Επιστήμη & Τεχνολογία

Ζωή στον Τιτάνα; Όχι Τόσο Εύκολα…

Ζωή στον Τιτάνα; Όχι Τόσο Εύκολα…

Τα στοιχεία για την απροσδόκητη χημική δραστηριότητα στην επιφάνεια του Τιτάνα, τον δορυφόρο του Κρόνου, έδωσαν τροφή σε δημοσιεύματα για δήθεν «αποδείξεις» για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Πράγματι, τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη μικροοργανισμών, όσο και αν θα το θέλαμε.

Πιο Αποδοτικά, Φθηνά Φωτοβολταϊκά

Πιο Αποδοτικά, Φθηνά Φωτοβολταϊκά

Από τη μια μεριά, η ενέργεια που μεταφέρει η ηλιακή ακτινοβολία στον πλανήτη μας είναι τόσο μεγάλη ώστε, αν εκμεταλλευόμασταν μόλις το 0,02% από αυτήν, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε όλες τις μονάδες παραγωγής ρεύματος που λειτουργούν με ορυκτά και πυρηνική ενέργεια στον πλανήτη. Από την άλλη, το πραγματικό ποσοστό αξιοποίησης της ενέργειας που μας προσφέρει απλόχερα ο ήλιος είναι προς το παρόν δραματικά μικρότερο

Μινωίτες: Θαλάσσιοι Βιολόγοι 3.500 Χρόνια Πριν

Μινωίτες: Θαλάσσιοι Βιολόγοι 3.500 Χρόνια Πριν

Οι αρχαίοι Κρήτες της μινωικής περιόδου είχαν τόσο εξειδικευμένη γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και τους έχουν απεικονίσει με τέτοια τελειότητα σε διάφορες παραστάσεις, ώστε μετά από 3.500 χρόνια τουλάχιστον, οι σημερινοί επιστήμονες της θαλάσσιας βιολογίας να μπορούν να ταξινομήσουν με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση ανά είδος και γένος.

Προτείνουν Σεληνιακό Δακτυλίδι για την Παραγωγή Ηλιακής Ενέργειας

Προτείνουν Σεληνιακό Δακτυλίδι για την Παραγωγή Ηλιακής Ενέργειας

Η ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Shimizu πρότεινε πρόσφατα σχέδιο για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε μια απίστευτη κλίμακα. Προβλέπει την εγκατάσταση μιας ζώνης ηλιακών θερμικών γύρω από τη Σελήνη, μήκους 11.000 χιλιομέτρων, τα οποία θα παράγουν ενέργεια και θα την αποστέλλουν στη Γη μέσω μικροκυμάτων και λέιζερ.

Η Τεχνολογία Αλλάζει τον Εγκέφαλο

Η Τεχνολογία Αλλάζει τον Εγκέφαλο

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα τηλεφωνήματα στο κινητό και ο πληροφοριακός βομβαρδισμός που καθημερινά δεχόμαστε μεταβάλλει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Η ικανότητα εστίασης της προσοχής και συγκέντρωσης δυναμιτίζεται πραγματικά από τις μικρές εκρήξεις πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά

«Έξυπνα» Φανάρια Κυκλοφορίας από την ΙΒΜ

«Έξυπνα» Φανάρια Κυκλοφορίας από την ΙΒΜ

Η εταιρία ΙΒΜ κατοχύρωσε μια πρωτοποριακή πατέντα για μια εφαρμογή, που φέρνει πραγματική επανάσταση στο κυκλοφοριακό, καθώς επιτρέπει στα φανάρια των δρόμων να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν από απόσταση και αυτόματα τις μηχανές των αυτοκινήτων, με στόχο να εξοικονομείται κατανάλωση καυσίμων, ειδικά στις πολυσύχναστες διασταυρώσεις.

«Προμηθέας», το Όχημα Υδρογόνου του ΕΜΠ

«Προμηθέας», το Όχημα Υδρογόνου του ΕΜΠ

Φανταστείτε ότι το βράδυ που γυρίζετε στο σπίτι βάζετε το κινητό σας να φορτίσει για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη ημέρα και μαζί μ΄ αυτό βάζετε για φόρτιση και το... αυτοκίνητό σας! Ή απλά γεμίζετε το ντεπόζιτό του με υδρογόνο αντί για βενζίνη, το οποίο παράγει αντί για καυσαέριο... απλό νερό. Το σενάριο αυτό, όσο εξωπραγματικό και αν ακούγεται, δεν τοποθετείται στο μέλλον.

Tεχνολογία: Τα «Έξυπνα» Παράθυρα

Tεχνολογία: Τα «Έξυπνα» Παράθυρα

Yπό κανονικές συνθήκες, η καινούργια βιβλιοθήκη του αμερικανικού κολεγίου Century στη Mινεσότα θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά ενεργοβόρος. Και όμως, τα «έξυπνα» αυτά τζάμια με τα οποία έχει εξοπλιστεί ρυθμίζουν απολύτως αν το φως και η ακτινοβολία του ήλιου θα περάσει μέσα στη βιβλιοθήκη.

