Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συνεχίσει το 2016 να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη ζήτηση, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συνεχίσει το 2016 να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη ζήτηση, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne.

Σε δηλώσεις του, την περασμένη Δευτέρα, στο περιθώριο του συνεδρίου, International Petroleum Technology Conference, στη Ντόχα, σημείωσε ότι «στην αγορά υπάρχει υπερπροσφορά και η παραγωγική ικανότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται, επειδή πολλά επενδυτικά σχέδια ξεκίνησαν το 2013 και το 2014».

Η πλειονότητα αυτών των projects θα τεθεί σε λειτουργία το 2016 και το 2017. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά και το 2016, είπε.

«Πρέπει να βγούμε απ' αυτή τη δυναμική όπου έχουμε πολλά projects να ξεκινούν την λειτουργία τους. Δεν αναμένουμε ανάκαμψη των τιμών το 2016», προσέθεσε ο επικεφαλής της Total και επισήμανε ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί φέτος κατά 1,7 με 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μία από τις υψηλότερες αυξήσεις που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία. 

Όπως εκτίμησε, η προσφορά πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ θα αρχίσει να συρρικνώνεται από τα μέσα του 2016, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής στις ΗΠΑ. 

Τέλος, αναφερόμενος στην περικοπή των δαπανών, ανέφερε:

«Ξοδέψαμε πάρα πολλά χρήματα σε αυτό τον κλάδο. Είναι απλώς ζήτημα επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων. Ο κλάδος, ξεκάθαρα, μετά από έξι με επτά έτη πολύ υψηλών τιμών», υποτίμησε κάπως τις προσπάθειες για το λειτουργικό κόστος «και τώρα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή ξανά εκεί. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό».