα.

Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να επανέλθει η ηρεμία στην οικονομία, καθώς οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας συνεχίζονται, μαζί τους και η αβεβαιότητα. Ενθαρρυντικό είναι ότι στο προχθεσινό Eurogroup, παρά τη μη επίτευξη συμφωνίας, και οι δύο πλευρές έδειξαν ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν βήματα προς τα πίσω, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος.

Είναι η ώρα να επικρατήσει ο πολιτικός ρεαλισμός και διά των αμοιβαίων υποχωρήσεων η Ελλάδα και οι εταίροι της να συμφωνήσουν για το «αύριο». Ας δούμε το δάσος και όχι το δέντρο... Η οικονομία δεν λειτουργεί εάν δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13/02/2015)