Ημέρα Περιβάλλοντος στον πράσινο «Φάρο του Κόσμου»

Ημέρα Περιβάλλοντος στον πράσινο «Φάρο του Κόσμου»
energia.gr
Τετ, 5 Ιουνίου 2024 - 11:35

Σε ένα πρότυπο βιοκλιματικό σπίτι - «γιορτή για την πόλη μας», στον «Φάρο του Κόσμου» στον Δενδροπόταμο, γιόρτασε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η ΕΥΑΘ, θέμα της οποίας για το 2024 είναι η αποκατάσταση της γης και η αντοχή στην ξηρασία. Η διοίκηση της εταιρείας ξεναγήθηκε στον βιωματικό κήπο του «Φάρου» και είδε τις εργασίες για την εγκατάσταση ενός νέου

συστήματος συλλογής όμβριων υδάτων, που  ολοκληρώνεται σταδιακά με την υποστήριξη της ΕΥΑΘ και σκοπό έχει την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και τη μείωση του κόστους παραγωγής των τροφίμων στο σπίτι.

«Το σπίτι μας θεωρούμε ότι είναι η διαρκής γιορτή της πόλης μας και των δραστήριων επιχειρηματιών της, οι οποίοι, όπως η ΕΥΑΘ, αισθάνονται την ανάγκη να συμμετέχουν στην ολοκλήρωσή του με δυνατό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και γνήσιο μεράκι», επισήμανε ο πατέρας Αθηναγόρας, ψυχή του «Φάρου», παρουσιάζοντας τα οικολογικά επιτεύγματα και τα σχέδιά τους. «Εμπλουτίζουμε τον κήπο μας με οργανικά υλικά, θάβοντας φρούτα και λαχανικά ακατάλληλα για βρώση και φτιάχνοντας το δικό μας φυσικό λίπασμα. Σύντομα θα ολοκληρώσουμε και το σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων για πότισμα, μια δωρεά της ΕΥΑΘ, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση νερού. Έχουμε επίσης προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και περιμένουμε από τον ΔΕΔΔΗΕ να μας συνδέσει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Για την ΕΥΑΘ είναι πολύ σημαντικό το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Η παρουσία μας εδώ, στον ‘Φάρο του Κόσμου’, εκτός από το να στηρίζει την τόσο σημαντική αυτή πρωτοβουλία, θέλει να αναδείξει τη σημασία που δίνουμε σε βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.

«Η ΕΥΑΘ επιδιώκει με τις δράσεις της να επιστρέφει αξία στους καταναλωτές και βεβαίως είναι κοντά σε όλες τις πρωτοβουλίες που προάγουν περιβαλλοντικές πρακτικές, πολύ περισσότερο σε περιοχές με προβλήματα όπως ο Δενδροπόταμος. Με τον ‘Φάρο’ ειδικά έχουμε σταθερή συνεργασία και τη χαρά να παρακολουθούμε τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του σε όλα τα στάδια, από την αρχική ιδέα μέχρι την υλοποίηση και την εξέλιξή της», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Παράλληλα, η φετινή καμπάνια της ΕΥΑΘ για την Ημέρα Περιβάλλοντος επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους Θεσσαλονικείς στο θέμα της προστασίας των αποχετευτικών δικτύων με το σύνθημα «Την αποχέτευση και τα… μάτια μας!». Περισσότερες από 1.000 φορές τον χρόνο τα συνεργεία της εταιρείας ξεβουλώνουν αγωγούς αποχέτευσης που έχουν μπλοκάρει από στερεά απορρίμματα: χαρτιά υγείας, μπατονέτες, πανάκια, μπαταρίες, φάρμακα και κυρίως υπολείμματα φαγητών, που αποτελούν και πρώτης τάξεως τροφή για έντομα και τρωκτικά. Ένα μέσο νοικοκυριό ρίχνει κάθε χρόνο πάνω από ένα λίτρο μαγειρικού λίπους και λαδιού στο σιφόνι της κουζίνας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εμφράξεις στα εσωτερικά δίκτυα των σπιτιών και των επιχειρήσεων, όπως και προβλήματα σε αντλιοστάσια κι εγκαταστάσεις αποχέτευσης, κάτι που μετριέται σε πολύτιμο χρόνο και έξοδα για επιδιορθώσεις και συντηρήσεις. Δεν πετάμε επομένως στερεά απορρίμματα στις αποχετεύσεις και στο σιφόνι της κουζίνας, τα ρίχνουμε σε κάδους ή τα ανακυκλώνουμε.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η ΕΥΑΘ υποστηρίζει και τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για παιδιά δημοτικού που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην Νέα Παραλία, στο Πάρκο των Εποχών (4, 5, 6 Ιουνίου), σε συνεργασία με τον Σ.Σ.Ε.Δ. ΑΝΑΚΕΜ και τον σύλλογο «Φίλοι της Νέας Παραλίας».