Σχόλιο

Σκληρό Πόκερ Δύσης-Ερντογάν

Σκληρό Πόκερ Δύσης-Ερντογάν

Η κλιμάκωση των επιθετικών δηλώσεων και της χρήσης αεροναυτικών μέσων εκ μέρους της Τουρκίας, ταυτόχρονα στα Ίμια και στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί μόνον την αρχή μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Αξιολογείται ως σύμπτωμα της συνειδητής απόφασης του προέδρου κ. Ερντογάν για απομάκρυνσή του από την ΕΕ και τις ευρωατλαντικές δομές, οπότε εκλείπουν αρκετοί από τους λόγους της λεγόμενης “αυτοσυγκράτησής” του έναντι της Ελλάδας, αν υποτεθεί ότι όντως υπήρξε τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, οι τουρκικές κινήσεις θα πρέπει να εκτιμηθούν, λαμβάνοντας υπόψη και τα ακόλουθα στοιχεία: Πρώτον, η Ουάσιγκτον επανέλαβε, πολύ πρόσφατα, στην Άγκυρα τη θέση της υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Με δεδομένο ότι οι έρευνες της αμερικανικής ExxonMobil θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η τουρκική πλευρά (μέχρι να συναξιολογήσει όλες τις παραμέτρους των σχέσεων με τις ΗΠΑ), έκρινε κατάλληλες τις παρούσες συνθήκες για να εμποδίσει μια ευρωπαϊκή εταιρεία, την ιταλική ENI.

Επικίνδυνες Κινήσεις Τουρκίας

Επικίνδυνες Κινήσεις Τουρκίας

Ενώ εμείς συνεχίζουμε τον αλληλοσπαραγμό –στο Σκοπιανό προστέθηκε και το σκάνδαλο Novartis–, ο Ελληνισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Στις δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων περί δυνατότητας ελέγχου του Αιγαίου, προστίθεται η κινητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με αποκορύφωμα την παρεμπόδιση από πολεμικά πλοία της πορείας του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ προς το τεμάχιο 3 όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις. Πρόκειται για την πιο σοβαρή απειλητική ενέργεια της Αγκυρας. Το μείγμα καθίσταται πιο επικίνδυνο από εξελίξεις στο εσωτερικό της γείτονος, όπως οι συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, που έχουν ως αποτέλεσμα οι πιλότοι που εμπλέκονται σε αερομαχίες στο Αιγαίο να είναι άπειροι και να αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος λάθους. Παράλληλα, τα πλήγματα που δέχεται η Τουρκία στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία και στο «κουρδικό μέτωπο» θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναζήτηση «εξισορρόπησης» στο Αιγαίο. Είτε τυχαία, είτε ως απόρροια στρατηγικής επιλογής, μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο.

Επενδύοντας στην Ενέργεια

Επενδύοντας στην Ενέργεια

Ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα αρχίζει να γίνεται αντιληπτός τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις εταιρείες και τις τράπεζες, ο κομβικός ρόλος της ενέργειας στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω των σημαντικών επενδύσεων που μπορούν να προσελκυθούν σε μέσο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Αυτό τεκμαίρεται από πρόσφατες δηλώσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Σταθάκη, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα, αλλά και από την ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Growth Awards την περασμένη Τρίτη (6/2) στην Αθήνα. Ακόμα ένα παράδειγμα ενισχυτικό του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην ενέργεια ήταν η ημερίδα που οργάνωσε πριν λίγες ημέρες η Εθνική Τράπεζα με θέμα τη δραστηριοποίηση του τραπεζικού τομέα στην υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο και τη σημασία του να καταστεί η Δυτική Ελλάδα πόλος προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων μέσα στην επόμενη πενταετία, μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που τώρα αναπτύσσονται σε κλάδους όπως οι έρευνες υδρογονανθράκων, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου -συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας μέσω LNG- καθώς και προώθησης μονάδων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή.

