Το σενάριο που φέρεται να κυριαρχεί είναι αυτό της εξαγοράς του μεριδίου της HELLENiQ ENERGY στη ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ελληνικό Δημόσιο και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ως ενδιάμεση λύση πριν από την εισαγωγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χρηματιστήριο, που φέρεται να επανέρχεται ως το βασικό σχέδιο για το μέλλον της εταιρείας.
Ο νέος σχεδιασμός για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας λαμβάνει υπόψη του την πρόθεση της HELLENiQ ENERGY για έξοδο από την εταιρεία, στην οποία είναι παράλληλα μέτοχος αλλά και ανταγωνιστής στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison (κοινή εταιρεία με την ιταλική Edison).
Tα ζητήματα ανταγωνισμού μάλιστα δεν περιορίζονται πλέον στον κλάδο της λιανικής, όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της «Φυσικό Αέριο», καθώς η εταιρεία στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της έχει επεκταθεί και στον κλάδο των ΑΠΕ αλλά και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από θερμικές μονάδες. Εχει αποκτήσει μέσω εξαγορών ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 500 MW (400 MW σε Κοζάνη και 100 MW σε Βοιωτία) και συμμετέχει με ποσοστό 29% στη νέα μονάδα φυσικού αερίου της Damco Εnergy στην Αλεξανδρούπολη. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει επίσης με ποσοστό 20% στο FSRU Aλεξανδρούπολης, ενώ τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν το δικό τους FSRU στη Θεσσαλονίκη.
Αρχική επιδίωξη των πρώην ΕΛΠΕ μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας ήταν μια πιο ενεργή εμπλοκή στην εμπορία του φυσικού αερίου, μέσω ενός ενιαίου σχήματος στο οποίο θα κατέχουν την πλειοψηφία. Αυτό σήμαινε είτε απόκτηση πλήρους ελέγχου της ΔΕΠΑ Εμπορίας είτε έξοδο από την εταιρεία. Ετσι εμφανίστηκαν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ από κοινού με την Elpedison για τη διεκδίκηση του 65% του Δημοσίου και με την υποχρέωση παράλληλα (βάσει ειδικής φόρμουλας που προέβλεψε το ΤΑΙΠΕΔ) να παραχωρήσουν το 35% που κατέχουν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν.
Η στροφή προς τις μετοχοποιήσεις ευνοείται από το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για τη χρηματιστηριακή αγορά ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Μαζί με το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης «πάγωσαν» και τα σχέδια της HELLENiQ ENERGY, η οποία επιδιώκει πλέον ένα ξεκαθάρισμα του τοπίου, καθώς η ενεργειακή αγορά μετασχηματίζεται και ο ανταγωνισμός ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα με αιχμή τις ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν στην ενεργειακή μετάβαση, με την εταιρεία να συμμετέχει δυναμικά, επενδύοντας μέσω του προγράμματος «VISION 2025» περίπου 4 δισ. ευρώ έως το 2030.
Οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να ληφθούν μέσα στο φθινόπωρο. Οι συζητήσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της εταιρείας γίνονται σε συνέχεια και της συμφωνίας στην οποία φέρονται να έχουν καταλήξει για τη διάθεση πακέτου μετοχών της HELLENiQ ENERGY στο Χρηματιστήριο. Στην HELLENiQ ENERGY το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση, με τις πληροφορίες να φέρουν τις δύο πλευρές να διαθέτουν στο Χρηματιστήριο ένα συνολικό πακέτο μετοχών 20% (10% έκαστος). Η εισαγωγή νέου πακέτου μετοχών της HELLENiQ ENERGY στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα συμβάλει στην αύξηση της αποτίμησης της μετοχής της.
Η στροφή προς τις μετοχοποιήσεις ευνοείται σε αυτή τη συγκυρία από το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για τη χρηματιστηριακή αγορά ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Αυτό που μένει να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε σχέση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι εάν της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο θα προηγηθεί πράγματι εξαγορά του μεριδίου των ΕΛΠΕ από το ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση πάντως φέρεται σε αυτή την περίπτωση να αξιολογεί ως θετική και τη δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης που θα της διασφαλίσει τον έλεγχο των τιμών, καθώς η αβεβαιότητα στην αγορά φυσικού αερίου δεν έχει αρθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ την περίοδο της ενεργειακής κρίσης συνέβαλε καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών, απορροφώντας σημαντικό μέρος από το αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου. Το 2022 η εταιρεία διέθεσε συνολικά 108,69 εκατ. ευρώ σε εκπτώσεις για τους πελάτες της.
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δρομολογήσει τα δύο τελευταία χρόνια τη σταδιακή μετεξέλιξή της από εταιρεία φυσικού αερίου, που δραστηριοποιείται κατά βάση στην εγχώρια αγορά, σε καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία, με διαφοροποιημένες δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα του ενεργειακού τομέα και σε περιφερειακό επίπεδο. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εξελίξεων αποτελεί βασικό επιχειρησιακό στόχο της εταιρείας, η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση του αναβαθμισμένου ρόλου του LNG, στην ενίσχυση της θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στη συμμετοχή σε έργα που προωθούν την πράσινη μετάβαση και σε επενδύσεις και υποδομές που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")