Επιστήμη & Τεχνολογία

Κίνδυνος για τα Μνημεία, η Άνοδος της Θερμοκρασίας

Κίνδυνος για τα Μνημεία, η Άνοδος της Θερμοκρασίας

Παράκτια μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι θα κινδυνέψουν να καταποντισθούν στη θάλασσα, αφού η στάθμη της αναμένεται να ανεβεί. Οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ημέρας - νύχτας ενδέχεται να προκαλέσουν θραύσεις και άλλες φθορές στα πετρώματα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να επιφέρουν τεράστιες καταστροφές σε μνημεία, που είναι κατασκευασμένα από εύθρυπτα υλικά.

Αστεροειδείς σε... -όπουλος

Αστεροειδείς σε... -όπουλος

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο νυχτερινός ουρανός είναι γεμάτος από αστέρια και αστερισμούς με αρχαία ελληνικά ονόματα: Αρκτούρος, Αντάρης, Κάνωπος, Λύρα, Περσέας. Ποιος γνωρίζει όμως ότι υπάρχουν αστεροειδείς με σύγχρονα ελληνικά ονόματα, όπως για παράδειγμα Ρετσίνα; Στον κατάλογο των δεκάδων χιλιάδων αστεροειδών εντοπίσαμε δεκατρείς με ονόματα που αναφέρονται καθαρά στη σύγχρονη ελληνική εποχή και τους παρουσιάζουμε με στοιχεία για το ιστορικό της ανακάλυψής τους και της ονομασίας τους

Από το 86 μ.Χ. Έλληνες στη Β.Αμερική

Από το 86 μ.Χ. Έλληνες στη Β.Αμερική

Αφιερωμένη στην παγκόσμια κίνηση στήριξης της Ελλάδας «Είμαστε όλοι Έλληνες», είναι η νέα έρευνα του ερευνητή αιγαιακών γραφών δρ. Μηνά Τσικριτσή, η οποία αποδεικνύει με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ότι οι προϊστορικοί Έλληνες είχαν επισκεφτεί τη Βόρεια Αμερική πολύ πιο πριν την ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Βελτιωμένα Φωτοβολταϊκά από το ΜΙΤ

Βελτιωμένα Φωτοβολταϊκά από το ΜΙΤ

Σε έκθεσή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Energy and Environmental Science, ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) θεωρεί ότι η κατασκευή μιας συστοιχίας φωτοβολταϊκών με τα πάνελ τοποθετημένα σε διαφορετικές γωνίες, μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση τους.

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ένα Μελτέμι Ήταν η Αιτία

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ένα Μελτέμι Ήταν η Αιτία

Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε ότι όλοι ήταν έτοιμοι. Από τα μεγάλα πλοία τους οι Πέρσες κοιτούσαν αφ' υψηλού τα ολιγάριθμα ελληνικά σκάφη απέναντί τους. Μόλις είχαν εισέλθει στα στενά και, όπως λέει ο Αισχύλος, προτού καν δουν τους Ελληνες, είχαν ακούσει το πολεμικό τραγούδι τους. Η μάχη άρχιζε και ο Ξέρξης από το Αιγάλεω είχε πάρει από νωρίς θέση.

Γραφένιο Τώρα και με Βιολογική Μέθοδο

Γραφένιο Τώρα και με Βιολογική Μέθοδο

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να βρουν τρόπο να παράγουν μαζικά το γραφένιο, μια σχετικά νέα μορφή του άνθρακα, πιο σκληρή από το ατσάλι και πιο αγώγιμη από το χαλκό. Τώρα ερευνητές στην Ιαπωνία αναφέρουν ότι ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την παραγωγή γραφενίου υψηλής ποιότητας, βασισμένη σε βακτήρια που βρήκαν στο γειτονικό ποτάμι

Το Πρώτο Υβριδικό Πλοίο

Το Πρώτο Υβριδικό Πλοίο

Το Viking Lady θα γίνει σύντομα το πρώτο υβριδικό πλοίο, αφού αυτόν τον καιρό τοποθετείται ένα υβριδικό σύστημα μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, η λειτουργία της μηχανής του πλοίου θα γίνει αποδοτικότερη, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Νέα Εύκαμπτη Επαναφορτιζόμενη Μπαταρία Πάχους Μόλις 0,3 Χιλιοστών

Νέα Εύκαμπτη Επαναφορτιζόμενη Μπαταρία Πάχους Μόλις 0,3 Χιλιοστών

Μια εύκαμπτη μπαταρία που έχει πάχος μόλις 0,3 χιλιοστών, δημιούργησε η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών NEC (Nippon Electric Company). Η μπαταρία χρειάζεται μόλις μισό λεπτό για να επαναφορτιστεί και διατηρεί το 75% του ηλεκτρικού φορτίου της μετά από 500 επαναφορτίσεις.