Η Τιμή του Έθνους

Η Τιμή του Έθνους

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος υπήρξε μιας πρώτης τάξεως αφορμή προκειμένου να διαλυθούν οι αυταπάτες του πολιτικού συστήματος σε μια σειρά από ζητήματα: Από τη στάση του διεθνούς παράγοντα απέναντι στα εθνικά συμφέροντα ως τη βαθιά πολιτική και κοινωνική διεργασία που συντελείται στο εκλογικό σώμα στη μετα-Μνημόνιο εποχή. Από την αυταπάτη του Μαξίμου ότι η έξοδος από το πρόγραμμα το καθιστά παντοδύναμο μέσα στο σύστημα ως την ψευδαίσθηση της αντιπολίτευσης ότι τα εθνικά θέματα δεν «πουλάνε». Πουλάνε, όταν ο λαός αντιληφθεί ότι κάποιοι τα «πουλάνε». Ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης, που πορευόταν με την εντύπωση ότι ο συμμαχικός παράγων είναι μαζί της, υπήρξε πλήρης. Οπως τελικά αποδεικνύεται, ούτε αυτή τη φορά έχουμε τη διαιτησία μαζί μας. «Σαράντα - εξήντα» και αν! Η περασμένη εβδομάδα άρχισε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να τονίζει: «Εγώ δημόσιο πόλεμο, όπως ζητά η αντιπολίτευση, με τον κ. Νίμιτς -γιατί έκανε τη μία ή την άλλη δήλωση που δεν τους άρεσε- δεν πρόκειται να κάνω»! Και η εβδομάδα τέσσερις μέρες αργότερα έκλεισε με δημόσια δήλωση του κ. Κοτζιά κατά του Νίμιτς με αφορμή δηλώσεις του στα Σκόπια, όπου επιχειρούσε να προεξοφλήσει την ελληνική θέση για το επίμαχο θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας». Τόσο κράτησε η εκεχειρία.

Μετατόπιση του Άξονος Ενδιαφέροντος σε Αίγυπτο - Κύπρο, στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Μετατόπιση του Άξονος Ενδιαφέροντος σε Αίγυπτο - Κύπρο, στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα της Κύπρου έρχεται να ενισχύσει όχι μόνο τις προοπτικές για μια επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της μεγαλονήσου, αλλά και να επαληθεύσει τις προσδοκίες για την εξεύρεση και εκμετάλλευση σημαντικών επιπλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Και αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αφού ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energia.gr, η τελευταία γεώτρηση στο Block 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, στη θέση Καλυψώ από την Ιταλική ΕΝΙ που μόλις ολοκληρώθηκε, εντόπισε ένα αξιόλογο κοίτασμα αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της Αφροδίτης, που ως γνωστό ευρίσκεται στην περιοχή 12, ανακαλύφθηκε το 2011 και έχει βεβαιωμένα αποθέματα της τάξης των 200 δισ. κυβικών μέτρων (7 τρισ. κυβικών ποδιών). Την πληροφορία αυτή εξάλλου επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε κυπριακά μέσα την περασμένη Παρασκευή (2/2). Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", το κοίτασμα στο στόχο Καλυψώ προσομοιάζει πάρα πολύ στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος "Ζόρ" στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ υπερέχει σε πορότητα, δηλαδή ενισχύει τις δυνατότητες άντλησης μεγαλύτερων ποσοτήτων υδρογονανθράκων ανά χρονική περίοδο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ακόμα το μέγεθος του.

