H βέλτιστη εθνική ενεργειακή στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ήταν στο επίκεντρο της 7ης συνεδρίας του Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ.
Ο Δρ.
Σάββας Σεϊμανίδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών (EREF) και εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), τόνισε κατά την ομιλία του ότι οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, μία κρίση που απειλεί, όπως ανέφερε, να «τορπιλίσει» τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.
Όπως επισήμανε, χρειάζεται κατ' αρχάς η διασφάλιση της βιωσιμότητας των εν λειτουργία ΑΠΕ, καθώς και η λήψη μέτρων από την Πολιτεία για την επανεκκίνηση των επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα έργα, ο κ. Σεϊμανίδης είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η κανονικότητα των συμβολαιοποιημένων πληρωμών και να αποφευχθούν οι αναδρομικές περικοπές στις τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας ή επιβάρυνση στον τζίρο των εταιρειών, όπως διαφαίνεται ότι θα γίνει από την αναμενόμενη εφαρμογή των ρυθμίσεων για τη διακοψιμότητα.
Σχετικά με τα δρομολογημένα, υπό κατασκευή έργα, ο κ. Σεϊμανίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην εκτέλεση των συναλλαγών, τις παραγγελίες και τη χρηματοδότησης, λόγω και των κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα, ενώ επισήμανε την ανάγκη η Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Για τα νέα έργα, υποστήριξε ότι χρειάζεται η αναπροσαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού και η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, λόγω των νέων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και των κατευθυντήριων δράσεων της ΕΕ.
Αναφερόμενος ειδικότερο στο νέο σχήμα στήριξης των ΑΠΕ (feed in premium και green certificates), σημείωσε ότι ο ΕΣΗΑΠΕ υποστηρίζει, κατά κύριο λόγο, το μοντέλο του feed in premium, με ορισμένε εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα τα Μη Διιασυνδεδεμένα νησιά, για τα οποία είπε ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο καθεστώς του feed in tariff.
Τέλος, ζήτησε στο νέο αναπτυξιακό νόμο να θεσμοθετηθεί η επιλεξιμότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ, καθώς πέρα όλων των άλλων, είναι έργα που έχουν και υψηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων.
Στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρθηκε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Βιομηχανίας,
Βιργινία Μανασάκη.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Περιφέρειας βρίσκεται πλέον στο τρίτο και πιο καθοριστικό στάδιο, όπου γίνεται η αξιολόγηση των πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει μακροχρόνιο ορίζονται (ως το 22050) και δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή ασφάλεια, την αύξηση παραγωγής από ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών CO2.
Όπως τόνισε η κυρία Μανασάκη, στην Κρήτη υπάρχει ένα τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που παραμένει αναξιοποίητο.
Κομβικό ζήτημα για το νησί είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι το τελευταίο σενάριο αφορά τη σύνδεση από τα Χανιά με την Πελοπόννησο με 2 καλώδια, μήκους 140 χιλιομέτρων, λύση που, όπως επισήμανε, θεωρείται οικονομικά εφικτή.
Αυτό που ήταν που επικρατέστερο σενάριο και πλέον έχει «παγώσει», προέβλεπε τη σύνδεση από την Κορακιά ( στο νομό Ηρακλείου) ως την Αττική, με καλώδια μήκους 380 χλμ.
Σήμερα, ο τομέας των ΑΠΕ στο νησί δεν αναπτύσσεται, είπε η κυρία Μανασάκη, κάτι που οφείλεται στην αβεβαιότητα για τις επενδύσεις στον κλάδο και την έλλειψη της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Κρίσιμο μέγεθος, τόνισε, είναι και οι κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς, όπως υποστήριξε, ο ενεργειακός σχεδιασμός στο παρελθόν ήταν άναρχος.
Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Διευθυντής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος του ΑΔΜΗΕ, Δρ.
Ιωάννης Καμπούρης.
Ο κ. Καμπούρης είπε ότι το νέο περιβάλλον διακρίνεται από τη μείωση των ενεργειακών πόρων και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση της συμμετοχής των εγχώριων πόρων και η μεγιστοποίηση του μεριδίου των ΑΠΕ
Όπως επισήμανε, το κυριότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η μείωση του κόστος της ενέργειας.
Ο κ. Καμπούρης εκτίμησε ότι με το Target Model θα ενταθεί το φαινόμενο της διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις και υπογράμμισε την ανάγκη της διασυνοριακής ρύθμισης φορτίου.
Στην εξέλιξη της αγοράς, είπε, υπάρχει ένας συμπληρωματικός δρόμος που αφορά την ανάπτυξη της διεσπαρμένης παραγωγής από ΑΠΕ, όπου η παραγωγή ενέργειας είναι «κοντά» στο φορτίο.
Πρόκειται για μία επιλογή που συνεπάγεται, μεγάλη εξοικονόμηση, μείωση κόστους και λιγότερα δίκτυα, προσέθεσε.
Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής, σημείωσε, χρειάζεται τη διασυνοριακή ρύθμιση, που συναρτάται με το Target Model, καθώς και την υιοθέτηση των πρακτικών των Διαχειριστών Μεταφοράς στη Διανομή.
Η ανάπτυξη της διεσπαρμένης παραγωγής, κατέληξε ο κ. Καμπούρης, είναι απαραίτητος πυλώνας για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ενώ, παράλληλα, δημιουργεί μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης σε Μέση και Χαμηλή Τάση.