Οι Αποφάσεις του ΟΠΕΚ «Σπρώχνουν» τις Τιμές του Πετρελαίου Κοντά στα Χαμηλότερα Επίπεδα του 2015

Οι Αποφάσεις του ΟΠΕΚ «Σπρώχνουν» τις Τιμές του Πετρελαίου Κοντά στα Χαμηλότερα Επίπεδα του 2015
energia.gr
Δευ, 7 Δεκεμβρίου 2015 - 09:28
Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της φετινής χρονιάς και όχι πολύ μακριά από τα επίπεδα του 2008/2009, υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της φετινής χρονιάς και όχι πολύ μακριά από τα επίπεδα του 2008/2009, υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον στόχο για το ύψος της παραγωγής προκειμένου να μειώσουν την υπερπροσφορά στην αγορά που έχει οδηγήσει στην πτώση των τιμών κατά 60% περίπου από τον Ιούνιο του 2014.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρεί κατά 45 σεντς στα 39,52 δολάρια το βαρέλι και του Μπρεντ κατά 35 σεντς στα 42,66 δολάρια/βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι ο Νοέμβριος έκλεισε με απώλειες άνω του 10% και για τα δύο συμβόλαια αναφοράς.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει το ύψος της παραγωγής στα 31,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα (όταν ο επίσημος στόχος είναι 30 εκατ.) και θα αποφασίσει στην επόμενη Σύνοδο, δηλαδή τον Ιούνιο του 2016, για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την αυξημένη προσφορά ιρανικού πετρελαίου όταν αρθούν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Διατηρώντας αμετάβλητη την παραγωγή, ο ΟΠΕΚ απευθύνει ένα σαφές μήνυμα στις χώρες εκτός του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, αλλά και στους παραγωγούς shale oil στις ΗΠΑ, ότι είναι διατεθειμένος να υπερασπιστεί με κάθε μέσο το μερίδιο αγοράς, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν συντονισμένες αποφάσεις των μεγάλων «παικτών» της αγοράς για το ύψος της παραγωγής.  

Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τιμές θα διολισθήσουν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, καθώς η υπερπροσφορά στην αγορά κυμαίνεται στα 700.000 με 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Ενδεικτικό, πάντως, των οξυμένων αντιθέσεων στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ (κυρίως μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν) είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίας δεν υπήρχε αναφορά στο επίσημο κείμενο με τις αποφάσεις της Συνόδου σχετικά με τον στόχο για το ύψος της παραγωγής.