Την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι μέσω επιστολής τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσαν την έναρξη ενός «ανένδοτου αγώνα μέχρι οριστικής δικαίωσης», σε ότι αφορά την απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ, να προχωρήσει στην ακύρωση της επένδυσης χρυσού στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είναι η ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών».
Κύκλοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» τονίζουν, ότι η εταιρεία θα καταθέσει άμεσα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, και ταυτόχρονα θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ακυρώσει τρεις προσφυγές κατά της επένδυσης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο κ. Λαφαζάνης, η ανάκληση έγινε καθώς κρίθηκε επιβεβλημένο, «έπειτα από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», ενώ η καταγγελία, σύμφωνα με την απόφαση, έγινε από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, το οποίο αναφέρει ότι έχουν υποβληθεί ανακριβή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του γηπέδου ιδιοκτησίας του φορέα του έργου, καθώς και την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα αυτού.
Με νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έκρυψε την ενόχλησή του από τη στάση των εργαζομένων, τους οποίους επιχείρησε να καθησυχάσει. Στην ανακοίνωση εκφράζεται η έκπληξη της πολιτικής ηγεσίας «για την αντίδραση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στις Σκουριές», αφού η υπουργική απόφαση για την ανάκληση της συγκεκριμένης άδειας δεν θίγει κατά κανένα τρόπο τα συμφέροντά τους.
Αντιθέτως όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η απόφαση του υπουργού ήταν απολύτως επιβεβλημένη, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, που πρώτοι οι εργαζόμενοι προασπίζουν με τη ζωή τους. Μάλιστα οι εργαζόμενοι κατηγορούν τον κ. Λαφαζάνη για «αναξιοπιστία» και δηλώνουν ότι σταματούν κάθε συνομιλία μαζί του και ότι πλέον αποδέχονται ως συνομιλητή μόνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.