Το CO2 Μας Κάνει «Μπαλόνι»

Το CO2 Μας Κάνει «Μπαλόνι»

Μήπως τελικώς ο «ένοχος» για τα ολοένα και αυξανόμενα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα; Η… περίεργη αυτή θεωρία σύμφωνα με την οποία το CO2 μας κάνει… μπαλόνι διατυπώνεται από δανό ερευνητή ο οποίος υποστηρίζει πως η αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων ατόμων στη Δανία συνάδει με την αύξηση του επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αναλώσιμους Δορυφόρους Σχεδιάζει το Πεντάγωνο

Αναλώσιμους Δορυφόρους Σχεδιάζει το Πεντάγωνο

Το ενδεχόμενο κατασκευής σμηνών αναλώσιμων δορυφόρων, οι οποίοι θα εκτοξεύονται με το πάτημα ενός κουμπιού πάνω από ένα θέατρο επιχειρήσεων και θα συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφος εξετάζει η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), η υπηρεσία τεχνολογικών ερευνών του αμερικανικού Πενταγώνου

Στο Διάστημα με... «Αστροτράμ»

Στο Διάστημα με... «Αστροτράμ»

Τρένο με προορισμό... τα αστέρια σχεδιάζουν οι επιστήμονες. Θα είναι σε θέση να μεταφέρει εμπορεύματα, εξοπλισμό και επιβάτες. Θα εκτοξεύεται σε τροχιά μέσα από έναν αεροστεγή σωλήνα 130 χλμ., ο οποίος θα στηρίζεται σε αιωρούμενα μακριά υπεραγώγιμα καλώδια που θα σχηματίζουν ένα είδος πελώριων ραγών. Μπορεί η ιδέα να θυμίζει μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν ή ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Κάμερον, ωστόσο, σε μόλις 15 έως 20 χρόνια από σήμερα θα μπορούμε να επιβιβαστούμε σε ένα τρένο με προορισμό? τα αστέρια!

Πυρηνικά Ρολόγια, Νέο Ρεκόρ στον Χρόνο

Πυρηνικά Ρολόγια, Νέο Ρεκόρ στον Χρόνο

Μια νέα γενιά ρολογιών που θα προσφέρει… κοσμογονική ακρίβεια στις δραστηριότητές μας προτείνουν ερευνητές από την Αυστραλία. Το «μέτρο» τους θα δίνεται από την κίνηση των νετρονίων γύρω από τον πυρήνα και θα «χάνουν» μόλις 1/20 του δευτερολέπτου κάθε 14 δισ. χρόνια – αυτό σημαίνει ότι δεν θα πήγαιναν πίσω ούτε ένα δευτερόλεπτο ακόμη και αν τα θέταμε σε λειτουργία στις απαρχές του Σύμπαντος, τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης

Στοιχεία για την Ύπαρξη του Μποζονίου Χιγκς

Στοιχεία για την Ύπαρξη του Μποζονίου Χιγκς

Το πείραμα Ευρωπαίων φυσικών επιβεβαίωσαν χθες Αμερικανοί επιστήμονες, που περιόρισαν σημαντικά το φάσμα, μέσα στο οποίο πρέπει να κρύβεται το σωματίδιο Χιγκς-Μπόζον. Τα δεδομένα αυτά προήλθαν από τον -κλειστό πλέον- επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Φέρμι έξω από το Σικάγο. Ο επιταχυντής διέκοψε τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από 25 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, αν και οι φυσικοί συνεχίζουν την ανάλυση των δεδομένων από τα πειράματα στο Tevatron σε μια ακόμη προσπάθεια εντοπισμού του μποζονίου του Χιγκς

Φθηνότερα Καύσιμα και Πλαστικά

Φθηνότερα Καύσιμα και Πλαστικά

Καύσιμα και πλαστικά τα οποία θα παράγονται από το αργό πετρέλαιο αρκετά φθηνότερα απ’ ό,τι σήμερα, αλλά και με έναν τρόπο πολύ πιο φιλικό για το περιβάλλον. Αυτό υπόσχονται τα υλικά που ανέπτυξε με την ομάδα του ο δρ Μιχάλης Τσαπατσής, χημικός μηχανικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Απείθαρχη» Σκοτεινή Ύλη

«Απείθαρχη» Σκοτεινή Ύλη

Μια γιγάντια μάζα από καθαρή «σκοτεινή ύλη» εντοπίστηκε στα συντρίμμια μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε τεράστια σμήνη γαλαξιών. Οι παρατηρήσεις δείχνουν να θέτουν υπό αμφισβήτηση την κρατούσα θεωρία, η οποία προβλέπει ότι το μυστηριώδες αυτό υλικό βρίσκεται πάντα διάχυτο ανάμεσα στην κανονική ύλη στο εσωτερικό των γαλαξιών