Το Τεχνολογικό Χάσμα, Σημαντικότερο και από την Κρίση

Το Τεχνολογικό Χάσμα, Σημαντικότερο και από την Κρίση

Η τεχνολογία αλλάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητά μας και είναι σημαντικός παράγοντας για τη δυναμική μιας οικονομίας. H πρόσφατη ετήσια έρευνα του IMD κατατάσσει τις χώρες με βάση την ψηφιακή τους ανταγωνιστικότητα και επισημαίνει την άμεση σύνδεση του συγκεκριμένου δείκτη με τη συνολική ανταγωνιστικότητα μιας χώρας. Στη συγκεκριμένη έρευνα, βλέπουμε δυστυχώς τη χώρα μας να πέφτει από την 44η θέση το 2013 στην 50ή το 2017. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η διαφορά είναι μικρή, αλλά θα πρέπει να παρατηρήσει ότι μέσα στο ίδιο διάστημα η γειτονική Βουλγαρία ανέβηκε από την 55η θέση το 2013 στην 45η το 2017. Το ανησυχητικό είναι ότι στο διάστημα αυτό η Ελλάδα έπεσε από την 41η θέση στην 51η θέση όσον αναφορά τον επιμέρους δείκτη της σχετικής Γνώσης που αποτυπώνει τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού, όπως εκπαίδευση, επένδυση και παραγωγή γνώσης για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της οικονομίας. Στο ίδιο διάστημα η γείτονα χώρα έκανε άλμα από την 55η θέση στην 41η. Αυτή η σύγκριση θα πρέπει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι παρόλο που νιώθουμε ότι η τεχνολογία έχει επιφέρει αλλαγές στη ζωή μας, οι αλλαγές αυτές είναι πολύ πιο γρήγορες και σημαντικές σε άλλες χώρες που πολλές φορές άδικα μπορεί και να υποτιμούμε.

Ας Σταματήσει Επιτέλους η Μεγαλοστομία για τα Πετρελαϊκά Πλούτη της Χώρας

Ας Σταματήσει Επιτέλους η Μεγαλοστομία για τα Πετρελαϊκά Πλούτη της Χώρας

Ως να μην έφθανε ο χορός των επί σειρά ετών κραυγαζόντων υπερπατριωτών περί της εξυφαινόμενης συνωμοσίας από τις ξένες δυνάμεις και τις μεγάλες πετρελαϊκές που τόσα χρόνια εσκεμμένα εμπόδιζαν τις έρευνες πετρελαίου στην χώρα μας, με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες να κατηγορούνται για προδοτική συμπεριφορά λόγω της υποτιθέμενης άρνησης τους να προχωρήσουν στην ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, τώρα έχουμε φθάσει στο άλλο άκρο με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να προβαίνουν σε πομπώδεις δηλώσεις -υποτίθεται προς τόνωση του εθνικού φρονήματος- όπου λίγο πολύ φέρουν την χώρα μας να γίνεται οσονούπω σημαντικός πετρελαιοπαραγωγός. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, τις οποίες μάλιστα φιλοξενήσαμε στο πόρταλ (εδώ) ο οποίος μόλις προ ολίγων ημερών φέρεται να δήλωσε ότι «το 2018 θα προχωρήσουμε στις απαιτούμενες πολιτικές ενέργειες για τη διασφάλιση της οικονομικής ζώνης, προκειμένου να προχωρήσουμε στις εξορύξεις του φυσικού αερίου και του πετρελαίου», για να συνεχίσει σε πιο έντονο ύφος: «Η Ελλάδα, αυτόν τον χρόνο, γίνεται χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αρχίζει μια νέα περίοδος για τη χώρα μας ....».

Το Τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ και ο Ρόλος των Ρουμάνων

Το Τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ και ο Ρόλος των Ρουμάνων

Αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, μια ανάσα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Το κυνήγι επενδυτικών συμμαχιών, στο οποίο είχε αποδυθεί η κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο, ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα τίμημα που θα ξεπερνά, έστω και λίγο, τα 400 εκατ. ευρώ (όσα είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό). Οι προσπάθειες ενίσχυσης της πιο αδύναμης εταιρείας που διεκδικεί τον ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της ισπανικής Reganosa, με την προσθήκη στο επενδυτικό σχήμα της ρουμανικής Transgaz, ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως λένε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το ...μήνυμα έχει περάσει στην πιο δυνατή κοινοπραξία, εκείνη της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie και όπως υποστηρίζουν υπάρχει πια προοπτική, οι δεσμευτικές προσφορές που θα καταθέσουν στις 16 Φεβρουαρίου τα δύο επενδυτικά σχήματα να έχει ως κατώφλι τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτό άλλωστε αναφέρει και ο ιταλικός τύπος, ο οποίος επικαλείται πηγές της Snam.

