Οι Φθηνές ΑΠΕ Ρίχνουν τις Χονδρικές Τιμές του Ηλεκτρισμού – Επιπτώσεις στα Τιμολόγια

Οι Φθηνές ΑΠΕ Ρίχνουν τις Χονδρικές Τιμές του Ηλεκτρισμού – Επιπτώσεις στα Τιμολόγια
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 14 Ιουνίου 2024 - 10:56

«Βουτιά» -23%, στα 81,86 ευρώ/MWh πραγματοποίησε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Παρασκευή  14 Μαΐου και ξέφυγε, προσώρας από τα τριψήφια νούμερα που κινήθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, χάρη στην αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ. Παραμένει όμως υψηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδά της πέρυσι (76, 79 ευρώ/MWh). Η διόρθωση των τιμών χονδρικής στο ΕΧΕ ακολουθεί την πτώση που καταγράφει σήμερα το σύνολο, σχεδόν, της ευρωπαϊκής προημερησίας αγοράς ηλεκτρισμού, με εξαίρεση την Ιταλία, την Μάλτα και την Ελβετία που κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά.  

Στην εγχώρια αγορά, τώρα, η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 386,53 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επέστρεψαν στην κορυφή με ποσοστό 46,8%, αφήνοντας πίσω τους το φυσικό αέριο που συμμετείχε με 36,9%. Ακολούθησαν οι εισαγωγές που υποχώρησαν στο 9,5% από χθες Πέμπτη, και τα υδροηλεκτρικά που παρουσίασαν μικρή άνοδο στο 6%, ενώ ο λιγνίτης παρέμεινε άφαντος (0%)! Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 8,513 MWh και οι εισαγωγές στις 16,561 MWh.  

Οι επιπτώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος  

Η πρόσκαιρη (;) σημαντική υποχώρηση της μέσης χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού, δεν αρκεί για να μεταβάλει την ευρύτερη τάση που παρατηρείται από το ξεκίνημα του 2024 και η οποία επιβαρύνει τα τιμολόγια των καταναλωτών. Ιδίως αυτή την περίοδο όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανοδική τροχιά των τιμών του φυσικού αερίου στο TTF (κινούνται από το πρωί, ενδοσυνεδριακά, πάνω από τα 35,300 ευρώ/ΜWh) αυξάνουν τη ζήτηση για ψύξη των κατοικιών και προκαλούν ένα νέο ντόμινο ακρίβειας στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.  

Η επιβάρυνση αφορά πρώτιστα, τα «πράσινα» τιμολόγια που σχεδίασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να «θωρακίσουν» την πλειονότητα των καταναλωτών από τις έντονες διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος και τα οποία σήμερα, αποδεικνύεται ασύμφορα γι΄αυτούς.  

Ενδεικτικά, το  φθηνότερο «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ (αναφέρεται σε καταναλώσεις μέχρι 500 KWh) διαμορφώθηκε αυτό τον μήνα σε 118,98 ευρώ/MWh, όταν το ακριβότερο των ιδιωτών παρόχων ήταν  192 ευρώ/MWh! Σήμερα, η πιο συμφέρουσα λύση για τους καταναλωτές φέρεται να είναι το κίτρινο τιμολόγιο, με αυτό της ΔΕΗ (My Home 4 All)να προσφέρεται στα 11,51 ευρώ/MWh και πάγιο 4,9 ευρώ, ενώ το πιο φθηνό προσφέρει η Protergia στα 90,93 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ.  

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων κυμαίνονται μεταξύ 12-70% για τον μήνα που διανύουμε και η αγορά προεξοφλεί νέα άνοδό τους και τον Ιούλιο, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν τα 40, πιθανώς και τα 50 ευρώ /MWh από το επόμενο έτος, 2025. Σημειώνουμε ότι τον Φεβρουάριο, οι τιμές στο TTF δεν ξεπερνούσαν τα 23 ευρώ/MWh!  

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού προκαλεί έντονη αύξηση της ζήτησης που σημαίνει ανάγκη για αυξημένα φορτία για να την καλύψουν, ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα βύθισης του δικτύου, ιδίως καθώς τα φορτία τις κρίσιμες ώρες αιχμής αυξήθηκαν μεν κατά 20%, όμως δεν ξεπέρασαν τα 9.500 MW. 

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες κρατούν, για κάθε ενδεχόμενο, σε εγρήγορση όλες τις διαθέσιμες μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών, και κυρίως την υπερσύγχρονη «Πτολεμαΐδα 5», καθώς είναι σε θέση να εγχύσουν στο σύστημα 1500 MW.