Η Gazprom αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, καθώς οι Ευρωπαίοι εφοδιάζονται με καύσιμα ενόψει της χειμερινής περιόδου

Η Gazprom αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, καθώς οι Ευρωπαίοι εφοδιάζονται με καύσιμα ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Η μέση ημερήσια παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία τον Ιούλιο ήταν 13 υψηλότερη από τον Ιούνιο και 29,7% περισσότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Επιπλέον, είπε ότι η εταιρεία δεν στέλνει πλέον φυσικό αέριο στην Ουκρανία και θα συνεχίσει τις προμήθειες μόνο σε μία προπληρωμένη βάση.

Η ουκρανική Naftogaz ανακοίνωσε σε τον Ιούνιο ότι θα σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από την 1η Ιουλίου έως ότου υπάρξει συμφωνία για τους νέους όρους της προσφοράς, αλλά είπε ότι θα διασφαλίσει τη συνέχιση της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, οι προμήθειες αντίστροφης τροφοδοσίας φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την Ευρώπη, τον Ιούλιο, μειώθηκαν κατά 56% και το γέμισμα των υπόγειων αποθηκών αερίου επιβραδύνθηκε κατά 47% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όπως είπε ο κ. Μίλερ.

Ο ίδιος υπενθύμισε, ότι από την 1η Ιουλίου η Ουκρανία σταμάτησε να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η προμήθεια αντίστροφης τροφοδοσίας φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μίλερ μειώθηκε απότομα: τον Ιούνιο, έφτασε 30,9 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα, τον Ιούλιο δεν υπερβαίνει τα 13.7 εκατ. κυβικά μέτρα (-56%). 

Ο μέσος ημερήσιος όγκος γέμισης αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις αρχές Ιουλίου μειώθηκε επίσης.