Το Συλλαλητήριο Σφραγίζει Διαπραγμάτευση και Πολιτικές Ισορροπίες

Το Συλλαλητήριο Σφραγίζει Διαπραγμάτευση και Πολιτικές Ισορροπίες

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμούν τα συλλαλητήρια και τα δημοψηφίσματα αναλόγως του εάν συνάδουν με τις θέσεις τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πεισματάρικη. Παρά τα εμπόδια που ήγειραν, παρά τη σκανδαλώδη αποσιώπηση από όλα σχεδόν τα κατεστημένα ΜΜΕ, ο τεράστιος αριθμός των συγκεντρωμένων αποτελεί από μόνος του ένα μείζονος σημασίας πολιτικό γεγονός. Κι αυτό δεν υποβαθμίζεται με σταλινικού τύπου προσεγγίσεις: ό,τι δεν μας αρέσει το στιγματίζουμε πολιτικά, όπως έπραξε ο γραφικός Πολάκης. Όποιος εφάρμοσε την αρχή «εάν τα γεγονότα δεν συμφωνούν μαζί μας τόσο χειρότερο γι’ αυτά», τελικώς βγήκε πολλαπλά χαμένος. Επί της ουσίας τώρα. Ενώ στα Σκόπια σοβεί η πολιτική σύγκρουση με αφορμή της προτάσεις Νίμιτς, η κυβέρνηση στην Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος. Έχει αποφύγει το οποιοδήποτε σχόλιο επί της ουσίας, οχυρωμένη πίσω από το γεγονός ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση και η σχετική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους κόλπους της κυβέρνησης εμφανίζεται ένας διαχωρισμός ρόλων

Εν Όψει Σοβαρών Προκλήσεων η Ελλάδα Καθώς Αλλάζει ο Ενεργειακός Χάρτης της Ευρώπης

Εν Όψει Σοβαρών Προκλήσεων η Ελλάδα Καθώς Αλλάζει ο Ενεργειακός Χάρτης της Ευρώπης

Η υπερψήφιση εχθές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της απόφασης για το δεσμευτικό στόχο του 35% τόσο για τις ΑΠΕ, όσο και για την Ενεργειακή Απόδοση, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης (βλέπε κανονισμός για την διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης) δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια επιταχυνόμενη τροχιά με στόχο την επίτευξη ουσιαστικών αλλαγών ως προς τη δομή και λειτουργία της αγοράς ενέργειας εντός της επόμενης δεκαετίας. Οι δε ανακοινωθέντες στόχοι λαμβάνουν υπόψη την προβλεπόμενη κατανάλωση ενέργειας στα κράτη μέλη για το 2030- έχοντας υπολογισθεί βάσει του μοντέλου PRIMES του δικού μας ΕΜΠ- και καλύπτουν όλο το ενεργειακό φάσμα και όχι μόνο την ηλεκτροπαραγωγή. Η ανώτερα αυτή διευκρίνηση είναι αναγκαία, καθότι πολλά ποσοτικά στοιχεία τα οποία δημοσιεύονται συχνά πυκνά τελευταία αναφέρονται σε μεγέθη και στόχους που αφορούν μόνο την ηλεκτροπαραγωγή και τείνουν να δημιουργήσουν σύγχυση. Για να γίνουμε πλέον σαφείς, η Ελλάδα, με 8.500 MW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ που αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος της χώρας, καλύπτει το 24% της ηλεκτροπαραγωγής

Το Γεωπολιτικό Πόκερ στα Δυτικά Βαλκάνια

Το Γεωπολιτικό Πόκερ στα Δυτικά Βαλκάνια

Αναρωτιούνται πολλοί πώς προέκυψε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ξαφνικά. Η απάντηση βρίσκεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ηγεσία της Ευρώπης, το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και οι υπόλοιποι σημαντικοί παίκτες θεωρούν ότι το 2018 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στη γειτονιά μας. Η Ρωσία παίζει το δικό της παιχνίδι και βλέπει τα Δυτικά Βαλκάνια σαν το μαλακό υπογάστριο της Ε.Ε. και μια πιθανή ζώνη δικής της επιρροής. Η Κίνα προωθεί πιο αθόρυβα τα δικά της συμφέροντα, με τα μεγάλα έργα υποδομής που χρηματοδοτεί στην περιοχή, στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού. Ακόμη και η Τουρκία και ορισμένα από τα θεοκρατικά κράτη του Κόλπου επιδιώκουν να ελέγξουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό των Βαλκανίων. Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις και έχουν θέσει στόχο την ένταξη όλων ή των περισσότερων χωρών στην Ενωση αλλά και στο ΝΑΤΟ. Βασική προϋπόθεση όμως για τις Βρυξέλλες είναι να επιλυθούν οι πολλές ιστορικές διαφορές οι οποίες ταλανίζουν την περιοχή.

