Συμφωνία Θαλασσίων Υδάτων Ελλάδος-Aλβανίας: Παρέμβαση και … Λίρες Τουρκίας Πίσω από την Ακύρωση; (video)

Συμφωνία Θαλασσίων Υδάτων Ελλάδος-Aλβανίας: Παρέμβαση και … Λίρες Τουρκίας Πίσω από την Ακύρωση; (video)
energia.gr
Σαβ, 24 Δεκεμβρίου 2011 - 23:03
Με έντονο ως και απαξιωτικό τρόπο απάντησε στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του δημοσιογράφου κ. Σταύρου Λυγερού περί επηρεασμού και χρηματισμού, αντίστοιχα, των Αλβανών Δικαστών από την Τουρκία με σκοπό να καταρρίψουν την Ελληνοαλβανική Συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, ο Fehmi Abdiu, Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας την επίμαχη περίοδο

Με έντονο ως και απαξιωτικό τρόπο απάντησε στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του δημοσιογράφου κ. Σταύρου Λυγερού περί επηρεασμού και χρηματισμού, αντίστοιχα, των Αλβανών Δικαστών από την Τουρκία με σκοπό να καταρρίψουν την Ελληνοαλβανική Συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, ο Fehmi Abdiu, Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας την επίμαχη περίοδο.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στις 7 Δεκεμβρίου, στην εφημερίδα Gazeta Shqiptare, ο κ. Abdiu, ερωτηθείς εάν υπήρχαν "πιέσεις" στον ίδιο και στα άλλα 8 μέλη του Δικαστηρίου, από εγχώριους οι ξένους παράγοντες κατά την περίοδο 2009-2010, για την υπόθεση των θαλάσσιων υδάτων με την Ελλάδας, απάντησε:

“Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι η απόφαση αυτή ήταν μία από τις πιο καλές, υπεύθυνες και ποιοτικές του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Γιατί όχι... ήταν μια πατριωτική απόφαση, αν και στην νομική ορολογία αποφάσεις πατριωτικές δεν μπορούν να υπάρχουν. Η απόφαση που λάβαμε εκείνη την εποχή, ήταν αποτέλεσμα του σεβασμού του πνεύματος του Συντάγματος, του Διεθνούς Δικαίου και των νόμων. Όποιος λέει το αντίθετο είτε ψεύδεται είτε δεν έχει τις κατάλληλες νομικές γνώσεις. Νιώθω υπερήφανος, όπως πιστεύω νιώθουν υπερήφανοι και οι συνάδελφοι μου στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ένιωσα απίστευτα ωραία που υπέρ της ακύρωσης του Συμφώνου, που είναι γνωστό και ως Θαλάσσιο Σύμφωνο με την Ελλάδα, ψηφίσαμε ομόφωνα, 9 άνδρες και γυναίκες”.

"Άρα αρνείστε την ύπαρξη παρέμβασης;

Απολύτως. Πιστεύω πως ήμουν σαφής, επί ποιών κριτηρίων λήφθηκε η απόφαση για την οποία με ρωτάτε”.

Στη συνέχεια, στη συνέντευξή του στην Gazeta Shqiptare, ο κ. Abdiu ερωτάται σχετικά με τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη στην εκπομπή “ Νέοι Φάκελοι” του ΣΚΑΪ (1/12/2011) ότι η εν λόγω συμφωνία είχε ενοχλήσει την Τουρκία, αλλά και τον ισχυρισμό του γνωστού δημοσιογράφου της “Καθημερινής” κ. Σταύρου Λυγερού ότι η ακύρωση της απόφασης προήλθε και μετά από χρηματισμό Αλβανών δικαστών από την Άγκυρα:

“Παρόλα αυτά, η πρώην Υπ.Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη ισχυρίζεται πως "το Σύμφωνο των Υδάτων με την Αλβανία, πείραξε την Τουρκία" αφήνοντας να εννοηθεί πως η απόφασή σας έχει ληφθεί υπό την πίεση της Άγκυρας...

