Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του OPEC συγκεντρώθηκαν για την συνεδρίαση του Οργανισμού στη Βιέννη, εν τω μέσω προειδοποιήσεων ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλές, ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσει ο Οργανισμός για την παραγωγή

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του OPEC συγκεντρώθηκαν για την συνεδρίαση του Οργανισμού στη Βιέννη, εν τω μέσω προειδοποιήσεων ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλές, ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσει ο Οργανισμός για την παραγωγή.

Ο OPEC προσπαθεί να ανταποκριθεί στην παρατεταμένη πτώση των πετρελαϊκών τιμών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% σε σχέση με τα υψηλά του 2014. Η κύρια αιτία της ύφεσης είναι οι τεράστιες προμήθειες πετρελαίου που ξεπερνούν την ζήτηση. Και η κοντά σε επίπεδο-ρεκόρ παραγωγή του OPEC, επιτείνει το πρόβλημα.

Ο Οργανισμός δήλωσε πως θα πιέσει για μείωση της παραγωγής κατά 5% μεταξύ των μελών του OPEC. Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio Del Pino, δήλωσε πως οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω προς τα 20 δολάρια το βαρέλι –από τα 44 δολάρια την Παρασκευή- εάν ο OPEC δεν συγκρατήσει την παραγωγή του.

"Η πλεονάζουσα παραγωγή που έχουμε από τον OPEC, πρόκειται να καταστρέψει τις τιμές", τόνισε ο Del Pino πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι υπουργοί του OPEC θα φύγουν από την Βιέννη την Παρασκευή χωρίς καμία αλλαγή στην πολιτική τους, καθώς τα μέλη του Περσικού Κόλπου υπονόησαν πριν από τη συνάντηση ότι δεν θέλουν να αλλάξουν πορεία. 

Επίσης, αρκετοί αναλυτές αναμένουν ότι ο OPEC θα διατηρήσει το όριο της παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναν στόχο που παραδοσιακά υπερβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά που δεν αλλάζει, εκτός κι αν αλλάξει στρατηγική.

Ο Suhail Al Mazroui, ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε πως το focus σήμερα δεν θα πρέπει να είναι στην τιμή, αλλά στο να διατηρηθεί η αγορά ενέργειας σωστά τροφοδοτημένη.

Ο OPEC δεν είναι ένα καρτέλ, δήλωσε προσερχόμενος ο Ali al-Naimi, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Πριν από ένα χρόνο, ο OPEC ξεκίνησε μια νέα πορεία, με την επίσπευση της παραγωγής καθώς η τιμή του αργού υποχώρησε εξαιτίας των μεγαλύτερης προσφοράς από τις ΗΠΑ. Η στρατηγική αυτή καθορίστηκε από τον κορυφαίο παραγωγό του OPEC, τη Σαουδική Αραβία, και είχε στόχο να προστατεύσει το μερίδιο του Οργανισμού στην αγορά, έναντι των ανταγωνιστών παραγωγών.

Η άποψη αυτή της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζεται και από ένα staff analysis έγγραφο που είδε η The Wall Street Journal. Την προηγούμενη εβδομάδα, το συμβούλιο οικονομικής επιτροπής του OPEC προειδοποίησε ότι η σημερινή υπερπροσφορά πετρελαίου ήταν τόσο μεγάλη που θα "περιορίσει την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών", στο μεγαλύτερο μέρος του 2016, ακόμη κι αν μειωθεί η παραγωγή, όπως αναφέρει το report που είδε η WSJ.

Σύμφωνα με προσχέδιο πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου, εάν το καρτέλ συνεχίσει να παράγει στα τρέχοντα επίπεδα των 31,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, η ζήτηση θα είναι μικρότερη της προσφοράς κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως το 2016, διατηρώντας τις τιμές χαμηλά.

Εάν ο OPEC μειώσει την πραγματική παραγωγή στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τότε η ζήτηση θα ξεπεράσει την παραγωγή των 800.000 βαρελιών ημερησίως. Αλλά και πάλι οι τιμές θα ήταν χαμηλές, διότι ο κόσμος έχει αποθηκεύσει πολύ πετρέλαιο κατά την περίοδο της πλεονάζουσας προσφοράς.

(capital.gr)