Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαγωνισμό προσφορών για χερσαίες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ την περασμένη Δευτέρα, επικαλούμενα δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας της χώρας, Zhecho Stankov

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαγωνισμό προσφορών για χερσαίες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ την περασμένη Δευτέρα, επικαλούμενα δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας της χώρας, Zhecho Stankov.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Capital Daily, ο Stankov δήλωσε ότι το Υπουργείο προετοιμάζει τη διεξαγωγή τουλάχιστον δύο διαγωνισμών, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας επέλεξε την ολλανδική Shell Exploration and Production για τη διεξαγωγή ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μπλοκ 1-14 Silistar στη Μαύρη Θάλασσα. Η Shell αναμένεται να επενδύσει 18,6 εκατ. ευρώ σε ερευνητικές εργασίες, ενώ θα λάβει μπόνους 4,9 εκατ. ευρώ από το βουλγαρικό κράτος αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

Επίσης, τον Απρίλιο, το Υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησε τη διαδικασία υποβολής προσφορών για άδειες ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου πενταετούς ισχύος σε δύο μπλοκ στη Μαύρη Θάλασσα, τα 1-14 Silistar και 1-22 Teres, στο πλαίσιο της πολιτικής διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, η Shell ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για το 1-14 Silistar, ενώ δεν υπεβλήθησαν προσφορές για το μπλοκ 1-22 Teres.