Κατέρρευσαν την Τρίτη οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για τον εφοδιασμό του Κιέβου με ρωσικό φυσικό αέριο, που διεξάχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βιέννη, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σε ένα τιμολογιακό πρόγραμμα για το προσεχές τρίμηνο

Κατέρρευσαν την Τρίτη οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για τον εφοδιασμό του Κιέβου με ρωσικό φυσικό αέριο, που διεξάχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βιέννη, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σε ένα τιμολογιακό πρόγραμμα για το προσεχές τρίμηνο.

Αντιπρόσωποι της Μόσχας, του Κιέβου και της Κομισιόν συναντήθηκαν στη Βιέννη για να συζητήσουν, την ημέρα που έληγε το «χειμερινό πακέτο», δηλαδή η συμφωνία που είχε συναφθεί νωρίτερα φέτος.

«Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι το επίπεδο της έκπτωσης το οποίο προσφέρθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν ήταν αρκετό», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, κάνοντας λόγο για πολιτική απόφαση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Ρωσία είχε προτείνει τη Δευτέρα να διατηρηθεί η τιμή του αερίου που διαθέτει στην Ουκρανία αμετάβλητη από το δεύτερο τρίμηνο, στα 247 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, με την έκπτωση να ανέρχεται στα 40 δολάρια. Όμως, διευκρίνισε ο κ. Νόβακ, η ουκρανική αντιπροσωπεία ζήτησε η έκπτωση να φθάσει το 30%.

Η ουκρανική Naftogaz ανέφερε ότι θα πάψει να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία από την 1η Ιουλίου μέχρι να συμφωνηθούν οι νέοι όροι, ενώ τόνισε ότι οι ποσότητες που μεταφέρονται μέσω του ουκρανικού εδάφους στην Ευρώπη δεν θα επηρεαστούν απ' αυτή την απόφαση.

Η Ευρώπη αγοράζει περίπου το 1/3 του φυσικού αερίου που καταναλώνει σε ετήσια βάση από τη Ρωσία και περίπου η μισή από αυτή την ποσότητα διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. Οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί ραγδαία αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία πέρυσι τον Μάρτιο, εξέλιξη λόγω της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.

«Η ουκρανική πλευρά δεν είχε κανέναν λόγο να διακόψει τις αγορές αερίου διότι η τιμή προσφοράς (...) ήταν απόλυτα ανταγωνιστική», υποστήριξε ο κ. Νόβακ. «Μπορεί να πρόκειται μόνο για μια πολιτική» απόφαση, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ντεμτσίσιν δήλωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο είναι αποφασισμένη να προμηθευτεί φυσικό αέριο από άλλες πηγές και πρόσθεσε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμεσολαβεί στη διένεξη για την τιμή του αερίου ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για πάνω από έναν χρόνο, ανέφερε ότι θα προετοιμάσει τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.

«Όπως έδειξε η σημερινή συνάντηση τα μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά», ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.