Η Rare Earths Norway (REN) ανακοίνωσε πως το πεδίο ανθρακίτη Fen, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Νορβηγίας, φιλοξενεί το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Έπειτα από τρία χρόνια στοχευμένων ερευνών, η REN δημοσίευσε πρόσφατα μια εκτίμηση ορυκτών πόρων για το κοίτασμα FEN

Όπως υπολόγισε η επιχείρηση, στο κοίτασμα υπάρχουν πόροι που αγγίζουν τα 559 εκατομμύρια τόνους με 1,57% ολικά οξείδια σπάνιων γαιών (TREO), με βάση τον κώδικα JORC. Αυτό σημαίνει ότι το Fen περιέχει 8,8 εκατομμύρια τόνους TREO με εύλογες προοπτικές για ενδεχόμενη οικονομική εξόρυξη, δήλωσε η εταιρεία.

Εντός των TREOs, εκτιμάται ότι υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια τόνοι σπάνιων γαιών που σχετίζονται με μαγνήτες και χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες. Όπως έχει γράψει κατά καιρούς το energia.gr, οι σπάνιες γαίες συγκαταλέγονται στην επίσημη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πιο κρίσιμες πρώτες ύλες για την εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, τα μέταλλα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ανταγωνισμού για την εξασφάλιση πόρων στρατηγικής σημασίας.

Η REN κατέχει άδεια εξερεύνησης που καλύπτει περίπου το 90% του κοιτάσματος Fen. Οι τρέχουσες εργασίες παρέχουν βάθος εξερεύνησης μέχρι τα 468 μέτρα κάτω από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Η REN δήλωσε ότι αναμένει σημαντική δυνητική ανάπτυξη του έργου, με προηγούμενες ερευνητικές γεωτρήσεις να υποδεικνύουν ότι η μεταλλοφορία είναι ανοικτή σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη νέων μεθόδων εξόρυξης θα αυξήσει τη δυνατότητα άντλησης των πόρων. «Η εταιρεία συνεργάζεται με τους εταίρους Montanuniversität Leoben στην Αυστρία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος με την πιο βιώσιμη τεχνολογία εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών στον κόσμο, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το ορυχείο έως τον μαγνήτη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της REN, Alf Reistad, στο σχετικό δελτίο τύπου.

«Έχουμε πλέον, μέσω ενός ανεξάρτητου τρίτου εκτιμητή, επιβεβαιώσει ότι διαθέτουμε έναν σημαντικό ορυκτό πόρο στο Fen. Πρόκειται για ένα ορόσημο για εμάς που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τοπική κοινότητα στο Nome, αλλά και τη Νορβηγία και την Ευρώπη για γενιές», πρόσθεσε ο επικεφαλής γεωλόγος στο Trond Watne.

Η εταιρεία δήλωσε ότι στόχος της είναι να συμβάλει σε μια συνολική, συμπαγή αλυσίδα αξίας, από το ορυχείο έως τον μαγνήτη, με σημαντικά χαμηλότερες κλιματικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2024.