Χιλιάδες τόνοι σιδήρου θα ριφθούν στη θάλασσα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης δοκιμής μιας τεχνικής με στόχο την καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, διά του καθαρισμού της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Χιλιάδες τόνοι σιδήρου θα ριφθούν στη θάλασσα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης δοκιμής μιας τεχνικής με στόχο την καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, διά του καθαρισμού της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα. Ο σίδηρος θα διασπείρει τεράστιες ποσότητες φυτοπλαγκτού, το οποίο απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα καθώς αναπτύσσεται. Οι βρετανοί επιστήμονες που σχεδίασαν το εγχείρημα εκτιμούν ότι οι ποσότητες του πλαγκτού θα βυθιστούν στον ωκεανό παρακρατώντας τον άνθρακα για περισσότερο από έναν αιώνα.

Πλοία και αεροσκάφη θα ψεκάσουν με θειικό σίδηρο περίπου 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Νοτίου Ωκεανού. Το διεθνές πείραμα θα διαρκέσει πέντε χρόνια και θα κοστίσει περίπου 84 εκατ. ευρώ. Εχει σχεδιαστεί από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η θαλάσσια χλωρίδα θα μπορούσε να απορροφήσει από την ατμόσφαιρα ως και ένα δισεκατομμύριο τόνους άνθρακα, ή το 12% του συνόλου του επικίνδυνου αερίου που απελευθερώνεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί κατά πολύ φθηνότερη από τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων, χρηματοδοτούμενη από επιχειρήσεις που με αυτόν τον τρόπο θα «ξεπλήρωναν» την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο οι ίδιοι οι επιστήμονες που σχεδιάζουν το πείραμα ομολογούν ότι εμπεριέχει κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή, αφού τέτοιες ποσότητες σιδήρου μπορεί να δηλητηριάσουν τα ψάρια που ζουν στον ωκεανό.

Στο πείραμα, που θα είναι 100 φορές μεγαλύτερο από τις προηγούμενες παρόμοιες απόπειρες, θα χρησιμοποιηθούν 600 τόνοι θειικού σιδήρου τον χρόνο, συνολικώς δηλαδή 3.000 τόνοι.

Το νεκρό φυτοπλαγκτόν θα προκαλέσει μείωση του οξυγόνου στα μεγάλα βάθη, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερων νεκρών ζωνών, όπου ελάχιστα θαλάσσια πλάσματα θα μπορούσαν να ζήσουν, λόγω της υψηλής τοξικότητας που θα δημιουργούσε ο επιπλέον άνθρακας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ο σίδηρος να αυξήσει τις εκπομπές νιτρώδους οξειδίου, ενός καυσαερίου πολύ πιο ισχυρού από το διοξείδιο του άνθρακα. Κοντά στην επιφάνεια πάντως θα αυξηθεί η τροφή και θα πολλαπλασιαστούν τα ψάρια. Ο  Ρίτσαρντ  Λάμπιτ, καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι η δοκιμή θα καταγράψει τις επιπτώσεις, αλλά και την ποσότητα του άνθρακα. Τα προηγούμενα πειράματα δεν είχαν καταλήξει σε σαφή και οριστικά συμπεράσματα.

Το επιτελείο του δρος Λάμπιτ έχει προσεγγίσει ιδιωτικές εταιρείες και πλούσιους φιλάνθρωπους για να χρηματοδοτήσουν το πείραμα. Οπως παραδέχεται και ο ίδιος, τέτοιες τεχνικές γεωμηχανικής, δηλαδή απόπειρες αλλαγής του κλίματος με μη φυσικό τρόπο, είναι αμφιλεγόμενες και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το κράτος.
(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 23/6/2010)