Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2009 έχουν διολισθήσει οι τιμές του πετρελαίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω πτώση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2009 έχουν διολισθήσει οι τιμές του πετρελαίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω πτώση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, καθώς η παραγωγή, κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την υπερπροσφορά αργού που έχει «πλημμυρίσει» την αγορά.

Σήμερα, η τιμή του Μπρεντ υποχωρεί κατά 29 σεντς στα 39,44 δολάρια το βαρέλι, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό επταετίας των 39,38 δολαρίων που σημειώθηκε νωρίτερα.

Το αμερικανικό αργό (WTI) σημειώνει πτώση 24 σεντς στα 36,52 δολάρια/βαρέλι, ενώ χθες είχε κατρακυλήσει έως τα 36,38 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα ενταθούν περαιτέρω το επόμενο τρίμηνο, καθώς θα αποκλιμακώνεται η ζήτηση που κατά την χειμερινή περίοδο (δηλαδή στο τρέχον τρίμηνο) είναι στο ανώτερο επίπεδο της χρονιάς.

Εκτός από την επιστροφή του ιρανικού αργού στην αγορά, ένας άλλος παράγοντας ανησυχίας είναι και η αυξημένη προσφορά από χώρες όπως το Ιράκ, όπου την τελευταία δεκαετία η παραγωγή υπερδιπλασιάστηκε στα 4,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες της Ινδίας.

Συνολικά, η παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ ανήλθε το Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, παρά τις προβλέψεις του καρτέλ ότι η ζήτηση δεν θα σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο το επόμενο έτος.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες πασχίζουν να διατηρήσουν θετικές τις ταμειακές ροές, αυξάνοντας περαιτέρω την παραγωγή τους, γεγονός που ενισχύσει την υπερπροσφορά στις διεθνείς αγορές.