Η κυρία, θα ήταν καλύτερο, πριν προβεί σε τέτοιες δηλώσεις να έθετε στην διάθεση των μίντια και τις αποδείξεις στις οποίες βασίζεται η στάση της. Η κυρία ήταν Υπουργός Εξωτερικών ή όχι; Αν έχει στην διάθεσή της τέτοιες αποδείξεις ας τις παρουσιάσει και σε μας. Τι σας λέει αυτό; Που τις έχει τις αποδείξεις η κυρία;

Ενώ για την κατηγορία που έθεσε ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημοσιογράφους, ο Σταύρος Λυγερός, κατά τον οποίο η Τουρκία διέφθειρε τα μέλη του Δικαστηρίου για να ακυρωθεί το Σύμφωνο, τι απαντάτε;

Όσον αφορά αυτόν τον κύριο που το πάει ακόμη πιο μακριά, εγώ έχω το ίδιο ερώτημα. Πάνω σε ποια στοιχεία ή αποδείξεις, βασίζεις βρε (!) κύριε τους ισχυρισμούς σου; Γιατί έχουμε να κάνουμε με πολύ σοβαρές κατηγορίες. Αυτό καταρχήν ήταν υποχρέωση του καναλιού που του πήρε την συνέντευξη. Να τον ρωτήσει τι αποδείξεις έχει; Που βασίζει, αυτή του τη δήλωση; Για του λόγου το αληθές έχουμε να κάνουμε με βαρύτατες κατηγορίες αλλά και προσβλητικές για την υπόληψη ενός δικαστή. Το γεγονός πως δεν διαθέτουν καμία απόδειξη, σημαίνει πως οι δηλώσεις τους είναι ντροπιαστικές. Δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή υπόνοια για διαφθορά η χρηματισμό. Η απόφαση του Δικαστηρίου, ήταν βασισμένη απόλυτα στον σεβασμό του πνεύματος του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, των εγχώριων νόμων και του Διεθνούς Δικαίου. Όσο αυτή η κυρία και αυτός ο κύριος δεν δίνουν αποδείξεις και στοιχεία, απλά ψεύδονται!!! Είναι υποχρέωση της Αλβανικής Κυβέρνησης να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα την λειτουργία και την ακεραιότητα των Συνταγματικών Οργάνων της Δημοκρατίας της Αλβανίας”.

(η μετάφραση της συνέντευξης Abdiu από: http://borioipirotika.blogspot.com)

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής "Νέοι Φάκελοι" του ΣΚΑΙ, με θέμα "Ελλάδα και ΑΟΖ", με τις επίμαχες δηλώσεις της πρώην Υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της “Δημοκρατικής Συμμαχίας” κας. Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και του δημοσιογράφου κ. Σταύρου Λυγερού αναφορικά με την Συμφωνία των Υδάτων Ελλάδας-Αλβανίας και τον ρόλο της Τουρκίας. Επίσης, στην ίδια εκπομπή, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Λυγερός, καθώς και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Χρήστος Ροζάκης, τοποθετούνται γενικότερα για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ:

 


Το ιστορικό της ακύρωσης της ελληνοαλβανικής συμφωνίας και οι πιθανές γεωπολιτικές προεκτάσεις της

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, στα τέλη Ιανουαρίου του 2010, εκρίθη άκυρη η συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα, η οποία, μετά από χρόνιες διαπραγματεύσεις, υπεγράφη, τελικά, στις 27 Απριλίου του 2009, από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα, παρουσία και των πρωθυπουργών των δύο χωρών κ. Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα. Ήδη από την εποχή της ακύρωσης είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι η αλβανική υπαναχώρηση από την συμφωνία υπαγορεύθηκε μετά από έντονες παρασκηνιακές πιέσεις της Τουρκίας, η οποία θεωρούσε πως η εν λόγω συμφωνία αποτελούσε αρνητικό δεδικασμένο για τους δικούς της ισχυρισμούς σχετικά με το Αιγαίο.

 Επίσης, η Αλβανία κατέχει σημαντικό ρόλο στη βαλκανική στρατηγική της σημερινής ηγεσίας της γείτονος. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος – Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας», (στο οποίο σκιαγραφεί το γεωπολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Ερντογάν) τονίζει ότι: «Οι δύο βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια είναι η ενίσχυση της Βοσνίας και της Αλβανίας, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, και η διαμόρφωση πλαισίου διεθνούς δικαίου για την ασφάλεια των εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή».

 Στο ίδιο πλαίσιο, τέλος, η Ελλάδα - εν όψει της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και Νότια της Κρήτης - θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση μετά και την ανακοίνωση της επικείμενης πώλησης του 100% της πετρελαϊκής εταιρείας Albpetrol. Όπως προβλέπει ο νόμος για την πώληση της εταιρείας που ψήφισε το κοινοβούλιο της χώρας στις 15 Δεκεμβρίου, η Albpetrol θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή πετρελαίου και φυσικού αερίου, μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Είναι σαφώς εύλογο ότι το πιο δυσάρεστο για τα ελληνικά συμφέροντα σενάριο θα είναι μία πιθανή επικράτηση της κρατικής τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO.