Μόλις τον Ιούνιο του 2014 το αργό πετρέλαιο Brent κυμαινόταν στα 114 δολ. / βαρέλι, ενώ σήμερα με την υπερπροσφορά στα ύψη, οι τιμές κατέρρευσαν με πτώση 65% στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2009 και κινούνται πλέον στην περιοχή των 40 δολ. / βαρέλι
Μόλις τον Ιούνιο του 2014 το αργό πετρέλαιο Brent κυμαινόταν στα 114 δολ. / βαρέλι, ενώ σήμερα με την υπερπροσφορά στα ύψη, οι τιμές κατέρρευσαν με πτώση 65% στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2009 και κινούνται πλέον στην περιοχή των 40 δολ. / βαρέλι. « Κοιτώντας το 2016 δεν βλέπω πολλούς λόγους για να πιστέψουμε ότι θα υπάρξει ανοδική αντίδραση των τιμών πετρελαίου. Η ζήτηση είναι πιο αδύναμη και ταυτόχρονα η παραγωγή του Ιράκ επιστρέφει στην αγορά» εκτίμησε ο Fatih Birol, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), προβλέποντας ότι « το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος αδύναμων αποτιμήσεων στο πετρέλαιο και φυσικά αυτό θα έχει επιπτώσεις για τις επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο».

Στα βασικά τους σενάρια για το νέο έτος οι αναλυτές εμπορευμάτων της Citigroup προβλέπουν τιμές στα 60 δολ. / βαρέλι προς το τέλος του 2016 για το Brent, ενώ η UBS στα 57,5 δολ. / βαρέλι, στα επίπεδα δηλαδή της μέσης εκτίμησης (57,5) των αναλυτών εμπορευμάτων (Consensus). H Deutsche Bank προβλέπει πάλι πως η μέση τιμή του πετρελαίου τύπου WTI για το 2016 θα διαμορφωθεί στα 51,5 δολ. / βαρέλι, ενώ για το Brent στα 56,3 δολ. / βαρέλι.

Οι αναλυτές εμπορευμάτων πάντως έχουν καταρτίσει διάφορα σενάρια που ξεπερνούν τα 70 δολ. / βαρέλι στο άνω άκρο τους υπολογίζοντας μάλιστα για κάθε 500 χιλ. βαρέλια πετρελαίου μείωσης της προσφοράς εξαιτίας γεωπολιτικών κινδύνων επιπρόσθετα 5-10 δολ. / βαρέλι στις τιμές του μαύρου χρυσού. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αναλυτές «βλέπουν» το πετρέλαιο ακόμη και στα 20 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2016. H Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πάλι ότι το 2016 η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 51 δολάρια το βαρέλι, ενώ για τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), η μείωση των επενδύσεων στον κλάδο του πετρελαίου θα στηρίξει μια ανάκαμψη των τιμών του αργού στα 80 δολ. / βαρέλι μέχρι ωστόσο το 2020.

Το σχίσμα πάντως μεταξύ εχόντων και μη εχόντων του OPEC που έγινε προφανές στη διχαστική συνάντησή της στη Βιέννη τις προηγούμενες ημέρες σφυροκόπησε τις τιμές του μαύρου χρυσού. Παράλληλα ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016, η άρση των κυρώσεων για το ιρανικό πετρέλαιο θα απελευθερώσει περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως σε μια ήδη τελματωμένη αγορά, καθιστώντας βέβαιο ότι στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη θα συνεχίσει η κυριαρχία της προσφοράς, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η αυστηρή προσήλωση του OPEC στη μακρόχρονη στρατηγική για έλεγχο της αγοράς μέσω της προσφοράς που είχε ως στόχο να εξαφανίσει τον κλάδο σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ έχει περιορίσει τις επιλογές του καρτέλ, το οποίο θα πρέπει είτε να συνεχίσει το τέχνασμα για επέκταση του μεριδίου αγοράς ή να διακινδυνεύσει να χάσει την αξιοπιστία του.

Για τη Saxo Bank το συμπέρασμα είναι ότι ο OPEC το λέει και το εννοεί: η μείωση της παραγωγής μπορεί να συμβεί μόνο με τη συνεργασία των μη μελών του OPEC. Με τη Ρωσία να έχει ήδη δηλώσει ότι οι μειώσεις παραγωγής σε αυτή τη φάση δεν αποτελούν για αυτήν πιθανή επιλογή, η προσοχή στρέφεται και πάλι αυτόματα στους παραγωγούς υψηλού κόστους των ΗΠΑ.

Και τα 12 μέλη του OPEC έχουν υποστεί μια εντυπωσιακή μείωση εσόδων φέτος σε σύγκριση με τα τέσσερα προηγούμενα έτη, όταν οι τιμές κυμαίνονταν σε ύψη άνω των 100 δολ. / βαρέλι. Το 2016 τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν στα 500 δισ. δολ., σε σχέση με τα έσοδα-ρεκόρ των 1.200 δισ. δολ. του 2012. Η υψηλή παραγωγή από μη μέλη του OPEC όπως τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την αντοχή που παρουσιάζει η παραγωγή από τις ΗΠΑ και την άνω του στόχου παραγωγή του OPEC, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί ένα αρνητικό περιβάλλον για τις τιμές.

Υπάρχουν διάφορες ιστορικές παράλληλοι μεταξύ της παρούσας κατάστασης του OPEC και την περίοδο μεταξύ του 1997 και του 1999 όταν το γκρουπ έχασε τον έλεγχο της αγοράς και το πετρέλαιο έπεσε στα 10 δολ. / βαρέλι, παρατηρούσαν αναλυτές της αγοράς, σημειώνοντας πάντως ότι το καρτέλ είχε εξέλθει της προηγούμενης κρίσης με τιμές πετρελαίου στα 150 δολ. / βαρέλι.

(tovima.gr)