German Marshall Fund: Δεν Είναι «και Τόσο Ουτοπικός» Ένας Αγωγός Φυσικού Αερίου Κύπρου-Τουρκίας

German Marshall Fund: Δεν Είναι «και Τόσο Ουτοπικός» Ένας Αγωγός Φυσικού Αερίου Κύπρου-Τουρκίας
energia.gr
Παρ, 24 Ιουλίου 2015 - 14:29
Δεν θεωρεί «και τόσο ουτοπικό» το σενάριο ενός αγωγού που θα διοχετεύει μέσω Κύπρου φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Τουρκία, ο ανώτερος σύμβουλος του «German Marshall Fund» στις Βρυξέλλες, σερ Μάικλ Λι

Δεν θεωρεί «και τόσο ουτοπικό» το σενάριο ενός αγωγού που θα διοχετεύει μέσω Κύπρου φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Τουρκία, ο ανώτερος σύμβουλος του «German Marshall Fund» στις Βρυξέλλες, σερ Μάικλ Λι.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη «Cyprus Weekly»ο σερ Λι υποστήριξε πως μια τέτοια λύση «θα ήταν μια λιγότερο ακριβή επιλογή που θα χρειαζόταν πιο χαμηλή επένδυση σε σύγκριση με ένα αγωγό 350 χιλιομέτρων προς την Αίγυπτο».

Ο σύμβουλος του «German Marshall Fund» ανέφερε ότι η επιλογή αγωγού Κύπρου-Τουρκίας θα μπορούσε να έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα για όλους, ωστόσο, όπως εξήγησε, είναι νωρίς ακόμα να πάρει κάποιος μια πρωταγωνιστική θέση στο θέμα.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, πως για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο - θεωρητικό σήμερα -σενάριο, θα πρέπει να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό, ο σερ Λι καλωσόρισε το γεγονός ότι στο νέο κύκλο συνομιλιών ξεκαθαρίστηκε το θέμα της ενέργειας, το οποίο θα είναι ευθύνη ομοσπονδιακή. «Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Ένας αγωγός προς την Αίγυπτο είναι πολύ πιο περίπλοκος, έστω και αν φαίνεται για διάφορους λόγους ως οικονομικά και πολιτικά μια ελκυστική επιλογή», πρόσθεσε.

«Πρώτα από όλα, υπάρχει αβεβαιότητα κατά πόσο θα υπάρχει ζήτηση από την μεριά της Αιγύπτου στο μέλλον» είπε ο ειδικός, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ότι η Αίγυπτος θα μπορεί να καλύπτει τις δικές της ανάγκες και ίσως να μετατραπεί και σε χώρα εξαγωγής.