Και Οξυγόνο Υπάρχει στην Ευρώπη Σύμφωνα με Νέα Έρευνα (video)

Και Οξυγόνο Υπάρχει στην Ευρώπη Σύμφωνα με Νέα Έρευνα (video)

Αυξάνονται οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία, αφού οι επιστήμονες θεωρούν πλέον ότι ο υπόγειος ωκεανός που περιβάλει την επιφάνειά της διαθέτει και οξυγόνο, ένα σημαντικό συστατικό για την ανάπτυξη ζωντανών οργανισμών.

Ιντερνετικό Δίκτυο Μέσα από το Ρεύμα

Ιντερνετικό Δίκτυο Μέσα από το Ρεύμα

Είναι γνωστό πως κάθε οικιακό δίκτυο Wi-Fi εξασφαλίζει τη διασύνδεση όλων των συμβατών ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους και με το Ιντερνετ, και μάλιστα με δυνατότητα κρυπτογράφησης των δεδομένων ώστε να είναι κανείς σίγουρος πως τα αρχεία του δεν θα υποκλαπούν.

Ενα Αυτοκίνητο με Συνοδηγό το... Κινητό

Ενα Αυτοκίνητο με Συνοδηγό το... Κινητό

Ενα «έξυπνο τηλέφωνο» θα μπορεί να ελέγχει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο. Το καινοτόμο Νissan LΕΑF, που αναμένεται να κυκλοφορήσει ως το τέλος του χρόνου, διαθέτει σύστημα ελέγχου μέσω του οποίου ο οδηγός θα μπορεί να δίνει εντολές για τη λειτουργία του οχήματος με το κινητό τηλέφωνο

Σε Νέα Εποχή τo Web με το Πρωτόκολλο RDF

Σε Νέα Εποχή τo Web με το Πρωτόκολλο RDF

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μηχανές που κατανοούν και εκτελούν εργασίες που μέχρι πρότινος ήταν ανθρώπινη υπόθεση, όπως η αναζήτηση πληροφοριών, η πληρωμή ενός λογαριασμού ή η κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο. Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για το μέλλον που μας επιφυλάσσει η εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού.

Δωρεάν Βιβλία με Ένα Κλικ στο Ιnternet

Δωρεάν Βιβλία με Ένα Κλικ στο Ιnternet

Ενας μαγικός κόσμος γεμάτος από εκατομμύρια βιβλία σε περισσότερες από 25 γλώσσες ανοίγεται στις οθόνες των διαδικτυακών βιβλιοφάγων, δωρεάν με ένα απλό κλικ. Μέσα από ειδικές ιστοσελίδες που λειτουργούν ως online βιβλιοθήκες, εκατομμύρια τίτλοι ελεύθεροι από πνευματικά δικαιώματα γίνονται διαθέσιμοι για download χωρίς κόστος

Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο Διήνυσε Απόσταση 1.003 χλμ.

Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο Διήνυσε Απόσταση 1.003 χλμ.

Ενα ιαπωνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πραγματοποίησε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς διήνυσε μια απόσταση 1.003 χλμ., σε περίπου 27,5 ώρες, χωρίς να χρειαστεί επαναφόρτιση της μπαταρίας του. Το κατόρθωμα έγινε από ένα ειδικά τροποποιημένο ερυθρόλευκο Mira EV, που έτρεχε με περίπου 40 χλμ. την ώρα, χωρίς στάση, σε μια πίστα δοκιμών στην Ιαπωνία.

Συνάντηση Κάτω από τον Ήλιο

Συνάντηση Κάτω από τον Ήλιο

Με τον Ήλιο στο φόντο, το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μοιάζουν μικροσκοπικά. Η εικόνα όμως είναι άκρως εντυπωσιακή και την τράβηξε ο αστροφωτογράφος Τιερί Λεγκό, ο οποίος είχε στη διάθεσή του μόλις μισό δευτερόλεπτο για να αποθανατίσει το στιγμιότυπο, λόγω της ταχύτητας των δύο σκαφών.

Tα Μίνι Πυρηνικά του Μπιλ Γκεϊτς

Tα Μίνι Πυρηνικά του Μπιλ Γκεϊτς

Η ιδέα μοιάζει δελεαστική: μια νέα γενιά μίνι πυρηνικών αντιδραστήρων, που θα λειτουργούν χρησιμοποιώντας ως καύσιμο πυρηνικά απόβλητα. Το γεγονός ότι πίσω από την πρόταση κρύβεται ο Μπιλ Γκέιτς, αφεντικό της Microsoft, δίνει άλλο βάρος στην ιδέα. Πόσο δελεαστική και εφικτή, όμως, είναι τελικά;