Ξεκινά εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, η προμήθεια της Ουκρανίας, με ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ

Ξεκινά εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, η προμήθεια της Ουκρανίας, με ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ουκρανική πλευρά θα καταβάλει ποσό ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

«Μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Naftogas ότι η προκαταβολή για τις προμήθειες του Οκτωβρίου θα γίνει σήμερα (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή). Μετά την πληρωμή, στις 12 Οκτωβρίου η Gazprom θα ξεκινήσει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία. Η ουκρανική πλευρά έχει αποστείλει αίτημα για 2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον Οκτώβριο», είπε ο κ. Μίλερ.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, η καταβολή των 500 εκατ. δολαρίων θα γίνει σε δόσεις.

Το ρωσικό αέριο θα αποθηκευθεί στις υπόγειες εγκαταστάσεις της χώρας, όπου ήδη υπάρχει αποθηκευμένη ποσότητα ύψους 15 δισ. κυβικών μέτρων. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 19 δισ. κυβικά μέτρα για να καλύψει τις ανάγκες της κατά τη χειμερινή περίοδο.