Το Παγκόσμιο Μπρα Ντε Φερ Οικονομίας και Πολιτικής

Το Παγκόσμιο Μπρα Ντε Φερ Οικονομίας και Πολιτικής

Ο κόσμος, στην εκκίνηση του 2018, παρουσιάζει μια αντίθεση ανάμεσα στη βελτίωση της οικονομίας και την αποκαρδιωτική πολιτική κατάσταση. Μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον αυτή η αποκλίνουσα πορεία ή η μία σφαίρα θα επηρεάσει και την άλλη; Και αν αυτό είναι που θα συμβεί τελικά, θα χαλάσει την οικονομία η νοσηρή πολιτική πραγματικότητα ή η καλή οικονομία θα εξυγιάνει τη νοσηρή πολιτική πραγματικότητα; Όπως υποστήριξα την προηγούμενη εβδομάδα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε διάφορες απειλές σε μια συνεργατική παγκόσμια πολιτική τάξη. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να διαλύσει τη συνοχή της Δύσης. Ο αυταρχισμός ενισχύεται και η εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς υποχωρεί σχεδόν παντού. Εν τω μεταξύ, η διαχείριση ενός αλληλοεξαρτώμενου κόσμου απαιτεί τη συνεργασία ανάμεσα στις ισχυρές χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το χειρότερο, οι κίνδυνοι μιας απευθείας σύγκρουσης μεταξύ των δύο αυτών υπερδυνάμεων είναι πραγματικοί

Εμφανές το Έλλειμμα Στρατηγικής Καθώς Αλλάζει Αρδην το Ελληνικό Ενεργειακό Τοπίο

Εμφανές το Έλλειμμα Στρατηγικής Καθώς Αλλάζει Αρδην το Ελληνικό Ενεργειακό Τοπίο

Για όσους παρακολουθούν -έστω και επιφανειακά- τα ενεργειακά πράγματα στην Ελλάδα, ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση η διαπίστωση ελλείμματος στρατηγικής που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα. Αυτό το έλλειμμα στρατηγικής κατεύθυνσης και την απουσία οράματος έχουν επισημάνει αρκετές φορές πολλοί και έγκυροι μελετητές και καταξιωμένα στελέχη της αγοράς. Όμως, καθώς εισερχόμεθα στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας και τα πάντα -ή σχεδόν τα πάντα- αλλάζουν στην εγχώρια ενεργειακή αγορά και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο, και ως το τέλος του νέου έτους που τώρα μόλις ξεκίνησε τίποτε δε θα είναι το ίδιο, το έλλειμμα αυτό αρχίζει και γίνεται εμφανές και δια γυμνού οφθαλμού και ήδη έχει αρχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς. Το διαπιστώσαμε πέρυσι με την παραλίγο κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος της χώρας λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και την έλλειψη πρόνοιας, από πλευράς Πολιτείας, για την ύπαρξη επαρκών προβλέψεων, κυρίως αποθηκευτικών υποδομών

