Η σημαντική αύξηση των εισαγωγών πρώτων υλών από την Κίνα στήριξε χθες τις τιμές του πετρελαίου, που υποχωρούσαν κάτω και από τα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009. Μετά την πτώση του 6% που είχαν σημειώσει τη Δευτέρα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι και το Brent κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι

Η σημαντική αύξηση των εισαγωγών πρώτων υλών από την Κίνα στήριξε χθες τις τιμές του πετρελαίου, που υποχωρούσαν κάτω και από τα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009. Μετά την πτώση του 6% που είχαν σημειώσει τη Δευτέρα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι και το Brent κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Είχε επικρατήσει ανησυχία πως δεν επαρκούν πλέον οι αποθηκευτικοί χώροι για το πλεόνασμα πετρελαίου εξαιτίας της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην ορίσει ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα παραγωγής, που συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση της προσφοράς.

Μεσολάβησε η είδηση πως αυξήθηκαν οι εισαγωγές της Κίνας σε πρώτες ύλες, χαλκό, σιδηρομετάλλευμα, αργό και λιθάνθρακα, ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής όπως η σόγια. Ειδικότερα οι εισαγωγές της Κίνας σε χάλυβα αυξήθηκαν κατά 22% φθάνοντας τα 101,7 εκατ. τόνους τους πρώτους 11 μήνες του έτους. Ετσι αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ ανέκαμπτε σε επίπεδα γύρω στα 37,60 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 40,60 δολάρια το βαρέλι. Μερίδα αναλυτών εκτιμά, πάντως, πως η θεαματική αύξηση των κινεζικών εισαγωγών είναι παραπλανητική καθώς οφείλεται σε ευκαιριακές αγορές από επιχειρήσεις που επιχειρούν να επωφεληθούν από τη θεαματική πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Εξάλλου, μειώθηκαν οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., την Ιαπωνία και την Αυστραλία, όπου η μείωση ήταν διψήφια.

Οπως σχολίασε ο Ζου Χάο, οικονομικός αναλυτής της Commerzbank στη Σιγκαπούρη, «οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και η αξία του εμπορίου της θα έχει μειωθεί κατά 8% στο σύνολο του 2015, ενώ το 2014 είχε αυξηθεί κατά 3,7%». Αλλοι αναλυτές προτιμούν να δίνουν έμφαση στο εμπορικό πλεόνασμα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, που τον Νοέμβριο βρισκόταν στο ουδόλως ευκαταφρόνητο επίπεδο των 54,10 δισ. δολαρίων. Εχει σημειώσει μείωση από το επίπεδο των 61,64 δισ. δολαρίων, στο οποίο ανήλθε τον Οκτώβριο.

(www.kathimerini.gr, 09/12/2015)