Σε συμφωνία για όλο το πακέτο των ενεργειακών θεμάτων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης κατέληξε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Την επόμενη εβδομάδα το market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τι προβλέπεται για τη μετοχική παρουσία της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ, τη χρέωση προμηθευτή και τα «νέα ΑΔΙ».
Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Σταθάκης μετά τη διάρκειας πέντε ωρών συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για όλα τα θέματα, ενώ οι λεπτομέρειες σε επιμέρους ζητήματα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, για τη
ΔΕΗ συμφωνήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι στο market test που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) θα περιληφθούν η Μελίτη 1, η άδεια για την κατασκευή της Μελίτη 2, οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, καθώς και τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν.
Η απόσχιση των ανωτέρω μονάδων θα γίνει από τη ΔΕΗ και θα προσληφθεί σύμβουλος για την αποτίμηση τους. Ο διαγωνισμός θα γίνει από τη ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2018, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας σε αυτές τις μονάδες, καθώς, όπως είπε «είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας».
Σε ότι αφορά τον
ΑΗΣ Αμυνταίου, οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν. Το θετικό είναι ότι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση της μονάδας από τη ΔΕΗ, με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο η επιχείρηση («η ΔΕΗ είναι ελεύθερη να κάνει ότι επιθυμεί» είπε ο υπουργός).
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά ζητά για τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τον ΑΗΣ Καρδιάς την επέκταση του καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας σε 32.000 ώρες λειτουργίας από 17.500 σήμερα και επιθυμεί να προχωρήσει σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού στο Αμύνταιο. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την κινεζική Shenhoua και τον όμιλο Κοπελούζου.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, στη συμφωνία «υπάρχει ρητή αναφορά σε δίκαιο τίμημα και διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των μετόχων της», ενώ «δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πιθανή αστοχία του market test ή του διαγωνισμού», δηλαδή στην υποχρέωση προώθησης εναλλακτικών μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει αίσια έκβαση του διαγωνισμού, όπως για παράδειγμα η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Αναφορικά με τη
ΔΕΠΑ, σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά είχε προτείνει την πλήρη αποχώρηση από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και ταυτόχρονα την αύξηση του ποσοστού της στην ΕΠΑ Αττικής (ως 100%) με την ταυτόχρονη ανάληψη του management. Σε αυτές τις προτάσεις υπάρχει συμφωνία και των μετόχων μειοψηφίας των δυο ΕΠΑ, Eni και Shell αντίστοιχα.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η πρόταση έγινε αποδεκτή. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσουν οι μετοχικές ανακατατάξεις στις ΕΠΑ χρειάζεται και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σημαντική από κάθε άποψη είναι και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη
χρέωση προμηθευτή. Ειδικότερα, παρά τις πιέσεις τόσο από κοινοτικές όσο και από εγχώριες πηγές για κατάργηση της χρέωσης και αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, τελικώς συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν αλλαγές, εν αναμονή μάλιστα της εφαρμογής του target model και τη λειτουργία του
Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Προς το παρόν, το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που δημιουργήθηκε χάρη στην εφαρμογή της χρέωσης προμηθευτή, θα κατευθύνεται στην αναλογική μείωση της χρέωσης, έως ότου εισαχθούν τα λεγόμενα πράσινα πιστοποιητικά.
Συμφωνία υπήρξε με τους θεσμούς για το θέμα των
Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή τις αλλαγές στον υπολογισμό τους ώστε να μην υπάρχουν άδικες και στρεβλές χρεώσεις. Επισημαίνεται ότι λόγω των στρεβλών χρεώσεων ΥΚΩ, η χώρα μας φαίνεται, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν, να πρωταγωνιστεί στις αυξήσεις τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος το α΄εξάμηνο του 2017.
Στην πραγματικότητα, όπως είναι γνωστό, τα τιμολόγια (η τιμή του ρεύματος ανά KWh) της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων είναι σημαντικά μειωμένα, ωστόσο το συνολικό κόστος του ρεύματος ήταν αυξημένο, αφού με την υπέρβαση συγκεκριμένων ορίων κατανάλωσης, η αυξημένη χρέωση ΥΚΩ υπολογίζεται επί της συνολικής κατανάλωσης και όχι επί της επιπλέον ποσότητας.
Για το θέμα των λεγόμενων «
ΑΔΙ», δηλαδή του μηχανισμού αποζημίωσης της ευελιξίας, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «ο μηχανισμός ευελιξίας είναι έτοιμος, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκριθεί ως μεταβατικός μηχανισμός. Υπάρχει σκέψη και για τον μόνιμο μηχανισμό ισχύος, που θα ισχύσει στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα με πρόβλεψη για
επιλεξιμότητα και των λιγνιτικών μονάδων. Υπάρχουν και για τα δύο αναφορές στη συμφωνία».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά το αίτημα να εξαιρεί η Υψηλή Τάση από τον υπολογισμό των μεριδίων λιανικής αγοράς της ΔΕΗ, ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική. Το θέμα αυτό συνδέεται ευθέως και με -το αίτημα για- τη μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στα ΝΟΜΕ.
(Τελευταία ενημέρωση: 9:10)