Οι Δοκιμασίες Ε.Ε. το 2018

Οι Δοκιμασίες Ε.Ε. το 2018

Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για την Ε.Ε. Στις αρχές του έτους, πολλοί, βλέποντας τις δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, μιλούσαν για κίνδυνο διάλυσης.Οι προφητείες Αποκάλυψης, ωστόσο, δεν επαληθεύτηκαν. Οι θιασώτες της ανατροπής ηττήθηκαν στη Γαλλία και στην Ολλανδία, η Ελλάδα συνέχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής, το προσφυγικό δεν γνώρισε νέα έξαρση, ενώ τα κράτη-μέλη παρέμειναν ενωμένα σε αξιοσημείωτο βαθμό απέναντι στο Λονδίνο κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Στην αλλαγή του σκηνικού συνέβαλε κομβικά η ευρεία οικονομική αναζωογόνηση της Γηραιάς Ηπείρου, με την ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας. Το 2018, η νέα αισιοδοξία που πνέει στην Ευρώπη θα δοκιμαστεί σε μια σειρά από μέτωπα. Στις 4 Μαρτίου, στις ιταλικές εκλογές, είναι πολύ πιθανό το αντιευρωπαϊκό, λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Είναι επίσης πολύ πιθανό να μην προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία, βυθίζοντας την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας.

Ενα Δεύτερο Λάθος Δεν Διορθώνει το Πρώτο

Ενα Δεύτερο Λάθος Δεν Διορθώνει το Πρώτο

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η κυβέρνηση μιας χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη εξέλιξη, μια «καυτή πατάτα», όπου οι επιλογές διαχείρισης είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Στην προκειμένη περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί την άφιξη και το αίτημα ασύλου οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Για τον πρόεδρο Ερντογάν το ζήτημα ήταν εξαιρετικά ευαίσθητο και η άσκηση ισχυρών πιέσεων θα έπρεπε να θεωρηθεί δεδομένη. Αν το ισοζύγιο ισχύος ήταν θετικό ή αν η δυνατότητα της γειτονικής χώρας να μας προκαλέσει προβλήματα ήταν περιορισμένη, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ακολουθήσει την «έντιμη οδό» της απόρριψης του αιτήματος λόγω ανησυχιών για τη μεταχείριση των Οκτώ σε περίπτωση επιστροφής της στην Τουρκία. Αυτή, άλλωστε, ήταν η λύση που επέβαλλε ο πολιτικός πολιτισμός και το νομικό πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής χώρας. Αν, ωστόσο, οι ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης ήταν δικαιολογημένα έντονες (είτε όσον αφορά τις αμιγώς διμερείς σχέσεις είτε σχετικά με τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές), οι Οκτώ θα έπρεπε να επιστραφούν μέσα σε λίγες ώρες για λόγους εθνικής ασφαλείας

Εν Όψει Κοσμογονικών Αλλαγών στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας

Εν Όψει Κοσμογονικών Αλλαγών στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας

Γράφοντας το σημερινό σχόλιο, ο συντάκτης του προβληματίστηκε έντονα εάν θα έπρεπε να συμπεριλάβει την λέξη ‘Ελληνική’ στον τίτλο. Και ο προβληματισμός αυτός δεν ήτο άνευ ουσίας, αφού ο διαχωρισμός μεταξύ Ελληνικής αγοράς, και Ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας είναι ουσιώδης από την άποψη ότι οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί και πραγματοποιούνται στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στην Ελληνική τώρα αρχίζουν. Και οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο την ίδια τη δομή και λειτουργία της αγοράς, όσο και το ρόλο του καταναλωτή σε αυτήν. Με επίκεντρο των αλλαγών την παρατηρούμενη τώρα απελευθέρωση και ανταγωνισμό, κυρίως στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και εσχάτως στο φυσικό αέριο. Έτσι, καθώς κλείνει το 2017, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα της λιανικής εμφανίζεται να καλπάζει με 16 συμμετέχουσες εταιρείες πέραν της κραταιάς ΔΕΗ, να διαγκωνίζονται για να καταλάβουν ένα μικρό μερίδιο της αγοράς από το 16% που έχει αφήσει ελεύθερο η ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του πελατολογίου της, αποτέλεσμα κυρίως των διαγωνισμών ΝΟΜΕ εδώ και 18 μήνες περίπου. Προβλέπεται μάλιστα ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των νέων παικτών, καθώς θα εξακολουθήσει η ΔΕΗ να χάνει μερίδιο στην αγορά βάσει των Μνημονιακών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα μάλιστα εάν η σημερινή διοίκηση καταφέρει να πωλήσει μέσω διαγωνισμού ένα μέρος του υπάρχοντος πελατολογίου της.