Νικολάου: Πιθανή η Ανακάλυψη Αξιόλογων Κοιτασμάτων Αερίου και στην ΑΟΖ της Κύπρου Μετά το Ζορ

Νικολάου: Πιθανή η Ανακάλυψη Αξιόλογων Κοιτασμάτων Αερίου και στην ΑΟΖ της Κύπρου Μετά το Ζορ
energia.gr
Τρι, 8 Δεκεμβρίου 2015 - 13:04
Τεράστιες προοπτικές ανοίγονται για την Κύπρο και την πιθανότητα ανακάλυψης νέων αποθεμάτων αερίου μετά την εύρεση του γιγαντιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, σύμφωνα με τον ∆ρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, γεωλόγο πετρελαίου και ενεργειακό οικονομολόγο

Τεράστιες προοπτικές ανοίγονται για την Κύπρο και την πιθανότητα ανακάλυψης νέων αποθεμάτων αερίου μετά την εύρεση του γιγαντιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, σύμφωνα με τον ∆ρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, γεωλόγο πετρελαίου και ενεργειακό οικονομολόγο. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε μιλώντας σήμερα στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, όχι μόνο το Ζορ είναι κοντά – 4 με 6 χλμ. - στο κυπριακό τεμάχιο 11, αλλά η συνολική γεωλογική δομή της περιοχής γύρω από το υποθαλάσσιο «όρος του Ερατοσθένους» δημιουργεί ταυτόσημους σχηματισμούς που ευνοούν την ύπαρξη αξιόλογων κοιτασμάτων κυρίως μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου, το Ζορ θα καλύψει εσωτερικές ανάγκες της αγοράς της Αιγύπτου, αλλά ανέφερε ότι η χώρα διαθέτει και πολλά άλλα κοιτάσματα, γύρω στα 70 tcf, (δηλαδή υπερδιπλάσια ποσότητα από ό, τι το Ζορ, του οποίου η εκτιμώμενη ποσότητα είναι περί τα 30 tcf).

 

Ωστόσο, ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι η ανακάλυψη του Ζορ δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης του ισραηλινού Λεβιάθαν , οι ποσότητες του οποίου πρόκειται στο μέλλον είτε να κατευθυνθούν προς την Τουρκία – πράγμα που δεν είναι και ό, τι πιο εύκολο, λόγω των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών – είτε να μεταφερθεί στην Κύπρο με την παράλληλη κατασκευή τερματικών σταθμών. Επίσης, αναδεικνύεται η προοπτική της μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ελλάδα κι από εκεί στην Ευρώπη μέσω του αγωγού EastMed.