Δημοσιεύτηκε το προσχέδιο συμφωνίας που προτείνει η ισραηλινή κυβέρνηση στις πετρελαϊκές με στόχο να ξεπεραστεί το ζήτημα ανταγωνισμού και να προχωρήσει η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας

Δημοσιεύτηκε το προσχέδιο συμφωνίας που προτείνει η ισραηλινή κυβέρνηση στις πετρελαϊκές με στόχο να ξεπεραστεί το ζήτημα ανταγωνισμού και να προχωρήσει η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, το σχέδιο προβλέπει ότι η Delek θα πουλήσει το μερίδιό της στο Ταμάρ (31,25%) εντός εξαετίας, ενώ η Noble Energy θα μειώσει το δικό της από 36% σε 25%.

Στην περίπτωση του Λεβιάθαν, δεν προβλέπεται διαφορά σε σχέση με τα ισχύοντα, ενώ βραχυπρόθεσμα οι Noble και Delek δεν θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις πωλήσεις του αερίου στην εγχώρια αγορά. Αυτό είναι κάτι που θα συμβεί μετά από 10 χρόνια, μόλις αναπτυχθεί πρώτα το κοίτασμα. Πλέον, η ανάπτυξή του μετατίθεται από το Μάρτιο του 2018 στον Αύγουστο του 2019.

Όσον αφορά το Καρίς και το Τανίν, οι δύο εταιρείες θα πουλήσουν όλα τα μερίδιά τους εντός 14 μηνών.

Στο θέμα των εξαγωγών από το Ταμάρ, οι εταίροι θα μπορούν να πουλήσουν το αέριο στην Αίγυπτο προτού λειτουργήσει το Λεβιάθαν. Θα λάβουν φοροαπαλλαγή για την κατασκευή αγωγού προς την Αίγυπτο, ενώ το κράτος θα βοηθήσει στην κατασκευή τρίτου αγωγού που θα ενώνει το κοίτασμα με τη μονάδα επεξεργασίας του αερίου. Η φορολόγηση του εξαγόμενου αερίου θα γίνεται με βάση τιμή όχι χαμηλότερη από τη μέση τιμή του αερίου στην εγχώρια αγορά.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, σχολίασε ότι «το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα σημάνει η καθυστέρηση ανάπτυξης του Λεβιάθαν. Αν συνεχίσουμε να καθυστερούμε, τότε η ζημιά θα είναι σοβαρή. Η ενεργειακή μας ασφάλεια θα αμφισβητηθεί, όπως και η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε διπλωματικά και στρατηγικά το κοίτασμα, καθώς και το να προσφέρουμε λογικές τιμές στις βιομηχανίες».

«Η συμφωνία που καταλήξαμε είναι η πιο ρεαλιστική. Είναι δύσκολη για τις εταιρείες γιατί πρέπει να δεχτούν δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι καλή για το κράτος επειδή θα πετύχει τους στόχους του, δηλαδή έσοδα 100 δις. NIS μέσα στις επόμενες δεκαετίες, διάσπαση του μονοπωλίου και προμήθεια αερίου στις βιομηχανίες της χώρας», κατέληξε.