Ο πρώην πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ομιλητές στο πρόσφατο (7 και 8 Δεκεμβρίου 2015) 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου που συνδιοργάνωσαν στην Λευκωσία το ΙΕΝΕ και η Financial Media Way

Ο πρώην πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ομιλητές στο πρόσφατο (7 και 8 Δεκεμβρίου 2015) 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου που συνδιοργάνωσαν στην Λευκωσία το ΙΕΝΕ και η Financial Media Way. Μεταξύ, άλλων, ο Δρ. Έλληνας εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η Μεγαλόνησος βάσισε την στρατηγική της σχεδόν αποκλειστικά στη ζήτηση από την Αίγυπτο. Όπως υπογράμμισε, η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει ανοικτές όλες τις επιλογές της σε σχέση με την ανάπτυξη του φυσικού της αερίου και να αναπτύξει σχέδιο Β και Γ, λόγω της ολοένα μειωμένης τιμής του φυσικού αερίου.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας ( Charles Ellinas) είναι πρώην πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) και τώρα σύμβουλος εταιρειών για τους υδρογονάνθρακες. Συγκεκριμένα, ήταν επικεφαλής της ΚΡΕΤΥΚ ως την μετονομασία της σε Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) τον Οκτώβριο του 2013, ενώ επισήμως αποχώρησε στα τέλη του ιδίου έτους.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας ήταν ως το 2012 Managing Director του παγκόσμιου κλάδου της Mott MacDonald για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα πετροχημικά. Ήταν υπεύθυνος συνολικά για τη διεύθυνση και τη διαχείριση του Ομίλου σε θέματα μηχανολογικού σχεδιασμού και διαχείρισης έργων στον τομέα.

 

Με το έργο του αυτό κέρδισε την αναγνώριση η οποία επισφραγίστηκε με σειρά βραβείων, όπως στα British International Expertise Awards for major projects (Βρετανικά Διεθνή Βραβεία Ειδικών σε Μεγάλα Έργα) το 2006, για το πρότζεκτ της κατασκευής εγκαταστάσεων της Shell για συγκέντρωση ποσοτήτων αερίου στο Cawthorne Channel, στη Νιγηρία, και το

Engineering Achievement Award (Βραβείο Μηχανολογικών Επιτευγμάτων) το 2011, ενώ το 2012 βραβεύτηκε στα Oil & Gas Middle East Awards.

 

Ο Δρ. Έλληνας εργάστηκε για την Mott MacDonald για 35 χρόνια, καθώς από το 1987 υπήρξε συνιδρυτής και Managing Director της θυγατρικης Advanced Mechanics &

Engineering Ltd ( AME), που ειδικευόταν σε ανάλυση και υπηρεσίες μηχανολογικού σχεδιασμού στη Βόρεια Θάλασσα σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις και αγωγούς. Η AME was συγχωνεύθηκε με την Mott MacDonald το 1993.

 

Ξεκίνησε την καριέρα του στην βιομηχανία στην εταιρεία JP Kenny, με ειδίκευση στην υποθαλάσσια μηχανολογία και τους αγωγούς, όπου υπηρέτησε ως Διευθυντής Τεχνικής Ανάπτυξης ως το 1987, οπότε και συνέχισε τη σταδιοδρομία του ιδρύοντας την ΑΜΕ.

 

Προηγουμένως είχε ολοκληρώσει σπουδές (BSc) πολιτικός μηχανικός και μηχανικός δομικών έργων στο University College του Λονδίνου, από όπου επίσης έλαβε διδακτορικό δίπλωμα. Είναι Fellow στο UK Institute of Civil Engineers και Registered Chartered Engineer στο British Council of Engineering Institutions.

 

Ο Δρ . He Χαράλαμπος Έλληνας έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πάνω από 90 τεχνικών κειμένων και μια σειρά από βιβλία , ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του International Society of Offshore and Polar Engineers, ενώ είναι μέλος του ISO Working Group on Pipelines.