Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να δημοσιευθεί εντός του πρώτου εικοσαήμερου του Ιανουαρίου, και θα αφορά στα έργα αποθήκευσης που πλέον θεωρούνται απαραίτητα για την επιβίωση των επενδύσεων ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη πρόσκληση θα περιλαμβάνει έργα συνολικής ισχύος 2 GW, σαφώς αυξημένη από την αρχική πρόβλεψη του 1,5 GW. Πιο σημαντικά, οι επενδύσεις αυτές δεν προϋποθέτουν επιδοτήσεις, μία αλλαγή στην πράσινη πολιτική που σταδιακά υιοθετείται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με “ωριμότερες αγορές”. Η ταχύτατη πράσινη μετάβαση που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα σημαίνει πως και η ελληνική αγορά μπορεί να θεωρηθεί πιο ώριμη.
Ένα βασικό στοιχείο της πρόσκλησης θα είναι τα διάφορα κριτήρια για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Εξαιρετικά κρίσιμο θα είναι το όριο των 200 MW ανά συμμετέχοντα, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 10 επιλεχθέντες στο τέλος της όλης διαδικασίας. Πέραν αυτού, το όριο ισχύος αυξάνεται στα 500 MW στην πενταετία, με γνώμονα τις άλλες προσκλήσεις που αφορούν στα 900 MW της ΡΑΑΕΥ και τις θερμικές μονάδες που θα αντικατασταθούν. Αξίζει να σημειωθεί, πως το ανώτατο όριο των 500 MW δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί ακόμα και κατόπιν εξαγοράς.
Ένα δεύτερο κριτήριο θα είναι η δέσμευση εκ μέρους των συμμετεχόντων να αναπτύξουν πράγματι τα έργα που θα αναλάβουν και να μην αξιοποιήσουν την επιλογή τους ως προϊόν προς πώληση. Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, ο κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή που μπορεί να αγγίζει ακόμα και τις 200.000 ευρώ/MW, κάτι που θα εκτόξευε το κόστος στα 40 εκατομμύρια ευρώ για το ανώτατο όριο των 200 MW. Παράλληλα, βασική προϋπόθεση θα είναι η σύνδεση στο δίκτυο εντός 18 μηνών. Η επιτάχυνση των συνδέσεων χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμη από τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές για τις καταστροφικές συνέπειες των περικοπών που καταγράφονται εξαιτίας της πλεονάζουσας παραγωγής.
Ένα τρίτο κριτήριο θα είναι η γεωγραφική κατανομή των έργων αποθήκευσης, η οποία θα καθοριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα έγκειται στα δύο δίκτυα, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, με το 1,5 GW να συνδέεται με τον πρώτο και το εναπομείναν 0,5 GW με τον δεύτερο. Στην επόμενη φάση, η γεωγραφική κατανομή των έργων που θα συνδέονται με τον ΑΔΜΗΕ θα λάβει υπόψη το πού παράγονται οι μεγαλύτεροι όγκοι πλεονάζουσας ενέργειας ώστε να υπάρχει στρατηγική τοποθέτηση ανά την επικράτεια. Επί του παρόντος, το ΥΠΕΝ περιμένει σχετική έκθεση του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να υπάρξει μία αντίστοιχη προσέγγιση για το δικό του δίκτυο.
Εκ μέρους τους, οι μεγάλοι παίκτες της ελληνικής αγοράς περιμένουν με αγωνία τη δημοσίευση της τελικής απόφασης. Εξάλλου, οι ίδιοι οι επενδυτές είναι εκείνοι που ζητούν με όλο και πιο έντονο τρόπο παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των περικοπών. Μάλιστα, αρκετοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, εξηγώντας πως οι περικοπές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Φυσικά, το ζήτημα αυτό δεν παρατηρείται μόνο στην ελληνική διαδικασία πράσινης μετάβασης, αλλά φαίνεται να συνιστά μία αναπόφευκτη απόρροια της γρήγορης διείσδυσης των ΑΠΕ χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης.